Новият Santa Cruz Blur е по-лек, но без VPP

С началото на състезателния сезон Santa Cruz представиха новото поколение и на ХС модела Blur . Той и досега се отличаваше като дизайн от останалите байкове с двойно окачване на марката, които през годините постепенно преминаха към разположение на задния амортисьор ниско долу над средното движение в „тунел“ под седалковата тръба. Blur си остана с „класическото“ VPP окачване, при което задният триъгълник и шокът се свързваха чрез „люлееща“ връзка, закрепена към горната тръба.

На пръв поглед човек би могъл да остане с впечатление, че този дизайн е запазен и при новия Blur, но погледнете вниателно и ще видите, че неговото окачване всъщност е… с реална опорна точка (а не с виртуална, както е при VPP). Вярно е, че съществува и люлеещата връзка между задния триъгълник и шока, която има своята роля в моделирането на някои характеристики на окачването, но от гледна точка движение на задната ос (при която изобщо няма става, т.е. разчита се на леко огъване на карбоновата задница, както е и при доста други ХС байкове напоследък) окачването си е едноставно. Santa Cruz са нарекли този нов дизайн Superlight и твърдят, че чрез него са премахнали 289 грама от рамката спрямо предишното поколение. В света на ХС карането това не е никак малко! Можете да прочетете повече за концепцията зад новото окачване на Blur тук: https://www.santacruzbicycles.com/en-US/superlight-suspension-design.

Новият Blur се предлага само с карбонова рамка във варианти C и CC – вторият е по-лек и по-скъп, но като здравина и двете версии са равностойни. Стандартно велосипедът се предлага със 100 мм ход на окачването отпред и отзад, но за тези, чиято основна цел не са подиумите в ХС състезанията, а по-скоро максимално лек, но и по-комфортен за каране ХС байк, има и варианти Blur TR, които са със 115 мм ход отзад и 120 мм вилки. В техните окомплектовки също така са заложени малко по-дебели гуми и понижаващ кол за седалка. Разбира се, говорейки за ХС велосипед, Santa Cruz са спазили „изискването“ за съвместимост с два бидона в рамките на предния триъгълник. Ако много държите, може да добавите дори и трети бидон под долната тръба.

Геометрията също е достатъчно съвременна, като дължината на задницата се променя с увеличаване на размера на рамката. В таблицата горе стойностите са за „стандартния“ Blur, а при моделите TR  челният ъгъл намалява до 67.1°, но и стойността на седалковия ъгъл е по-ниска.

Реклама

Най-лекият вариант на Blur (рамка CC със скоростна система Sram XX1 AXS, вилка RockShox Sid SL Ultimate и колела с карбонови капли Reserve 28 XC) тежи 10.23 кг, но струва $11299. „Най-достъпен“ е Blur S (рамка C със скоростна система Sram GX Eagle и вилка RockShox Sid SL Select+), който струва $5199 и тежи 11.88 кг.

За протокола ще отбележа, че от двете разцветки, в които се предлага новият Blur, тъмната е с 48 грама по-лека. 😉

https://www.santacruzbicycles.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>