Накратко за новите вътрешни гуми Aerothan на Schwalbe

Напоследък не ми остава много време да пиша за нови продукти, но тези вътрешни „гуми“ от Schwalbe, произведени в Германия от изцяло нов материал, наречен Aerothan, определено привлякоха вниманието ми.

Aerothan e вид термопластичен полиуретан (TPU), т.е. не е нещо магическо и невиждано в индустрията. Даже обратното – опити за прилагането на подобни материали за изработката на вътрешни „гуми“ са правени и преди, но са срещали някои сериозни трудности – например липсата на устойчивост към високи температури, която не е позволявала такива продукти да се ползват при велосипеди със спирачки, триещи в каплите (а такива са една голяма част от шосейните, градските и туристическите велосипеди). За да намерят решение на проблема, Schwalbe са работили тясно в сътрудничество с гиганта BASF и с други германски специалисти в областта на полимерите, в резултат на което е създадена специалната формула на Aerothan, която да отговори на сложните изисквания, които поставя един толкова простичък наглед продукт, какъвто е велосипедната гума.

Виждате, че слагам думата „гуми“ в кавички, защото формално погледнато материалът е съвсем друг, няма нищо общо с каучука. Но все пак за удобство ще наричам новия продукт с утвърденото старо название.

Няколко са характеристиките на Aerothan, които ми направиха най-силно впечатление:

  • Ниското тегло – при сходен размер и целево приложение, „гумите“ от Aerothan са с около 40% по-леки от моделите Extralite на Schwalbe, които от своя страна също се славят със сравнително ниско тегло спрямо общото предлагане на пазара. Ако говорим с числа, МТБ вариантите са с тегло 80-90 грама при широчина до 2.4-2.5 инча (до 62 мм) и 110-115 грама при т.нар. Plus размери (2.6-3.0 инча или до 75 мм широчина). Освен това Aerothan са и доста компактни.
  • Защита при спукване – тук нещата са малко по-особени. Ако се гледат резултатите от тестовете, гумите Aerothan са по-устойчиви към прещипване и скъсване, но не чак толкова, че да са нещо революционно. По-интересно обаче е твърдението на Schwalbe, че самата структура и характеристики на материала са такива, че пречат на въздуха да напусне моментално гумата, т.е. ако има пробив, спадането ще е много по-бавно и постепенно, без да изложи на риск колоездача.
  • Струва си да се отбележи и това, че гумите подлежат на пълно рециклиране, като получената при него суровина може да се използва в други продукти за индустрията.
Реклама

Иначе Schwalbe посочват още няколко предимства на Aerothan като по-ниско съпротивление при въртене, споменатата устойчивост към високи температури, лесен монтаж/демонтаж и комфортна возия, сравнима с тази на безкамерните гуми. За много от тези твърдения в страницата за новия продукт има и резултати от проведени тестове, т.е. всеки може да разгледа и да прецени доколко големи и съществени предимства имат или нямат тези „гуми“ за него.

Цената на новия продукт не е ниска – около 28-30 евро в зависимост от размера и варианта. Само за „професионални състезатели“ би казал някой, но Schwalbe подчертават, че заради много ниското тегло и малкия обем, Aerothan са добра инвестиция за всеки, който иска повече лекота и компактност – не само за велосипеда, но и за багажа си. В този смисъл продуктите са особено подходящи като „подсигуряване“ за хората, каращи с безкамерни гуми, защото не е тайна, че и в тези случаи е добре човек да има резервна гума в раницата си. Производителят очаква сериозен интерес към тях и от страна на велопътешественици и велотуристи, търсещи най-доброто откъм обем и тегло. 

Още за Aerothan (на англ. език) можете да научите тук: https://schwalbe.com/aerothan/en


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>