Sram представи GX AXS – по-достъпна скоростна система с електрическо превключване

Преди две години Sram представи технологията AXS при двете си върхови серии – XX1 Eagle и X01 Eagle. В тях бяха включени команда (контролер) и заден дерайльор, а отделно и кол за седалка Reverb AXS. Общото между компонентите е, че използват безжична връзка и електрически моторчета, които се грижат за смяна на предавките или за функциониране на кола. AXS предизвика наистина голям интерес, но е трудно да се каже, че технологията бе особено достъпна, защото цената на изброените компоненти бе доста „солена“. Сега Sram променят това с добавянето на заден дерайльор и команда/контролер AXS и в серията GX Eagle.

Сигурно мога да копирам почти изцяло статията отпреди две години, защото като функционалност новите GX компоненти не се различават от скъпите си събратя. Точно това ги прави и напълно съвместими с всички други части от 12-скоростните серии, наречени от Sram „екосистемата Eagle“. Разликите са най-вече по отношение на материалите, респективно теглото, както и в цената, разбира се.

Задният дерайльор GX Eagle ползва същата батерия, позната от XX1/X01, като дори е добавено специално капаче (на снимката долу), което да я предпазва допълнително. То може да се ползва и при по-скъпите дерайльори AXS. Батерията издържа около 20 часа каране.

Освен стандартният съединител (стабилизатор) за рамото, дерайльорът разполага и с още един механизъм, който пък предпазва моторчето – в случай на удар то се откача и после само се връща на мястото си.

Задният дерайльор GX AXS е съвместим с всички 12-скоростни Eagle касети с 10-50 и 10-52 зъба, които се монтират на главини с барабан XD Drive. Би трябвало да е съвместим дори и с касетите Eagle за стандартен барабан, които са с най-малък венец 11 зъба, но производителят все пак препоръчва да не се ползва с по-нисък клас от GX.

Командата, наречена още контролер, има собствена батерия тип копче (CR2032), която издържа около 2 години. Характерно за системата AXS е, че чрез мобилно приложение за телефона можете да програмирате командата – кой бутон за какво да отговаря, т.е. можете да променяте фабричните настройки.

Компонентите AXS са водо- и прахоустойчиви, покривайки стандарта IPX7, което ще рече, че притежателите им нямат причини да се притесняват, дори ако карат в лошо време и проливен дъжд. Единствено трябва да внимавате при измиване на байка с водоструйка под високо налягане, което така или иначе важи и за много други части по него.

Реклама

Теглото е съответно 468-478 грама за дерайльора и 70-82 грама за командата. Цената на новите компоненти не е ниска, но все пак е по-прилична и поносима, отколкото при XX1 и X01. Препоръчителната стойност в Европа за задния дерайльор е 385 евро, като тук не се включва батерията – тя се купува отделно (около 50 евро). Командата/контролерът струва 155 евро. Предлага се и готов комплект за ъпгрейд на Eagle системи, т.е. ако байкът ви вече е с 12-предавки Sram и искате да превърнете скоростната система в AXS, купувате наведнъж всичко необходимо (включително батерия и зарядно) за 620 евро.

Компонентите Sram GX AXS вече би трябвало да са налични в търговската мрежа тук и там… с цялата условност, която е характерна за наличностите във велосектора през последната година.

https://www.sram.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>