Световна купа 2021 – Лензерхайде, Швейцария

За българските фенове този репортаж може да се изчерпи с едно изречение: Изабела Янкова спечели първата си Световна купа и оглави временното класиране в спускането при девойките.

Предполагам е излишно да уточнявам, че това е първата изобщо българска победа в Световна купа в планинското колоездене, но след европейската и световната шампионски титли, извоювани от Изабела по-рано през лятото, този пореден исторически успех вече дори не е изненада. От което радостта не е по-малка, напротив! Изи сякаш става все по-добра с всеки следващ старт и надеждите в скоро време да я гледаме „на живо по телевизора“ вече не изглеждат смели…

Засега обаче стискайте палци Изабела и баща ѝ да получат визи за САЩ, за да може българското момиче-чудо в спускането да участва и в последния кръг от Световната купа!

Реклама

А иначе, благодарение на Red Bull, ето едно бързо отразяване и на останалите резултати от Световната купа в Лензерхайде, Швейцария, където се проведоха стартове и в трите основни дисциплини:

ХСС

Първо поред бе състезанието по крос-кънтри на късо трасе, което винаги е оспорвано и непредвидимо, защото участниците се раздават на 100% и не пестят сили.

При жените най-бърза бе Джени Рисведс (Швеция), която във финален спринт надделя над Иви Ричардс (Великобритания) и Йоланда Неф (Швейцария).

И при мъжете борбата бе докрай, като в последните обиколки основни претенденти за челната позиция бяха Матиас Флюкигер (Швейрация) и Енрике Авансини (Бразилия). В крайна сметка с хитра атака бразилецът успя да „финтира“ съперника си и да постигне първа победа в дисциплината за този сезон. Трети остана Виктор Корецки от Франция.

Видеорепортаж можете да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=1qfUyAvheAc
Запис от прякото излъчване по Red Bull TV: https://www.redbull.com/int-en/live/xcc-short-track-lenzerheide-2021-uci-mountain-bike-world-cup

DHI

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Мириам Никол (Франция), след като спечели шампионската титла във Вал ди Соле, имаше всичката сила и увереност, за да завърши с най-добро време и в Лензерхайде. Това не означава, че победата ѝ бе лесна – на подиума до нея застанаха Тане Сийгрейв (Великобритания) и Вали Хол (Австрия), които във всеки един момент са заплаха за първото място. Специално за австрийката това успешно завършено спускане вероятно ще донесе известно успокоение на нервите, след като в първите стартове за сезона тя даваше най-добро време в квалификацията и след това изпиваше до дъно горчивата чаша на загубата при финалното спускане.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

При мъжете разликата между Лорис Вержие (Франция), който спечели състезанието, и сънародника му Лоик Бруни бе по-малко от 20 стотни! Третото място на подиума също бе заето от французин – Тибо Дапрела.

Видеорепортаж можете да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=F-aZaBNkK-U
Запис от прякото излъчване по Red Bull TV:
https://www.redbull.com/int-en/live/women-downhill-lenzerheide-2021-uci-mountain-bike-world-cup (жени)
https://www.redbull.com/int-en/live/men-downhill-lenzerheide-2021-uci-mountain-bike-world-cup (мъже)

XCO

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Състезанието при жените бе може би най-оспорваното за този сезон. След като в първите 4 кръга Лоана Лекомт от Франция печелеше убедително състезание след състезание, в Олимпийските игри тя изненадващо остана по-назад, а в Световното първенство изобщо не стартира заради здравословни проблеми. Сега обаче Лекомт бе в челото по време на първите обиколки, без да успее обаче да се откъсне от съперничките си. В по-късния етап на надпреварата позициите се разместиха и на върха се изстреля Иви Ричардс, която седмица по-рано спечели и шампионската титла във Вал ди Соле. За Иви това бе първа победа в Световната купа и тя едва ли може да си пожелае нещо повече през този сезон! Втора и трета останаха Ребека МакКонел (Австралия) и Джени Рисведс, а Лекомт завърши на четвърта позиция, което ѝ бе напълно достатъчно, за да си осигури крайната победа в Световната купа през сезон 2021.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Спечелвайки деветата си шампионска титла във Вал ди Соле, Нино Шуртер (Швейцария) показа, че въпреки неустойчивото начало на сезона, сега е отново в топ форма и гладен за още победи. Той бе неизменно в челната група в Лензерхайде – от първата до последната обиколка. Другите фаворити за първото място бяха Виктор Корецки и Матиас Флюкигер. След множество разменени атаки в отделните обиколки, нещата бяха решени с финален спринт, в който Корецки надделя над Шуртер, който пък бе успял да дръпне малко пред Флюкигер.

Видеорепортаж можете да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=d5Wvi90k2l4
Запис от прякото излъчване по Red Bull TV:
https://www.redbull.com/int-en/live/women-xco-lenzerheide-2021-uci-mountain-bike-world-cup (жени)
https://www.redbull.com/int-en/live/men-xco-lenzerheide-2021-uci-mountain-bike-world-cup (мъже)


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Оставете отговор

XHTML: Можете да използвате следните маркери: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>