Цветелин Иванов (Цуцо) показа за пръв път Epic Airbags

Ако познавате Цветелин Иванов (Цуцо) лично, няма как да не познавате и неговия ентусиазъм. Когато му хрумне идея за нещо готино, той не спира да работи, докато не го види завършено. Цуцо не се притеснява да рискува и да действа решително, а някои от нещата, в чието създаване и развитие е участвал, са магазин All Mountain, велосипедите Pulse и настоящия му магазин Epic Bikeshop. Признавам си, че всяка среща с него ме зарежда с позитивизъм, да не говорим че научавам и доста интересни неща.

Така например преди година той ми спомена, че е започнал работа по създаването на преносима система, включваща рампа за скок и въздушна възглавница. Идеята звучеше много обещаващо, а за мен лично и доста сложно изпълнима, но както казах, него трудностите само го мотивират. Не зная колко хора още са знаели за проекта, но аз съзаклятнически си мълчах, докато настъпи момента той да го обяви официално под името Epic Airbags.

Какво представлява?

Много от вас са виждали големите въздушни възглавници (Big Air Bag), използвани за атракция при различни спортни събития – с колела, ски/сноуборд и др. Те позволяват човек да пробва всевъзможни трикове във въздуха, разчитайки на меко приземяване, което в повечето случаи е безопасно. Първите такива се появиха в България преди повече от 10 години, ако не ме лъже паметта. Броят им обаче е ограничен, цената е доста висока, логистиката около тях не е никак проста (размерът и теглото са големи, надуването отнема доста време и т.н.), а освен всичко друго, макар че човек може да развинти фантазията си във въздуха, истината е, че приземяването като усещане няма много общо с това върху почва. Задавайки си въпроса „А не може ли да бъде по-добре?“, Цуцо започва проучване за материали и производители и скоро идеята му добива съвсем конкретни измерения.

Epic Airbags е модулна система, включваща рампа за излитане и компактна въздушна възглавница, чиито елементи се събират в автомобилно ремарке. Всъщност то не е само средство за превозването ѝ, а неразделна част от цялото, защото се ползва и като основа за сглобяване на рампата за излитане. Най-интересният модул е въздушната възглавница, която е произведена изцяло в България. Цуцо е експериментирал доста с различните материали и размери, за да я докара достатъчно твърда, за да прилича приземяването на такова върху почва, но и достатъчно мека, в случай че нещата излязат от контрол. Дължината ѝ е 6 м, широчината 4 м, височината 2 м. Формата на възглавницата е като попивка на скок, т.е. наклонена надолу, но има и равна част в края, така че при евентуално падане да не се изсипете на земята. Предстои да бъде добавена още една плоскост, която да запълни празнината между рампата и възглавницата, така че и по-неуверените да не се чудят дали ще стигнат до възглавницата.

Аз лично не се сещам да съм виждал друг подобен продукт – достатъчно компактен и бърз за разполагане и достатъчно близък до реалните скокове тип dirt jump.

Реклама

За кого е предназначен продуктът?

За всеки, който иска да се научи да скача, без да рискува твърде много. Това обаче ще са по-скоро крайните потребители, от които едва ли се очаква да си купят подобен уред само за да се упражняват (макар че ако са толкова запалени по скоковете, защо не?).

Достигането до масовия планински колоездач по-скоро ще се случва чрез покупка или наемане на продукта от различни организатори на събития или дори от групи приятели. Представете си например специализиран курс на Велоучилище МТБ-БГ, в който да упражняваме скокове чрез Epic Airbags. Както може да се досетите, това е едно от първите неща, които обсъдих като възможност с Цуцо…

Като цяло в сегашния си вид този първи прототип е предвиден за хора, които вече имат някакъв опит в скачането, защото рампата за излитане (т.нар. кикър) е по-стръмна, но Цуцо има намерение по-нататък да изработи и вариант за по-неопитни и неуверени карачи. Изобщо, системата позволява немалко модификации, които да могат да бъдат изпълнени по желание на клиента.

Засега повече информация за Epic Airbags можете да получите в Epic Bikeshop, включително и през Facebook страницата му. Занапред обаче се предвижда създаването на отделен сайт за възглавниците, в който всичко ще е обяснено с пълни подробности. Засега може да черпите информация и от този профил в Instagram: https://www.instagram.com/epicairbags/.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

3 Responses to “Цветелин Иванов (Цуцо) показа за пръв път Epic Airbags”

  1. Любомир Ботушаров

    Факт е, че всеки от елементите сам по себе си не е нещо ново. Това, което е направил Цуцо, е събирането им в един цял продукт, който е лесен за транспортиране и просто може да бъде купен/нает като готов комплект. Другото важно нещо е, че на практика това е изцяло български продукт – и възглавницата, и рампата са изработени в България, само за ремаркето не съм сигурен.

  2. Формата на airbaga не е уникална. Но е много по-добра от тази на голям балон от който е почти невъзможно да продължиш след като се приземиш. Това, което не сме виждали никъде и е изцяло наша разработка е начина на закрепване на кикъра и това, че всичко е организирано в ремерке. Идеята е да се ползва по събития и да е максимално мобилно. Целта ни беше да може да се разпъне (съответно събере) за 30 мин. и го направихме.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>