Байкпаркът в Севлиево вече е официално открит

Сигурен съм, че повечето читатели на МТБ-БГ вече са научили добрата новина, а някои дори са следили нещата в движение, но все пак малко официална информация никога не е излишна – най-новият велопарк с първия в България асфалтов пъмптрак вече е готов и всеки желаещ може да го пробва в парк „Черничките“ в гр. Севлиево. Точно това имам предвид и с израза „официално открит“ в заглавието – съоръженията са завършени и готови за каране. Велопаркът бе изграден от Bike Ventures в партньорство с Velosolutions (една от малкото компании в световен мащаб, които имат ноу-хау за асфалтови пъмптракове) и по възложение на Община Севлиево. За съжаление, поради епидемичната обстановка в страната, тържествено събитие за откриването му нямаше, но това така или иначе са формалности – далеч по-важно е байкпаркът да намери достатъчно почитатели, което вече е факт сред местните малки и големи колоездачи в Севлиево, а сигурен съм, че и хора от други части на страната биха го посетили при първа възможност.

Изключително сме горди да съобщим, че Bike Ventures в партньорство със швейцарската фирма Velosolutions и по възложение на Община Севлиево изградиха Байкпарк Севлиево, който още от първите дни на неговото функциониране се радва на изключително голям интерес, както от малки, така и от големи. Паркът за практикуване на планинско колоездене е с площ от около 2 900 кв. м и е част от градски парк “Черничките”. На терена, предоставен от общината, освен първият в България асфалтов пъмптрак, са изградени множество скокове, съоръжения и виражи за практикуване на любимия ни спорт.

Цитатът е от официалната информация на Bike Ventures. Пак там са и подробностите, които с тяхно разрешение публикувам и тук.

Реклама

Велопаркът е от типа skills park, т.е. създаден е с идеята както за забавление, така и за усвояване на конкретни умения и техники за всяко ниво на каране – от деца и начинаещи до напреднали и професионалисти. Той разполага с няколко зони за каране, различаващи се по предназначение и ниво на трудност:

Асфалтов пъмптрак (писта за помпане, ако трябва да го преведем на български) с площ 500 кв. м с уникален дизайн, специално пригоден към терена и ефективно интегриран в пространството. Съоръжението е подходящо за ползване както от деца и начинаещи, така и от по-напредналите в спорта, като позволява използването на множество линии и трансфери, които развихрят въображението на карачите. Положената асфалтова настилка осигурява максимално сцепление и функционалност при множество метеорологични условия, както и изключителна издръжливост и елегантен дизайн, изискващи минимална поддръжка. Съоръжението дава възможност за забавна и ефективна физическа подготовка, както и за тренировка на важни умения и техники в колоезденето – изпомпване, завиване, баланс, генериране и контрол на скоростта, скокове и други. Пъмптракът е подходящ за планински велосипеди, BMX колела, детски баланс байкове, тротинетки, скейтборд, ролери и други.

Детски полигон за най-малките любители на колоезденето, представляващ обиколка с три специализирани съоръжения и бабуни, която е затворена от два виража. Зоната е проектирана с цел безопасното и забавно развитие на базови техники като координация, завиване, баланс, и спиране.

Зелена зона – с най-ниска трудност след детския полигон, състояща се от две линии и проектирана за трениране на основни умения в планинското колоездене. Първата линия надгражда вече изграденото трасе на терена, което се отличава с ритмични бабуни, завои и завършва с малък скок тип трапец (tabletop). Втората линия се състои от завой с вираж и три забавни дървени рампи в линия, трениращи умения като ритъм, изпомпване и баланс.

Синя зона, състояща се от две линии с вираж на всяка и по три атрактивни трапецовидни скока в серия. Зоната е проектирана с прогресираща трудност на скоковете и има за цел да даде добра платформа за развитие и трениране на „летателните“ умения на колоездачите. Линията е преходна между начинаещи и по-напреднали колоездачи. Скоковете тип tabletop (трапец) се отличават с това, че нямат дупка между скока и попивката и по този начин могат да бъдат безопасно преминавани с постепенно увеличаване на увереността, скоростта и амплитудата на скачане.

Червена линия, подходяща за по-напреднали. Състои се от три скока с прогресираща големина. Финалният скок е проектиран за трикове и се отличава с по-голяма и широка платформа за излитане и приземяване – така се дава възможност за изпълнение на различни атрактивни скокове.

Черна линия – дели общо начало с „червената“, като след разделянето им следва скок за най-напредналите, отличаващ се с по-голяма височина и разстояние до попивката. 

Прогресивна линия със скокове тип dirt jump, подходяща за напреднали колоездачи. Скоковете за изградени от солидна дървена конструкция за максимална устойчивост във времето, а дизайнът им позволява да бъдат скачани с по-голяма амплитуда и височина, давайки възможност за изпълнение на атрактивни летежи и трикове.

Траял зона, състояща се от разнообразни елементи като скални блокове, дървени трупи и скари, подходящи за практикуване на важни техники за баланс, както и атрактивни трикове като подскоци от един елемент на друг, завъртания и други. Съоръженията в зоната са проектирани с различна трудност и са съобразно с нуждите както на начинаещите в дисциплината траял, така и на опитните карачи.

Ето и няколко снимки от изграждането на байкпарка:

Bike Ventures: Благодарим на Община Севлиево за доверието и предоставената възможност, както и на момчетата от клуб “Хоталич” за подкрепата и помощта им. Пожелаваме на всички ползватели на парка радост и силни емоции!


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>