Нови и интересни продукти: FOX Transfer SL

Предимствата на понижаващите колове за седалка са очевидни и не е случайно, че те започнаха да се използват дори и от ХС състезателите, въпреки също така очевидния от тяхна гледна точка недостатък – по-високото тегло. Производителите обаче отчитат нуждите на този тип потребители, така че на свой ред се опитват да разработват олекотени модели с по-малък ход. Такъв е новият Transfer SL от Fox, като SL означава Super light (супер лек).

По данни на FOX в най-лекия си вариант (Factory, 27.2 мм диаметър, 50 мм ход, покритие Kashima, титанови болтове) Transfer SL тежи 327 грама, което все още е доста повече от най-леките нерегулируеми  колове, но на фона на повечето „dropper“-и теглото му изпъква като добро. Трябва да отбележа, че към него следва да се добави и теглото на командата (около 33 грама) + жило и броня, т.е. в крайна сметка доближаването до грамажа на „твърдите“ колове за седалка е невъзможно, но да не забравяме, че тук водеща е функцията…

И като говорим за функционалност, именно в тази насока Fox са решили да махнат всичко излишно, за да намалят теглото до минимум. Transfer SL няма нито въздушна камера, нито хидравлична система. Няма и безстепенно регулиране на хода. Всички тези неща според производителя са излишни, когато ходът е до 100 мм и основната цел е постигане на ниско тегло. Затова Transfer SL е изцяло механичен (т.е. има блокиращ/отключващ механизъм и метална пружина, която го връща в разгънато положение) и предлага само две позиции – горна и долна. Различна спрямо стандартния модел е и скобата за седалката, която е малко по-висока, но и по-лека.

Колът е предназначен за вътрешен път на жилото, а свързването му е през „прозорец“ в долната част на долната тръба. За Transfer SL се предлагат команди в различни вариант – за МТБ или за шосейни/gravel кормила, както и за 1х или 2х скоростни системи. Най-често ползвано вероятно ще е лостчето 1х, което замества на кормилото предната команда за скорости, и се предлага във варианти със самостоятелна скоба или за комбиниране с Matchmaker, Shimano GRX и I-SPEC EV захватите.

Реклама

Като нива на изпълнение потребителите ще имат избор между Factory ($399) и Performance Elite ($329). Коловете с диаметър 27.2 мм имат понижаване 50 или 70 мм; тези с диаметър 30.9 или 31.6 мм са с ход 75 или 100 мм. Има и вариант XL, който отново е 31.6 диаметър със 100 мм ход, само че е по-дълъг в долната част, за да могат по-високи колоездачи да постигнат необходимото ниво на седалката. Теглото на този най-тежък вариант нараства до 399 грама.

https://www.ridefox.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>