SRAM представя AXS – електрически скоростни системи, но не само!

Първите големи новини за 2019 г. вече са факт – Sram представи нови компоненти, обединени от добавката AXS™ към името си. Става дума за електрически варианти на скоростните системи XX1 Eagle и X01 Eagle, при това с безжично командване, както и за нов модел понижаващ кол Reverb, също с дистанционно електрическо активиране.


Сравненията с технологията Di2 на Shimano са неизбежни, но освен общото (задвижването на компонентите от електромоторчета, интегрирани в тях), между двете системи има доста разлики. Тук няма да правя подробен анализ в тази насока, а само ще опиша най-важните неща за тези нови продукти на Sram.

Както стана дума, те намират приложение в двете серии Eagle от най-висок клас – XX1 и Х01. Това ще рече, че предавките са 1х12 и в това отношение няма никаква разлика спрямо стандартните компоненти с механично задвижване – касетата, веригата, курбелите са едни и същи, като новост е оцветяването на задните венци при ХХ1 в преливащи тонове, напомнящи на маслено петно във вода – производителят предпочита да нарича тази разцветка „дъга“.

Новите компоненти на практика са задният дерайльор и командата. Връзката между тях е безжична и криптирана.

Задният дерайльор е с вграден електромотор, който постига скорост 80000 оборота в минута, и малка скоростна кутия, която преобразува движението на мотора във въртящ момент, за да се задвижва тялото на дерайлора наляво и надясно, сменяйки предавките. Рамото му е с 10 мм по-късо спрямо механичния драйльор, а целият компонент стои малко по-напред и малко по-навътре. Конструкцията включва и специален защитен механизъм, който позволява при удар блокът с мотора да се откачи от тялото на дерайльора, като после двете части сами възстановяват предишното си положение. Батерията е компактна, тежи само 25 грама и се прикрепва стабилно към задния дерайльор.

На кормилото, към скоба MatchMaker X, се монтира командата, която вече се нарича контролер. Макар че са можели да я направят с два най-обикновени бутона, Sram са тествали най-различни варианти и са се спрели на дизайн, при който основният бутон прилича на палец с друпосочно действие – натискайки нагоре сменяте предавка в едната посока, натискайки надолу в другата. Има и втори бутон, разположен в предната част до кокалчето при едната става на показалеца, който е със специфична форма и позволява да го натиснете именно с тази странична част на пръста.

Кой бутон за какво служи? Това може да решите вие самите. Системата се свързва безжично с мобилното приложение AXS™ App и чрез него можете да я настройвате по различни начини, да проверявате нивото на батерията и дори да получавате общи препоръки за поддръжката на велосипеда.

Стандартната настройка на контролера е с двупосочния бутон да сменяте по една предавка нагоре или надолу, а с другия можете да преминавате само към по-тежка предавка. Той е замислен за спринтове при състезателно каране или просто за случаите, когато при спускане искате да включите на по-малък венец отзад, без да местите дори палеца от кормилото. Мнозина обаче може би ще предпочетат да настроят този бутон за контрол на регулируемия кол за седалка Reverb AXS™…

Стигнахме и до този интересен компонент! Ако решите да се сдобиете с него, може да забравите за жила, маркучи, външно или вътрешно окабеляване… Просто го монтирате, добавяте бутона на кормилото и сте готови. За Reverb е предвиден самостоятелен контролер с един единствен бутон, с който командвате дистанционно кола, но с минимално усилие и максимално бързо действие. Както казах обаче, може дори и този контролер да си спестите, ако имате от другата страна контролера за скоростите – напълно постижимо е да командвате и дерайльора, и кола само с едната ръка.

При Reverb AXS™ моторчето и батерията са от задната страна на скобата, попадайки по този начин под седалката – като цяло едно от най-защитените места при удар. Самата скоба за седалката също е с променен дизайн – затягането вече е само с един болт, а с друг се регулира наклонът. Няма изместване назад. По вътрешното устройство на кола също са направени промени, като най-съществената е добавянето на т.нар. Vent Valve – това е специален клапан, който позволява сами да „обезвъздушите“ кола, ако се стигне до смесване на маслото и въздуха в камерите му.

За жалост теглото на продукта засега не е посочено.

Батерията за кола е същата като за задния дерайльор, което позволява при нужда да ги размените – например ако свърши батерията на скоростите, можете да се лишите от понижаването на седалката, за да довършите карането си. Хубавото е, че благодарение на компактните ѝ размери, много хора ще предпочетат да си купят и резервна батерия, която да стои в раницата им. Остава само да видим колко ще струва тя.

Капацитетът на батерията, по данни на Sram, е достатъчен за 20 часа употреба в скоростната система и 40 часа в кола за седалката. Разбира се, тези периоди винаги ще зависят и от интензивността на употреба. Зареждането е пределно лесно – сваляте батерията от съответния компонент, връзвате я чрез USB кабел към компютъра и за около час тя ще е пълна.

Контролерите си имат собствени батерии – стандартни, тип копче, CR2032. С тях те могат да работят около две години.

Всички компоненти са водоустойчиви, отговарящи на международния стандарт IP69K. Казано с прости думи, не е проблем да миете байка си с маркуч, нито пък да карате в дъжд, кал или сняг.

Интересна, за някои може би дори изненадваща подробност е и това, че електрическите скоростни системи AXS™ не са по-тежки от механичните им аналози. Измерванията на Sram даже показват, че са с по няколко грама по-леки.

Реклама

За отделните компоненти по задвижването все още няма цени, но целите групи ще струват около $2000 за ХХ1 Eagle AXS™ и $1900 за Х01 Eagle AXS™. Разликата е толкова малка, защото на практика няма такава и в компонентите, или поне в дерайльора и контролерите. Има разлика единствено в задната касета. Sram (донякъде условно) категоризират ХХ1 повече като ХС серия, а Х01 повече като АМ/ендуро, но това е по-скоро на хартия…

Колът за седалка Reverb AXS™ не е от най-евтините – препоръчителната цена за САЩ е $800. Предлага се в доста голямо разнообразие от варианти: диаметър 30.9, 31.6 или 34.9 мм и ход 100, 125, 150 или 170 мм.

Разбира се, няма да пропусна и видеото за AXS™, което онагледява всичко, описано дотук:

https://sram.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>