Zipp обнови колелата 3Zero Moto

В началото на април Sram разпространи информация за обновените наплетени колела 3Zero Moto на дъщерната си компания Zipp. Основната промяна засяга главините.

Преди това нека припомня набързо една от най-важните и интересни особености на продукта, която стои и в основата на името му. Zipp твърдят, че при създаването на колелата са потърсили пример и вдъхновение от мотоиндустрията и по тази причина залагат на едностенни карбонови капли с вътрешна широчина 30 мм. Както знаете, повечето производители използват двустенни профили за повече коравина и здравина. Композитният материал обаче позволява дори и едностенен профил да бъде достатъчно здрав и корав, но наред с това в дизайна на шините целенасочено е заложена и възможността за временна деформация при високи натоварвания, така че колелата да следват по-добре терена и да осигуряват повече сцепление и комфорт. Повече за всичко това можете да си припомните в статията от 2019 г.

Както споменах обаче, новото в случая не са каплите, а главините, наречени ZM2. За проектирането и тестването им Zipp се обръщат към германския развоен център на Sram. В сравнение с предишното поколение на 3Zero Moto, храповият механизъм на новите главини е с повече „кученца“ (12 броя, разделени в 4 групи по 3 зъбчета) и повече точки на зацепване (132). Всичко това повишава надеждността и издръжливостта на главината и я прави „по-отзивчива“ към всяко завъртане на педалите. И двете главини са за проходни оси – предната е 15х110, задната 12х148 мм.

Реклама

Както и досега, 3Zero Moto ще се предлагат в няколко варианта:
– 27.5 или 29 цола
– с класически „барабан“ на главината или с XD интерфейс
– в шест различни цвята на графиките

Цената е 870 евро за предното колело и 970 евро за задното.

https://www.sram.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>