Zipp 3ZERO MOTO

Преди години Sram придоби компанията за капли и наплетени колела Zipp (позната дотогава повече с продуктите си за шосейни велосипеди), което беше ясен знак, че смята да разшири портфолиото си от такива продукти във високия ценови клас. Тази седмица Zipp представи един доста интересен МТБ комплект, който може би ще ви изненада…

Наплетените колела 3ZERO MOTO, подходящи за АМ/ендуро байкове и налични в размери 27.5 и 29, използват карбонови капли, които са… едностенни!

Това в първия момент е толкова шокиращо, че може би ще трябва да припомня разликата между едностенни и двустенни капли. Ако погледнете двустенна капла в разрез, ще видите горна и долна стена, които наред с двете странични образуват кух профил или т.нар. box-section. За разлика от тях, едностенните капли нямат втора (хоризонтална) стена и най-общо казано (ама наистина доста общо!) профилът им е П-образен, с отвора навън. При алуминиевите капли едностенен профил обикновено имат само най-евтините от тях. Причината е, че такъв профил от алуминиева сплав не е достатъчно устойчив – нито към усуквания, нито към фронтални натоварвания, нито към директни удари/подбивания. Или, ако трябва да е достатъчно устойчив, то той не би бил по-лек от двустенен, даже може би по-тежък…

При карбоновите капли обаче нещата явно стоят другояче. Като цяло изделията от композитния материал нямат проблем с коравината, даже може да се каже, че в някои случаи каплите от карбон са твърде корави и не абсорбират така добре вибрациите и ударите откъм терена. Именно в тази насока са били търсенията на Zipp, а причината да нарекат този едностенен профил Moto Technology™ е, че са заимствали принципа и идеята именно от мотоциклетите (ендуро и мотокрос, където каплите са метални, но с по-дебели стени и много на брой, по-къси спици, което при планински велосипед би довело до по-високо тегло).

И така, накратко теорията зад този нов продукт: използвайки въглеродни нишки, Zipp са направили едностенен профил, който е достатъчно здрав и достатъчно корав (например към странични натоварвания), но в същото време е много по-податлив към деформация в случаите, когато това е предимство. Пример за това е податливостта в радиално отношение – ако колелото срещне напречно препятствие с достатъчна сила, каплата ще се огъне радиално (спиците компенсират това) и по този начин колелото ще поеме голяма част от енергията на удара, т.е. ще действа като своеобразно окачване. Този принцип действа при всяко колело със спици, но не при всяко каплата е достатъчно податлива. Zipp твърдят, че са намерили точния баланс и че това намалява умората в ръцете и краката при каране по пресечен терен, намалява риска от прещипване и скъсване на гумата и подобрява контрола. Дотук добре, но повече или по-малко, това е постижимо и с двустенни капли. Следващата разлика обаче, която изглежда наистина съществена, е това, което Zipp наричат “Ankle” compliance, т.е. „гъвкавост като при глезена“. Става дума за това, че едностенната конструкция на каплата позволява тя да се усуква спрямо спиците, т.е. да се огъва под ъгъл спрямо стандартното си състояние. По този начин, ако срещнете препятствие на пътеката под ъгъл, каплата ще се усуче повече от обикновено и по този начин отново ще поеме повече от енергията на удара, запазвайки гумата, а и борда си от съприкосновение. В завой пък подобно усукване позволява повече сцепление, по-добра форма на гумата в зоната на контактното петно и оттам повече контрол.

Звучи добре, звучи логично и човек се пита защо чак сега, а не по-рано? По принцип идеята за подобен дизайн осенява екипа на Zipp преди има-няма седем години, но първите опити показват, че по онова време технологиите не позволяват постигане на желания резултат. Няколко години по-късно, с навлизането на карбоновите капли и подобряването на технологиите, свързани с тях, компанията възобновява интереса си към този проект, но дори и тогава нещата не стават бързо. Увеличената податливост на каплите звучи чудесно на теория, но не е лесно постижима на практика, защото трябва да се балансира много внимателно между това материалът да се деформира и връща в първоначалния си вид, но да не се пука и чупи, дори на микроскопично ниво. За да създадат 3ZERO MOTO, Zipp са пробвали над 100 прототипа, използвайки няколко различни вида карбонов плат, няколко различни вида смоли и всякакви комбинации между тях. Спонсорирани състезатели като Жером Клеменц и Адриен Дали, както и други карачи-изпитатели са пробвали различни конфигурации (по-леки, по-корави и т.н.), докато бъде избрана тази, която осигурява най-добър баланс между желаните качества. В профила на каплите има вмъкнат дори един слой от специален материал (базиран на кевларени влакна), който има за цел да запази структурната цялост на колелото в случай на удар, който е толкова силен, че да счупи каплата. По този начин тя е подсигурена срещу „взривяване“ и дори да се случи най-лошото за нея, то ще е в безопасни за колоездача граници.

Името на продукта идва от това, че каплите са с вътрешна широчина 30 мм (външна 37.5). Другите технически характеристики включват 32 отвора за спици, асиметричен профил, главини Zipp ZM1 с 52 точки на зацепване и xD Driver за съвместимост с 11- и 12-скоростни касети на Sram. Колелата са само във вариант Boost и като цяло отговарят на най-разпространените в момента стандарт (за нови продукти).

Карбоновите капли на Zipp ще се продават и отделно за тези, които искат да ги наплетат със собствени главини и спици. За този процес обаче има доста препоръки (за вид и дължина на спиците, ниплите и др.), както и няколко задължителни изисквания, така че евентуалните купувачи трябва да се запознаят с тези подробности предварително. Производителят твърди, че каплите са разработени само за Boost и Super Boost Plus главини, т.е. собствениците на по-стария стандарт вероятно ще останат разочаровани.

Както каплите, така и наплетените колела не са най-леките на пазара. По данни на производителя каплите тежат 535/565 грама за 27.5/29, а готовите комплекти са 1825/1910 грама за двата размера. Това още веднъж показва, че основните предимства на едностенния дизайн не са в теглото, а в по-добрия баланс между здравина, коравина и податливост.

Реклама

Цената също не е от най-ниските – 2099 евро за комплект наплетени колела и 750 евро за капла. По принцип евтини маркови карбонови капли няма, но тук трябва да направя и друго важно уточнение – карбоновите продукти на Zipp са едни от малкото, които се произвеждат изцяло в САЩ, във фабриката в Индианаполис. Те са подкрепени и с доживотна гаранция за първия собственик, стига да не излиза извън някои ограничения (без DH/FR употреба, допустимо тегло на колоездач+велосипед 120 кг).

Визуално каплите и наплетените колела са доста изчистени като дизайн. Преобладава шарката на карбоновия плат, но за цвят е добавена една цветна линия по цялата обиколка на каплата, като вариантите за подобен цветен акцент са общо 8.

Макар че няма пречка 3ZERO MOTO да се ползват с вътрешни гуми, Zipp ги доставят напълно подготвени за безкамерна употреба, със залепена бандажна лента (под нея има още една, по-тънка и по-здрава, която да изолира основата на ниплите) и с безкамерни вентили, които обаче са по-специални. Към тях е прикрепено едно устройство на Quarq (също собственост на Sram), наречено TyreWiz™. То следи в реално време налягането в гумите и доставя информация на смартфон чрез приложението AXS или на велокомпютър/дисплей с ANT+ свързаност. По този начин можете много прецизно да регулирате налягането, но още по-важно и удобно е, че можете лесно да следите дали то е в зададените от вас граници. Ако светлинният индикатор мига в зелено, значи всичко е наред. Ако мига в червено, значи сте извън зададените граници. Ако си купите TyreWiz™ отделно, ще трябва да заделите $200, но с готовите комплекти колела го получавате в цената.

https://zipp.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>