Ново поколение Fox 34 за 2022 г.

След като обнови дългоходовите модели 36 и представи още „по-мускулестите“ вилки 38, сега дойде редът на XC/AM модела 34. Както вероятно знаете, при Fox името във вид на число отразява диаметъра на горните тръби.

Новото поколение 34 се предлага в два варианта: стандартен и Step-Cast (SC) Те се различават на първо място по конструкцията си. Нека започнем със стандартния с ход 130 или 140 мм, който вероятно ще видим монтиран на най-много велосипеди…

fox 34

Съвсем очевидно е, че новите вилки 34 заимстват доста конструктивни решения от моделите 38 и 36. На първо място прави впечатление сходството в дизайна на арката, която е издадена и по-напред, за да отговори на съвременните изисквания (по-дебели челни тръби на рамките, по-малко изместване/offset на вилките), т.е. за да не стават колизии между арката и челото на рамката при пълно сгъване. Лесно е да се забележат и вертикалните канали от задната страна на ботушите, които имат две функции: първо, увеличават обема на ботушите, което намалява „втвърдяването“ при сгъване на вилката; второ, позволяват на маслото за мазане на уплътненията между ботушите и горните тръби да се качва по-лесно нагоре и да върши по-добре работата си. Липсват обаче „бутончетата“ за обезвъздушаване – според FOX те имат по-съществено значение при дългоходовите вилки, а тук са премахнати, за да се намали максимално теглото. Проходната ос е с размери 15х110 мм и във варианти с QR лост или Kabolt (т.е. изискваща шестогран за монтаж/демонтаж).

Всички вилки 34 са с пневматична пружина Float EVOL, която е с по-голям обем на негативната камера и позволява допълнително тунинговане чрез добавяне/изваждане на обемни втулки.

Реклама

Както може би знаете, вилките на Fox се предлагат в различни нива на изпълнение, като най-високото е Factory. При него моделът 34 е с покритие Kashima на горните тръби и с избор между оранжев или черен цвят на ботушите, както и избор между патрон за амортизация GRIP2 с технологията VVC (Variable Valve Control) или малко по-опростения откъм настройки патрон FIT4.

При следващото ниво, Performance Elite, горните тръби са с покритие чрез анодизация в черен цвят, а амортизацията е само FIT4. При най-ниското ниво, Performance, се използва по-старият и опростен патрон за амортизация GRIP.

Отляво надясно са регулаторите на GRIP2, FIT4 и GRIP.

Важно е да отбележа, че новото поколение 34 се предлага само за 29-цолови колела, с размер до 2.6 инча. В най-лекия си вариант стандартната 34 тежи около 1700 грама. За хората с 27.5 ще има в продажба вилки от предишното поколение.

Fox 34 Step-Cast

Този вариант на модела 34 е предназначен основно за ХС велосипеди. Затова и ходът при него е по-малък – 100 или 120 мм, а основният фокус е върху постигането на по-ниско тегло – с около 200 грама надолу спрямо стандартните вилки 34.

Както забелязвате, Step-Cast означава, че ботушите са отляти в по-особена форма, т.е. в долната си част са стеснени стъпаловидно (оттам и името на технологията). Този дизайн на пръв поглед едва ли може да спести значително тегло, но той се отразява и на други детайли – короната, вътрешните елементи и т.н. Моделите SC са съвместими с дискове до 180 мм, проходната ос е само във вариант Kabolt, а патронът за амортизация е FIT4, като го има и във вариант с дистанционно заключване.

https://www.ridefox.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>