Велоучилище МТБ-БГ – готови за сезон 2021

Текст: Любомир Ботушаров

Велоучилище МТБ-БГ функционира активно от няколко години и всеки следващ сезон ме среща както с нови хора, желаещи да усвоят основните техники за каране на планински велосипед, така и с добре познати, редовни участници в курсовете, които имат постоянно желание да подобряват уменията си и да научаваме заедно по нещо ново. Затова на първо място искам да започна с благодарност за доверието, което ми е гласувал всеки участник, преминал през някой от курсовете до момента, както и всеки бъдещ „ученик“. За мен ще е чест и удоволствие и през 2021 г. да споделям с вас скромния си опит, да се опитваме да преодоляваме препятствията, които ни плашат, и да подобряваме техниката си там, където нещо ни „куца“.

Сигурен съм, че има хора, които нямат търпение да видят обявлението за първия курс за 2021 г. Възможно е това да се случи дори още тази седмица, дори още за този уикенд. Но преди това искам да споделя някои планове за курсовете и активността на Велоучилище МТБ-БГ през настоящия сезон. Тази статия е нещо като референтно описание на основните видове и формати на обучение, които ще прилагам през 2021 г. Замислил съм доста нови неща с желанието да има по нещо за всеки. Дано да има време за всичко!

Стандартни курсове

Тези курсове се провеждат обикновено в рамките на един пълен ден. Групите са от 4 до 8 човека. Могат да са за различни нива – начинаещи, напредващи, напреднали, а най-често комбинират две от тези три нива. Може да се каже, че това са общи или цялостни курсове, т.е. в тях обръщаме внимание и упражняваме всички основни техники за каране – позиция, баланс, спиране, завиване, пренасяне на тежестта, спускане по стръмни наклони, малки скокове и падове и т.н. Когато са в близост до София, цената е 30 лв./човек. Когато са някъде по-далеч, цената е малко по-висока, в зависимост от допълнителните разходи. Когато провеждам такива курсове на пътеки, които се стопанисват от някой велоклуб или туристическо сдружение, обикновено добавям към таксата и скромна сума за дарение към стопанина на пътеките.

Специализирани курсове / Ден на майстора

Един от най-ярките примери за такъв тип обучение е курсът за каране по серпентини, наречен „Люлинска засуканица“, който се провежда по една интересна пътека между Княжево и Манастирски (Бонсови) поляни. В него се фокусираме само върху конкретен вид елементи по пътеките и върху техниката и уменията, необходими за преодоляването им.

През 2021 г. се надявам да разширя този подход с още подобни курсове. Някои от тях ще са полудневни, може дори да се провеждат в някой от градските паркове. За някои ще се опитвам да привлека и допълнителен инструктор, с повече опит по конкретната тема, за да може да е максимално полезно. Поради това цената за участие в такива курсове ще варира в големи граници – някои ще са със стандартната цена за еднодневен курс, други ще са с по-висока или по-ниска цена. Важното е, че ще търся нови начини да се усъвършенстваме и да се забавляваме.

Много често такива курсове ще се случват в петък и тогава ще се казват „Ден на майстора“.

Частни уроци

Макар че този формат не е нов (преди се наричаше индивидуално обучение), досега той не се ползваше с приоритет, но поради множеството запитвания през 2020 г. реших да го „актуализирам“ и ще се постарая да намирам повече време за него. Имайте предвид обаче, че в повечето случаи частните уроци ще са възможни само в делнични дни, тъй като уикендите и без това не достигат за груповите обучения.

Както показва и името, при частните уроци инициативата е на обучаващите се, които могат да ме наемат като инструктор за 1-2-3 часа или дори за цял ден. Услугата е приложима както за един човек, така и за цели групи приятели (до 8 човека). Цената не зависи от броя участници, а от продължителността. Тя е 40 лв./час, когато става дума за по-кратки карания (до 3 часа) или 150 лв. за цял ден (4 часа или повече). Това е за карания в близост до София, като се плаща само за времето на каране (изкачване, спускане, упражнения), без времето за придвижване с автомобил до начална и крайна точка. При желание за провеждане на частни уроци извън околностите на София, цената става по договаряне, защото се добавят транспортни разходи и част от времето за придвижване.

Частните уроци са приложими за хора, които по една или друга причина искат да получат максимално внимание и индивидуален подход. Подходящи са и за всеки, който има „проблеми“ с някоя пътека и желае да му помогна със съвети конкретно за нея. Добър вариант са и за групи приятели, които искат да си организират частен курс. В зависисимост от всеки конкретен случай и от нуждите на обучаващите се, мястото за обучение може да бъде избирано от тях или препоръчано от мен. Възможните нива са начинаещи, напредващи и напреднали. За ниво експерт, което включва големи скокове, много технични и трудни терени, стремеж към максимална скорост и т.н., ще се опитвам да съдействам с насоки към подходящи инструктори.

Запитвания за частни уроци можете да правите на мейл [email protected] или на телефон 0887321695.

Реклама

Курсове, организирани съвместно с велоклубове

И за 2021 г. вече има потвърдени няколко съвместни обучения на Велоучилище МТБ-БГ с различни велоклубове. В някои случаи те са предназначени основно за членовете на тези клубове, в други случаи е възможно да се включи всеки. Клубове, които желаят да ме наемат като инструктор за подобни обучения, могат да се свържат с мен на мейл [email protected] или на телефон 0887321695. Цената винаги е по договаряне, защото зависи от много фактори като продължителност (1 или 2 дни), отдалеченост от София, брой участници и др.

МТБ Академия

И тази година заедно с Bike Ventures ще се опитаме да организираме поне няколко МТБ Академии. Както може би знаете, това са курсове, в които се опитваме да предложим варианти за обучение на повече хора и, когато е възможно, за различни нива. Освен това тези събития обикновено включват и транспортиране на участниците близо до началото на спусканията – по този начин се спестяват време и най-вече сили, за да може да правим по повече от едно спускане. За съжаление и аз, и Bike Ventures сме доста натоварени откъм ангажименти, което прави тези събития по-редки, отколкото ни се иска, но затова пък винаги ги организираме с голямо удоволствие и желание.

Обучителни лагери

Обучителните лагери са формат с по-голяма продължителност (от два до 4 дни), като основният фокус е върху постепенното усъвършенстване и върху повече каране. Обикновено в първия ден се набляга силно не теорията и упражненията, а след това се набляга на подобряване на техниката чрез повече каране. За достигане до началото на пътеките обикновено се използват лифт или бус, за да може да правим повече спускания. Преди години правех такива лагери във Велопарк Пампорово и се надявам тази година да успея да организирам поне един такъв.

Отворени тренировки

На пръв поглед това звучи като нещо съвсем ново, но на практика упражнения по завиване в Борисовата градина са идеален пример за подобни отворени тренировки. През 2021 г. ще се опитам да доразвия този формат и в малко по-различна посока, а именно: макар да съм обучил доста хора на основни техники и умения, има пътеки и елементи, които са трудни и предизвикателни за мен самия. Респективно, аз имам нужда и желание да се упражнявам и подобрявам на тях. И тъй като не върви да искам такса от някого за каране, в което самият аз ще се уча и упражнявам, това ще се случва под формата на отворени тренировки, т.е. безплатни, приятелски карания, в които всички ще се упражняваме наравно. Възможно е обаче за някои от тези карания да си наемаме транспорт и/или външен инструктор или да правим дарения за местен клуб, поддържащ пътеките – в този случай ще си поделяме разноските. Отворените тренировки обикновено ще се случват в делнични дни. Като пример за такива ми хрумват: каране по маршрута „101 серпентини“ над Лъки, упражнения на различни техники и елементи в някой от парковете или на други подходящи места (например „оли“, каране на задна гума, завиване с повдигане на задната гума и завъртане около предната, скокове, и др.), упражнения в специализирани велопаркове като този в Пловдив и др. Основният проблем ще бъде да намирам време за такива отворени тренировки, но не пречи да ги има заложени като идея…


Възможно е да добавя още 1-2 изненади, свързани с Велоучилище МТБ-БГ, но те още се „пекат“.

Как може да научавате за курсовете на Велоучилище МТБ-БГ?

Както и досега, ще обявявам предстоящите курсове на няколко места:

През 2021 г. въвеждам и възможност за известяване чрез e-mail за предстоящи курсове на МТБ-БГ. Ако желаете, можете да добавите e-mail адреса си към специален списък, към който ще изпращам информацията веднага, щом бъде публикувана на основните места. Желаещите да се възползват от такова уведомяване, могат да попълнят следния формуляр:

ВАЖНО! Ако сте читател с абонамент в МТБ-БГ, не е нужно да попълвате формуляра, защото можете да получавате уведомяване като част от абонамента си, при това в някои случаи това става преди официалното публикуване на информацията. Достатъчно е само да заявите желание за това, ако не сте го направили с първоначалната заявка за абонамент. Освен това през 2021 г. читателите с абонамент ще ползват постоянна отстъпка за самостоятелните курсове на Велоучилище МТБ-БГ, варираща между 10 и 30% в зависимост от формата на обучението.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>