E-Caliber е най-лекият е-байк с двойно окачване на Trek

В последната година на пазара се появиха няколко предложения за леки е-байкове, при които мощността на мотора и капацитета на батерията са по-малки, но пък усещането е по-близко до това на стандартен планински велосипед, а дори батерията да свърши, теглото им позволява да довършите карането по нормален начин, макар и по-бавничко. Trek, бидейки един от най-големите производители в света, нямаше как да остане назад от тази тенденция. Актуалният им отговор е чисто новият модел E-Caliber.

Както загатва и името му, той има близки родствени връзки с ХС велосипеда Supercaliber и използва същия тип окачване с 60 мм ход, наречено IsoStrut. При него не само, че липсва става в близост до оста на задното колело, като се разчита на гъвкав дизайн на карбоновия заден триъгълник, но и задният амортисьор е интегриран като структурен елемент в рамката, като е скрит в специална защитна тръба, която да го изолира от усукванията и деформациите. Според Trek този специфичен дизайн не само спестява тегло, но добавя и коравина, а също и защита на шока. За да не се отклонявам твърде много от основната тема на статията, можете да прочетете повече за IsoStrut тук: https://www.trekbikes.com/us/en_US/isostrut/ .

Самият производител рекламира новия си е-байк като ХС велосипед, но осигуряващ малко помощ на ездача си. Теглото на топ-модела 9.9 е около 15.5 кг, което го прави един от най-леките електрически велосипеди с двойно окачване в света. Вярно, цената за това удоволствие ще доведе до олекване и на портфейла ви с 12 999 долара. Но поне може да се каже, че ще получите срещу тях нещо като два байка в един, защото при E-Caliber можете да демонтирате батерията и мотора, с което той се превръща в напълно стандартен маунти байк. Даже на тяхно място се поставя заместваща тръба, оформена по същия начин, за да не се влошава визията на велосипеда.

И като споменах мотора и батерията, те не са „стандартни“, а са разработени специално за целите на този модел. Електрическият двигател се нарича Fazua Evation и заедно с батерията тежи само 4.6 кг. Въртящият му момент е 55 Nm, а максималната мощност, която отдава, е 250 вата, но това е при най-силния режим – има и два по-слаби, като при най-лекия подпомагането е съвсем „ефирно“, но все пак напълно достатъчно, за да поддържате добра средна скорост и да усещате краката си свежи по-дълго от очакваното. При тази степен на асистенция байкът може да измине до 70 км с едно зареждане.

Важен елемент в цялата картина е и софтуерът Black Pepper, който се грижи за плавната и ефективна работа на асистиращата система.

Въпреки очевидната прилика със споменатия модел Supercaliber, е-XC байкът на Trek е с малко по-агресивна геометрия – челният ъгъл е намален до 67.5 градуса, хоризонталният обхват (reach) е малко по-дълъг. Това изглежда е продиктувано от схващането, че с малко помощ нагоре човек се чувства по-силен и енергичен да атакува спусканията уверено и агресивно.

Реклама

За финал добавям и три видеоклипа, представящи/рекламиращи новия E-Caliber:

https://www.trekbikes.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>