Трето поколение Turbo Levo от Specialized

Дори да нямах никаква друга причина да напиша няколко реда за най-новото поколение на е-байка Turbo Levo, видеоклипът за него би ме накарал да го направя:

Оставяйки настрана този мини-трилър обаче, има още много неща, които могат да се кажат за този толкова популярен модел на Specialized.

Преди всичко, нека се застраховам като кажа, че от е-байкове разбирам твърде малко. Чета с интерес отделни статии за тях, но практическият ми опит е почти нулев. Въпреки това, дори и не толкова запознати с тази материя хора (какъвто съм и аз) могат лесно да се убедят, прочитайки отзиви и ревюта из интернет, че моделът Turbo Levo се смята за един от най-добрите е-байкове на пазара. И това е по-съществената причина да ви го представя в най-новата му форма.

На пръв поглед разликите спрямо досегашното поколение не изглеждат големи. Това лесно може да бъде обяснено с девиза „нещо, което работи добре, не се пипа“, но истината е, че американският производител е пипнал много сериозно детайлите по Turbo Levo, за да го подобри в почти всеки аспект, за който се сетите. Ето един бърз преглед не само на новите неща, но и на някои от характерните за модела особености:

Моторът на Turbo Levo е един от по-мощните на пазара – с 90 Nm въртящ момент и 565 вата пикова мощност. Въпреки че максималната скорост е ограничена, тази по-голяма сила е на разположение, когато ви потрябва. Моторът е базиран върху Brose Drive S-Mag, но с редица хардуерни и софтуерни модификации (включително нов, по-надежден задвижващ ремък и повишена защита от влага и прах на буксата за зареждане), така че да отговори изцяло на нуждите на Specialized. Батерията с капацитет 700 Wh също превъзхожда повечето от конкурентите и въпреки цялата тази мощ, байкът не е по-тежък от останалите в този клас. Но пък е и един от по-скъпите – топ-версията S-Works с тегло 22.04 кг струва внушителните 13 999 евро.

Компонентите на електрическото задвижване обаче сами по себе си не са достатъчни, за да направят един е-байк много добър. Контролът върху тях понякога е по-важен и Specialized придават голямо значение на тази подробност. Новият Turbo Levo има и нов контролер, наречен MasterMind. Основната платка е долу при електродвигателя, дисплеят и бутонът за включване са интегрирани в горната тръба, а дистанционната команда се монтира на кормилото. Чрез последната можете да избирате режимите за каране и да променяте някои параметри, но най-голямо удобство и пълен контрол върху системата получавате чрез приложението за смартфон Mission Control. Без претенции за изчерпателност, ето някои от нещата, които са достъпни чрез системата контролер-команда-мобилно приложение:

  • избор на някой от стандартните режими за каране (ECO, TRAIL или TURBO);
  • възможност за персонализиране на стандартните режими;
  • MicroTune – възможност за регулиране на текущия режим на подпомагане на стъпки от +/- 10%;
  • възможност за регулиране на т.нар. Acceleration Response, т.е. колко бързо и силно да реагира двигателят при първите 1-2 завъртания на педалите;
  • възможност за включване на режим Shuttle – при него двигателят веднага отдава максималната за съответния режим мощност, без да пести батерията;
  • данни за карането като скорост, разстояние, GPS данни и др.
  • функцията Smart Control позволява да зададете предварително планиран маршрут с определени параметри и оттам нататък софтуерът и хардуерът да поемат контрола върху подпомагането, така че то да е оптимално и съобразено с капацитета на батерията;
  • чрез мобилното приложение можете и да актуализирате софтуера на контролера MasterMind, така че с течение на времето е-байкът да става още по-добър.
Реклама

Ако ви интересуват и „аналогови“ неща като рамка, геометрия и компоненти, ето няколко важни акцента:

  • Новият Turbo Levo е с 29-цолово колело отпред и 27.5 отзад. Това е позволило на проектантите да постигнат по-пъргаво поведение на байка при спускане чрез по-къса задница.
  • Тази концепция обаче не е „задължителна“ за потребителите – чрез обръщаема вложка в ставата на окачването при задната ос можете да промените с няколко милиметра реалната дължина на задницата, а също така и височината на средното движение и стойността на челния ъгъл.
  • За по-сериозна промяна на челния ъгъл обаче са предвидени чашките с променлив ъгъл, които позволяват +/- 1 градус спрямо стандартната стойност, която е 64.5 градуса.
  • Излишно е да казвам, че геометрията на Turbo Levo е модерна, просторна и насърчаваща спускането. Байкът се предлага в цели шест размера (подходящи за хора с ръст от 150 до 203 см). Както и при други съвременни рамки, водещият параметър е хоризонталният обхват (reach), а не дължината на седалковата тръба. С други думи, при всички размери горната тръба е разположена сравнително ниско (при най-големия тя е дълга едва 465 мм!), което дава възможност на колоездачите с ръст между 160 и 190 см да избират между поне два, понякога дори между три размера, които да са им добре като височина, но различни като дължина. По този начин, в зависимост от предпочитанията и стила на каране, човек може да си вземе по-пъргав или пък по-стабилен велосипед.
  • Specialized са поработили и върху окачването на Turbo Levo, за да го направят комфортно и ефективно. Вилката е със 160 мм ход, а отзад имате 150 мм.

Все още не е ясно в колко варианта ще се предлага новият Turbo Levo. Засега са представени два, но предполагам, че ще бъдат добавени още. За подробности следете сайта на производителя: https://www.specialized.com/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>