3D принтирани педали от Titanum

Макар че за момента този продукт е още във фаза прототип и е представен най-вече чрез кампания в платформата Kickstarter, заложената там финансова цел вече е преизпълнена, така че по план първите бройки от свръхлеките педали MyTi на германската компания Titanum би трябвало да бъдат доставени през лятото на 2021 г. Засега това са най-леките серийни педали с двустранно закопчаване – чифт от модела MyTi Ultra тежи само 100 грама!

Както показва и името на продукта, и това на производителя, педалите MyTi са произведени от титанова сплав, с което се цели постигане на максимално ниско тегло при запазване на достатъчна здравина. За последното е показателен и фактът, че Titanum не поставят ограничения относно теглото на колоездача, каквато практика често съществува при подобни свръх-олекотени продукти.

Най-интересното при педалите MyTi обаче е методът на производство – тялото на педалите се изработва чрез т.нар. 3D принтиране (или additive manufacturing). По отношение на оста потребителите ще могат да избират между титанова (при модела MyTi Ultra) или стоманена (при модела MyTi R, който е малко по-тежък – 140 грама за чифт).

Реклама

Материалът и методът на производство не са единствената причина за ниското тегло. Съществен принос за постигането му има минимлистичният дизайн и механизмът за закопчаване и откопчаване, при който на практика липсват подвижни части. За закопчаването се грижи единствено една листова пружина, интегрирана в тялото на педалите. Това означава, че откопчаването е възможно чрез извъртане на крака настрани, но не и чрез рязко дръпване нагоре. От друга страна, производителят твърди, че в дизайна на педалите е заложена и възможността за откопчаване при падания  и други подобни ситуации, така че краката да не остават „пленници“ на педалите.

И като говорим за „автомата“, важно е да отбележа, че педалите на Titanum са еднакво подходящи и за ХС каране, и за шосейни велосипеди. Единственото, което трябва да смените, са скобите (парчетата) за обувките. Те са със специален дизайн и за момента се предлагат два вида – с два болта за монтаж (подходящи за МТБ обувки) и с 4 болта (подходящи за някои шосейни обувки). Работи се и по вариант за скоби с три болта (пак за шосейни обувки). Във всички случаи обаче самите педали са едни и същи.

MyTi са не само едни от най-компактните, но и едни от най-тънките педали на пазара. А на фона на всички тези „първи места“ прави приятно впечатление, че продуктите на Titanum не са най-скъпите в категорията свръхлеки. Очаква се цената им да бъде около 369 евро за чифт. Както споменах, за момента пълните подробности са описани в Kickstarter кампанията, но компанията вече има и сайт, където в бъдеще се очакват повече подробности: https://titanum.bike/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>