GT представи новото поколение Force Carbon

В разгара на лятото GT разкри детайлите около новия си ендуро велосипед Force Carbon, с който карат и състезателите на марката в Световните ендуро серии.

Най-сериозни промени има в окачването на байка, което е с доста по-високо разположена главна става спрямо предишната генерация. Не съм сигурен доколко е правилно да нарека дизайна High Pivot, защото със сигурност на пазара има велосипеди, спрямо които позицията при Force Carbon се явява по-скоро средна. Но е факт, че при тази кинематика задната ос се движи в достатъчна степен назад (а не само нагоре), за да оправдае добавянето на обтягаща ролка, чрез която да се избегне ритането на педалите. А както вероятно знаете, основният плюс от подобна линия на движение на задната ос е, че преодоляването на остри ръбове и препятствия става по-меко и естествено, респективно се подобряват сцепление, контрол и т.н.

Иначе окачването, наречено LTS, е многозвенно, тип Horst Link, и осигурява 160 мм ход, които са комбинирани с вилки 160 или 170 мм отпред, в зависимост от конкретната окомплектовка. От гледна точка на характеристиките му е важно да споменем и това, че са увеличени както процентът anti-squat (т.е. подобрена е ефективността при педалиране), така и anti-rise (за по-добро поведение при спиране, което да противодейства на потъването на байка напред).

Реклама

Говорейки за детайли по рамката, предният триъгълник е от въглеродни нишки, а задницата е с алуминиеви тръби. Ушите за задната ос позволяват реглаж на междуосието с 10 мм, а в малкия триъгълник между горната и седалковата тръби е предвидено място за закрепване на вътрешна гума, мулти-инструмент или друг подобен аксесоар.

За новия модел GT са заложили изцяло на 29-цолови колела. За протокола припомням, че до 2020 г. карбоновите варианти на Force бяха с 27.5 колела, като тогава се появиха и алуминиеви модели Force 29. Мнозина ще си спомнят и това, че Мартин Мейс експериментираше в EWS с комбинация от 29 предно и 27.5 задно колело, но в крайна сметка производителят е решил, че по-големите колела носят достатъчно предимства, за да заложи на тях.

Ако искате, гледайте двата видеоклипа, които съпровождаха представянето на новия байк:

А за повече подробности вижте и сайта на GT: https://www.gtbicycles.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>