Новият Cannondale Jekyll е с нов тип окачване

Наскоро Cannondale представи новото поколение на ендуро модела си Jekyll, който се отличава с изцяло нова визия и нова (поне сред техните велосипеди) кинематика на окачването. Казано най-просто, то комбинира високо разположение на главната става (т.е. концепцията за т.нар. High Pivot) с четиризвенна Horst Link конструкция. Но всъщност нещата не могат да се опишат толкова просто…

Един от детайлите, които първи се набиват на очи, е почти незабележимият заден амортисьор. Това е така, защото той е „прибран“ в специална кухина в долната тръба, близо до средното движение. Според производителя това сваля ниско центъра на тежестта, а освен това шокът е добре защитен от всякакви външни елементи – кал, прах, вода, камъни и др.

Високото разположение на основната става на окачването има за цел да осигури такава линия на движение на задната ос, която да е в посока назад и нагоре. Както е известно и от други подобни системи на окачване, това прави преодоляването на препятствия по-леко, естествено и ефективно, особено на такива с по-остри и „запъващи“ ръбове. Добре познат е и основният недостатък на тези конструкции – при такова движение на задното колело веригата се опитва да го ограничи, вследствие на което се усеща т.нар. ритане на педалите. Решението е допълнителна ролка в близост или около ставата на окачването и при Cannondale тя се нарича Guidler. Четиризвенната конструкция се грижи за „прецизното“ моделиране на окачването, така че да се осигури добра ефективност при педалиране и при спиране.

И ако всичко това не е достатъчно, ето нещо, което наистина не се среща при всеки производител – при всеки от четирите размера на рамката не само геометрията, но и самото окачване е пресметнато за конкретен диапазон от ръст и тегло. Това ще рече, че наред с различната дължина на предния триъгълник и задницата, има и различно разположение на ставите на окачването, съобразено с очаквания осреднен ръст и тегло на ездача за съответния размер рамка. Cannondale наричат този подход Proportional Response.

Реклама

В обобщен вид можете да видите основните неща за окачването на байка и в този видеоклип: https://www.youtube.com/watch?v=QCzSxkPN-kI.

Иначе новият Jekyll е стабилен и агресивен велосипед за технични и трудни терени и за каране в байкпарковете. Рамката му е карбонова, ходът на окачването е 170 мм, геометрията е подобаваща за предназначението. Засега се предлага в две нива на оборудване, а също и като самостоятелна рамка. Подробностите можете да видите в сайта на производителя: https://www.cannondale.com/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>