Нови и интересни продукти: Hope XCR Pro – X2

Британският производител Hope не се нуждае от представяне, когато става дума за спирачки, макар че повечето хора вероятно биха свързали продуктите им с велосипедите за спускане и ендуро/АМ. В действителност обаче Hope, разчитайки на добро проектиране и прецизно фрезоване, винаги са се опитвали да бъдат сред лидерите и по отношение на теглото, съобразявайки се и с конкретното предназначение на продуктите. Достатъчно е да посоча за пример главините им, които са еталон за добро съотношение между тегло, здравина и издръжливост.

Но да се върнем към спирачките… В последните години най-лекият им модел бе комбинация от лостче Tech 3 и двубутален апарат X2 с общо тегло около 250 грама. Това е добра стойност, а спирачката се слави с достатъчно мощ, за да се ползва и при по-леки АМ байкове, но Hope със сигурност имаше накъде да намалят теглото. Направиха го с лансирания наскоро модел XCR Pro – X2, за който твърдят, че тежи 199 грама. Това включва спирачно лостче, апарат и маркуч + флуид, но не включва болтове за монтаж (около 16 грама) и диск (140-150 грама за 180 мм). За всеки случай Hope посочват и теглото на системата без флуид  184 грама.

Реклама

Както показва и името на модела, спирачният апарат е Х2, но с малки модификации, които спестяват някой и друг грам. По-специално накладките са с алуминиеви подложки и накрайникът на маркуча е пресован.

Далеч по-съществени са новостите при спирачното лостче XCR Pro. На първо място, то е с т.нар. радиален дизайн, т.е. резервоарът за флуида е разположен напречно на кормилото (а не успоредно) и е интегриран към скобата за монтаж. По този начин Hope са успели да осигурят достатъчен обем, използвайки по-малко материал. Освен това ръкохватките на лостчетата са карбонови – феновете на „ювелирното“ фрезоване може да останат леко разочаровани от това, но композитният материал никак не е чужд на британския производител в последните години. Разбира се, ниското тегло налага и някои компромиси – новите спирачки нямат реглаж на контактната точка, а този за отдалечеността изисква шестогран 2 мм.

Спирачките са налични от 1 юни, засега само в ограничени количества и с цена 315 евро за бройка. https://www.hopetech.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>