Швейцария обра олимпийските медали при жените начело с Йоланда Неф

Йоланда Неф спечели убедително крос-кънтри състезанието при жените в рамките на Олимпийските игри 2020 (провеждащи се заради Covid пандемията през 2021 г.) в Токио. И това е само една от причините Швейцария да празнува, защото останалите две места на подиума също бяха заети от нейни състезателки – Зина Фрай и Линда Индерганд.

Трасето в Токио е много технично, не случайно мнозина започнаха да сравняват спусканията с тези в дисциплината ендуро. А на всичкото отгоре, след кратко преваляване преди състезанието условията за жените станаха още по-трудни. Участничките бяха 38 и трябваше да завъртят 4 обиколки по трасето с дължина 3.85 км.

Йоланда Неф бе една от състезателките, които зададоха темпото от самото начало. Като най-силна нейна конкурентка се очерта световната шампионка Полин Феран Прево (Франция) – въпреки че в началото тя се хлъзна при едно от техничните изкачвания и изгуби много време, впоследствие успя отново да възстанови позицията си в челната група, макар че всичко това в крайна сметка я изстиска и тя завърши на 10 място.

Реклама

Четирикратната победителка в Световната купа тази година – Лоана Лекомте (Франция) също не успя да се противопостави на швейцарската офанзива. През цялото състезание тя бе по-скоро в догонваща роля и завърши надпреварата на шеста позиция.

Още след средата на състезанието първите три позиции вече изглеждаха окупирани от състезателките на Швейцария, като Йоланда Неф имаше много сериозна преднина (повече от минута), а Зина Фрай и Линда Индерганд караха стабилно зад нея.

На фона на това швейцарско превъзходство си струва да отбележим четвъртото място на унгарската състезателка Ката Бланка Вас, която не само е дебютант в Олимпийските игри, но бе и най-младата участничка в Токио.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>