Red Bull Bike the Balkan стартира след по-малко от месец

Шестетапното маунтин байк състезание по маршрута Ком-Емине стартира след по-малко от месец. Платформата за записване е отворена до 9 август.

„Маршрутът Ком-Емине върви по билото на Стара Планина, от връх Ком до нос Емине, дълъг е около 600 км, положителна денивелация 15 000 м, карането е планински тип, като се кара по-пътеки, черни пътища и се катерят скали.“, споделя Бойко Танчев, технически директор на състезанието.

Трасето е разделено на 6 етапа, като първият – от вр. Ком до прохода Арабаконак – е тежък физически, заради голямата денивелация.

Вторият етап е по-кратък като километри – от Арабаконак до прохода Беклемето. Той изисква повече техника и повече ходене, наред с карането на велосипеда.

Третият ден е най-предизвикателен – от Беклемето до местността Узана. Участниците ще трябва да носят колелата на гръб. Ще изкачват и ще се спускат по въже.

Четвъртият етап е от Узана до хижа „Чумерна“. Карането е от предимно горски тип. За някои участници оттам трасето ще стане сравнително по-лесно, но пък натрупването на физическа умора не бива да се подценява.

Петият етап е по-кратък. От х. „Чумерна“ до Върбишкия проход. Кара се по типично горски и старопланински пътища.

„Последният шести етап е най-дълъг, ще има много каране. Там трябва да се внимава с навигацията и участниците да я следят, защото се кара бързо по пътища. Изскачат нови сечища, други изчезват. Приблизително етапът е дълъг 140 км. Ще бъде бърз, но и тежък.“, казва Бойко.

„Участниците трябва да бъдат готови за всичко – може да възникнат технически проблеми с велосипеда, лошо време. Препоръчвам всички участници да имат ветроустойчиво яке или дъждобран. Хубаво е също да се разполага с 1-2 резервни гуми, фитили и патрони за помпане, инструменти с машинка за верига.“, споделя още Танчев.

Всеки етап приключва в полунощ.

„Някои от участниците е възможно да замръкнат и трябва да бъдат подготвени с фарове. Най-важно е всички да са фокусирани на 100% от началото до края. Да не се подценява планината, ситуациите и времето, защото трасето е тежко, пък ако трябва да го преминаваш контузен, ще стане още по-тежко. Вярвам, че всички, които ще се впуснат в приключението Red Bull Bike the Balkan ще са достатъчно подготвени и ще се наслаждават на шестте дни в планината.“, казва техническият директор.

Реклама

Вечерта на 28 август всички завършили участници ще бъдат наградени, както следва:

  • 1-во място – 2000 лв. на отбор и високоиздръжливи смартфони CAT S42
  • 2-ро място – 1000 лв. на отбор и предметни награди от CAT Phones
  • 3-то място – 500 лв. на отбор и предметни награди от CAT Phones

Закриващата церемония ще се проведе на открито в близост до нос Емине, а за гала вечерята ще се погрижи Ути Бъчваров.

Актуална информация за събитието ще намерите на www.redbull.com/bikethebalkan, както и във Facebook страницата на състезанието.

Текст: Red Bull
Снимки: Ивайло Дончев / Red Bull Content Pool


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>