Сдруженията „Байкария“ и „Алабак“ представиха туристическата карта на родопския рид Алабак

Текст: Любомир Ботушаров
Снимки: сдружение „Алабак“

В 21 век хартиените карти може да изглеждат като отживелица, но аз лично имам цяла кутия с такива и въпреки всички GPS-карти, сателитни изображения, Strava, Trailforks и прочие, понякога ги отварям, за да проверя нещо, което в тях се вижда най-добре. Или просто заради удоволствието да ги разгърна и някоя планина да се открие в цялост пред погледа ми. Най-новото попълнение в тази кутия е туристическата карта на родопския рид Алабак, издадена в началото на ноември от сдружение „Байкария“ и сдружение „Алабак“:

Ако случайно името Алабак не ви говори много, то имената Варвара, Велинград и Юндола би трябвало да са ви добре познати, освен ако не сте попаднали в някакво пълно информационно затъмнение по отношение на планинското колоездене в България. Защото в последните години това са едни от най-популярните и развивани с много труд и усилия МТБ дестинации, а основната заслуга е на споменатите две сдружения и на десетки, дори стотици доброволци и поддръжници около тях. По този начин през последните 2-3 години в рида Алабак бяха прочистени и маркирани всички популярни и дори някои непознати допреди това маршрути за пешеходен туризъм и планинско колоездене – става дума за десетки километри пътеки и пътища, за почти 5000 указателни табелки по всички пешеходни и колоездачни маршрути, за страшно много работа и на терен, и за странични дейности, включително и в насока разработване на проектоправилник за МТБ маркировка, който бе приложен и на терен.

Реклама

Като завършек на всичко това, като едно обобщение, което да позволи на всеки пешеходен или велотурист да обхване с един поглед всички възможности, които предлага ридът Алабак, се появява и хартиената туристическа карта, разработена съвместно с Геомаптрейд и Мая Лачева. Тя е модерна, подробна и най-вече полезна. В нея маршрутите са представени по два начина: детайлен (картографски) и т.нар. картосхема (която в малко по-опростен вид позволява да видите маркираните велоотсечки и пешеходни маршрути). Наред с това за всички маркирани отсечки са посочени номера, основни характеристики, заслони, чешми и връзки с други маршрути.

Не че всичко това го няма и онлайн – подробни описания и GPS следи за маршрутите можете да видите в сайта alabak.info, но понякога наистина е по-лесно (и романтично) човек да разгърне картата и да планира приключенията си по нея.

Къде може да се сдобиете с туристическата карта на рида Алабак?

Тя вече е достъпна чрез онлайн магазина на Ойларипи: https://oilaripi.com/eshop/produkt/alabak-tourist-map/ и във физическия магазин Стената – Център.

Скоро се очаква да бъдат обявени и други места, където ще може да се купи това ценно туристическо помагало. За информация може да следите страницата на сдружение „Алабак“ във Facebook.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.