Yakima HighRoad и Yakima FrontLoader – впечатления и сравнение

Текст: Любомир Ботушаров
Снимки: Любомир Ботушаров, Данаил Ботев и Yakima

Хората, с които караме по-често, неминуемо са забелязали, че от есента на покрива на колата монтирах два нови и доста интересни багажника за превоз на велосипеди. Те са на американския производител Yakima. Възможно е да има хора, които не са чували тази марка, поради простата причина, че до скоро тя нямаше официален вносител/дистрибутор за страната. От 2019 г. обаче това се промени, след което продуктите Yakima започнаха все по-често да се забелязват по автомобилите на хората, които са активни в заниманията на открито. Както се досещате, освен за велосипеди, компанията има продукти и за ски/сноуборд, водни спортове, офроуд, къмпингуване и др.

И все пак, кои са Yakima? Казано простичко, това е един от най-реномираните производители в САЩ на аксесоари и оборудване за превоз на спортни пособия и други товари върху автомобили. Името звучи като японско, но така всъщност се казва градчето, в което е основана компанията през 1973 г., в щата Вашингтон. Същинското развитие на марката и продуктите започва малко по-късно, през 1979 г., когато фирмата става собственост на Стив Коул и Дон Бандучи – и двамата са запалени каякари и колоездачи, така че по естествен път се насочват към производството на продукти за такива като тях. И понеже се стараят продуктите да са добри, успехът не закъснява. Приказката продължава чак до наши дни, когато компанията вече е голяма и дейността ѝ се разпростира на няколко континента. В Европа Yakima засилва присъствието си едва в последните години, конкурирайки сериозно утвърдени играчи като Thule.

yakima-highroad

Спирам с историите и започвам с конкретиката. По отношение на багажниците за превоз на байкове върху тавана на автомобила, Yakima имат един основополагащ принцип – да избегнат какъвто и да е контакт с рамката на велосипеда. Причините за това са няколко. Едната е грижата за рамката. При карбоновите рамки прекаленото стягане, ако е в неподходяща област, може да доведе до структурни увреждания, а и по принцип може да причини протривания и драскотини – ако сте късметлии, ще са само върху лаковото покритие. Аз лично, когато се е налагало да возя карбонови рамки на багажниците Thule, винаги ги забърсвам внимателно от кал и песъчинки и дори се е случвало да слагам допълнително парцал или парче вътрешна гума за изолация, така че да не се надраскат от вибрациите по време на транспортиране. Дори и при алуминиеви рамки, ако ги качвам кални, винаги гледам да ги поизчистя поне в областта на захват, за да не ги надраскам без нужда. Друга причина е универсалността. При захващане на рамката може да се случи някоя част от нея (най-често задният амортисьор или други елементи от окачването) да пречи велосипедът да бъде хванат в оптималната точка. Има и велосипеди, които изобщо не съм успявал да кача на багажниците с „лапа“ за хващане на рамката.

При конструкцията на багажниците HighRoad и FrontLoader тези проблеми отсъстват напълно. Yakima имат също така модели, които хващат байка за предната ос/вилката, т.е. сваля се предното колело и велосипедът се качва без него – те също са подчинени на тази идея за избягване на контакт с рамката.

yakima-roof-racks

Може да се каже, че HighRoad и FrontLoader са две поколения на един и същи продукт. Първият багажник от такъв тип, който изобщо съм виждал, беше FrontLoader. В последните 3-4 години на сцената се появи и усъвършенстваният модел HighRoad, който идва и с по-висока цена. Въпреки наличието му, по-старият FrontLoader продължава да се произвежда и продава и това не е случайно – двата продукта имат достатъчно съществени разлики, за да бъдат подходящ избор за различни групи потребители. Затова реших да ги опиша и разгледам в една и съща статия, макар и с риска тя да стане доста дълга. Смятам, че така всеки читател ще може най-добре да прецени предимствата и недостатъците на всеки от тях. За начало, вижте какви са основните характеристики на двата продукта.

Yakima HighRoad

yakima-highroad

Цена: 390 лв.

Съвместим с почти всички видове напречни греди на пазара. Бърз и лесен монтаж към гредите без нужда от инструменти. Възможност за монтаж към Т-образен канал в гредите чрез допълнителен комплект крепежни елементи.

Съвместим с велосипеди с размер на колелата от 26 до 29 цола и с широчина на гумите до 100 мм/4 инча (т.е. с почти всеки велосипед за възрастни, включително голяма част от fat байковете), без да е необходим допълнителен реглаж. Теглото на превозвания велосипед трябва да е до 20 кг.

Заключване на багажника към гредите.

Заключване на велосипеда към багажника чрез интегриран метален шнур с ключалка. Възможност за заключване и чрез велокатинар на потребителя.

Тегло: 8.8 кг

Yakima FrontLoader

yakima-frontloader

Цена: 295 лв.

Съвместим с почти всички видове напречни греди на пазара. Бърз и лесен монтаж към гредите без нужда от инструменти.

Съвместим с велосипеди с размер на колелата от 20 до 29 цола и с широчина на гумите до 76 мм/3 инча. Регулиране на багажника според размера на колелата. Теглото на превозвания байк трябва да е до 18 кг.

Заключване на багажника към гредите.

Заключване на велосипеда към багажника чрез интегриран метален шнур с ключалка.

Тегло: 6.3 кг

Реклама

Впечатления и сравнение

Съвместимост и закрепване на велосипеда

Започвам директно с две от най-важните неща, тъй като именно те обикновено предопределят избора на велобагажник за автомобила.

Както казах, HighRoad и FrontLoader могат да се разглеждат като две поколения на един и същи продукт, така че споделят общ тип конструкция и закрепване на велосипеда с акцент върху универсалността и липсата на контакт с рамката. И двата багажника хващат здраво предното колело на байка чрез система от две U-образни рамена, а притягането става с централно разположен върток. Без значение дали ще сложите багажника отляво, отдясно или в средата на гредите, обърнат напред или назад, въртокът винаги е лесен за достигане и няма нужда да разглобявате и обръщате нищо друго, освен назъбения ремък за притягане на задното колело, което и при двата багажника може да се извърши без инструменти. Разликата е, че при HighRoad обръщате самия ремък, а при FrontLoader обръщате поставката за задното колело барабар с ремъка.

При FrontLoader, ако искате да обърнете поставката за задната гума, трябва да я извадите назад, натискайки навътре ограничителния бутон, да я завъртите и да я нанижете обратно.
Поставката за задна гума на HighRoad има катарами и от двете страни, така че е достатъчно просто да извадите ремъка и да го вкарате в обратната посока.

Съществена разлика между двата багажника е това, че HighRoad хваща посочените в характеристиките му размери колела (26 до 29 цола, с гуми до 100 мм/4 инча), без да се нуждае от каквато и да е настройка. Това е едно от нещата, които правят качването на различни видове велосипеди много бързо и лесно.

За разлика от него, при FrontLoader предното рамо има повижна скоба, която всъщност контактува с гумата и се фиксира в различи позиции чрез две ексцентрикови лостчета. По този начин ефективно променяте дължината на рамото и това позволява багажникът да се ползва с по-широк диапазон размери на колелата – от детски велосипеди с 20-цолови колела до байкове за възрастни с 29-цолови колела. Промяната е бърза и лесна, без инструменти, но все пак отнема някакви секунди и не трябва да забравяте да я правите, т.е. да следите дали дължината на рамото съответства на велосипеда, който качвате. Размерите на колелата и гумите са нанесени върху рамото за всяка позиция, така че е трудно да ги сбъркате.

Принципът за поставяне и фиксиране на велосипеда е един и същи – първо развивате докрай въртока и отваряте/повдигате предното U-образно рамо. Ремъкът за задната гума също трябва да е освободен от катарамата. Вдигате велосипеда на ръце и го поставяте върху багажника – задната гума се поставя в предвиденото за нея легло, а предната гума влиза в предното U-образно рамо. Придържайки велосипеда с едната ръка, с другата изправяте задното U-образно рамо, така че то да хване задната част на предната гума. По този начин предното колело на байка се оказва хванато в клетка, образувана от двете U-образни рамена. За финал затягате въртока колкото можете и притягате задното колело с назъбения ремък.

При HighRoad въртокът има механизъм срещу пренатягане, наречен TorqueRight, който започва да „превърта“, когато достигнете необходимото стягане. Освен това е и по-голям като размер, дори и резбата му е с по-голяма стъпка, така че генерално е по-удобен и като захват, и като скорост на затягане.

Въртокът на FrontLoader е по-малък и изисква малко повече обороти, докато постигнете желаното затягане, което зависи изцяло от вас – няма ограничител. Възможно е при стягането предната гума да се повдигне малко над леглото, предвидено за нея, т.е. да остане „във въздуха“ – това е нормално и не бива да ви притеснява.

Всичко дотук звучи лесно и наистина е, особено при модела HighRoad. При FrontLoader може да срещнете известни трудности, с което достигаме до разликата между двата багажника. Тя е най-вече в това, че при HighRoad двете рамена са напълно свободни едно от друго, което прави изправянето и свалянето им съвсем лесно. При FrontLoader между двете рамена е заложено триене, което изисква при местене на едното рамо да придържате другото с ръка, за да не се движи и то. При качването на велосипеда това не е проблем, но при свалянето му може да доведе до известна „борба“ – като отвиете въртока докрай, обикновено трябва да мръднете байка леко назад, което ще придвижи и двете рамена в тази посока, след което да ударите предното рамо в посока напред, за да освободи леко гумата. При някои велосипеди (по-леки и с по-малки грайфери на гумите) почти няма да го усетите като проблем, но колкото по-тежък е байкът и колкото по-агресивна е предната гума, толкова по-трудно може да се окаже освобождаването му от хватката на FrontLoader. При HighRoad, както казах, такива трудности не съществуват, т.е. неговият механизъм е по-усъвършенстван и лесен за употреба.

Нещо, което допълнително ме затрудни, е това, че се наложи да монтирам модела FrontLoader в средната част на гредите (повече за това след малко). Тъй като съм с висока кола и несъответстващ на нея ръст, това разположение на багажника го отдалечаваше доста от мен и правеше боравенето с него по-трудно, макар че задължително ползвам столче. Затова, ако се колебаете между двата модела, е добре да помислите и в тази насока – как точно ще ги разположите върху гредите.

Потенциална опасност при този тип захващане на велосипеда е спадане на налягането в предната гума. Например ако сте я спукали по време на каране, но не сте разбрали. Аз лично засега не съм имал такъв случай и не мога да гадая какво би станало – сигурен съм, че инженерите на Yakima са предвидили защита в някаква степен, а и може би ще се чуе/усети някакво хлопане на велосипеда, ако гумата спадне напълно. Но във всички случаи е добре да я проверите както при поставянето на велосипеда, така и при спирания по пътя, дори и чисто визуално, т.е. да си създадете навик да поглеждате при всеки случай.  

Интересен е въпросът за това колко дълъг велосипед може да се качи на двата багажника. Както знаете, в последните години междуосието на байковете се увеличава и тези с размери L и XL трудно се побират на някои багажници. И двата модела на Yakima изглеждат сравнително къси и компактни, но всъщност няма проблем да се возят на тях стандартни велосипеди с размер L (на горната снимка е такъв). При някои байкове XL обаче багажниците може да дойдат къси. Оказа се, че има и едно нестандартно, но достатъчно ефективно решение, вече изпробвано (не от мен) за модела HighRoad – преди да бъде качен велосипедът, кормилото/предното колело се завърта на 180 градуса, което скъсява междуосието и така байкът може да се побере върху  багажника. При DH байкове с двукоронни вилки обаче тая работа няма да стане и за тях по-добър вариант са моделите HighSpeed или ForkChop.

Монтиране на багажниците към гредите

Макар че доста се различават по начина си на закрепване, и двата багажника се монтират без инструменти и сравнително бързо – аз лично го правя за около 5 минути (за всеки багажник), без да си давам зор, а някой по-сръчен и чевръст сигурно ще успее и за 2-3 минути.

Като начало е необходимо да имате монтирани напречни греди. Почти всякакви модели и профили вършат работа – единствено квадратни греди с височина над 38 мм са посочени от производителя като несъвместими. В този смисъл и двата багажника са изключително универсални. При HighRoad може да купите и комплект преходници за монтаж към Т-образен канал, ако държите на това. Аз лично имам греди с такъв канал, но не виждам причина да го ползвам, при положение че мога да монтирам багажника изцяло външно. Единствената такава, която ми хрумва, е повишена сигурност (евентуално) – за това вижте по-нататък в статията. При FrontLoader няма такива преходници.

HighRoad ляга върху гредите в три точки – една отзад и две симетрични отпред. Багажникът контактува с гредите чрез три „тампона“ с отворена дъгообразна форма, без никакъв риск да ги надраска или деформира. Те са част от скобите за захват. Предните скоби са фиксирани, а задната е прикрепена като шейна към тръбната конструкция на багажника, което позволява да я местите напред и назад. Стягането на багажника към гредите става чрез специални ремъци – отвън изглеждат гумени, но всъщност са метални пластини, които са облечени с гумирано покритие, за да не нараняват гредите. В края им има пластмасови катарами, а регулирането на опъна става фино и лесно чрез малки въртоци. Целият този механизъм е покрит с плъзгащи се капачки, които блокират катарамите, така че да не могат да се отворят самоволно.

Първоначалната настройка отнема малко повече време, но след това, ако искате да сваляте или слагате бажажника върху същите греди, е достатъчно само да отворите/затворите катарамите и да освободите стягащите ремъци. Най-лесно ще разберете кое как се случва, ако гледате това видео:

При FrontLoader монтажът към гредите в известен смисъл дори е по-прост, тъй като се осъществява чрез две големи скоби. Размерът им е такъв, че биха могли да хванат всички видове греди, които аз съм виждал, но теоретично може да има и някой непознат за мен профил, който да е несъвместим.

Когато багажникът не е заключен към гредите, въртокът за предната скоба може да се върти. В заключено положение той е блокиран.

Предната скоба се стяга като менгеме около гредата, като предната челюст е по-широка от задната, което гарантира стабилен захват и коравина. Задната скоба е подвижна и с по-проста конструкция – чрез панта в задната си част тя се отваря и затваря, а стягането е чрез шпилка с Т-образна глава в единия край и специална гайка за ръчно затягане в другия. В сравнение с HighRoad, тук елементите са малко по-груби на вид, но не мога да нарека това недостатък, защото си вършат работата чудесно. Ето видео и за монтажа на FrontLoader.

Натъкнах се обаче на една съществена разлика, която засяга само малки автомобили с по-къс покрив, какъвто е моят. HighRoad имаше как да го монтирам и напред, и назад. FrontLoader обаче успях да го монтирам само обърнат назад, защото механизмът за хващане на предното колело е точно над скобата за гредите, което означава, че „опашката“ на багажника стърчи повече назад и при стандартен монтаж с велосипед сочещ напред, петата врата на автомобила би удряла в багажника. При по-дълги автомобили това не би било проблем, но все пак в това отношение HighRoad е по-универсален.

И двата багажника са доста масивни, основната им конструкция е от стоманени части, а пластмасовите елементи също изглеждат достатъчно надеждни. Както е споменато по-горе, моделът High Road е тежичък – 8.8 кг. Това би могло да затрудни някои дами, ако се налага често да го поставят или свалят от автомобила. FrontLoader в това отношение има известно предимство със своите 6.3 кг.

Сигурност

И двата багажника предлагат сходно ниво на сигурност – заключват се към гредите на автомобила, а също така имат интегрирани метални въжета с велокатинар, като можете да ползвате един и същи ключ и за двете места. Ключовете са номерирани, но ключалките не са.

При HighRoad металният шнур е по-дебел и е елегантно скрит в една от надлъжните тръби, изграждащи конструкцията на багажника. Дължината му стига само до задния триъгълник на велосипеда, но ако желаете, може да добавите и свой велокатинар, който да свърже задното U-образно рамо с рамката на велосипеди. За целта рамото е снабдено с халка, през която да прокарате допълнителния велокатинар.

При FrontLoader металното въже е по-тънко и е прикрепено външно, но достатъчно дискретно, за да не пречи и да не се набива на очи.

Формално HighRoad е с по-високо ниво на сигурност. На практика е важно да напомня, че не бива по никакъв начин да разчитате на тези защитни средства за нещо повече от престой в бензиностанция или заведение край пътя, при това без да изпускате автомобила и велосипедите от очи.

Говорейки за противозаконно отнемане, много читатели вероятно знаят (или дори са лично потърпевши), че в последно време кражбите на багажници от покривите на колите зачестиха. Най-често обект на посегателства са багажниците Thule, които са най-разпространени и добре познати. Не съм сигурен какъв точно е механизмът на тези кражби – дали джамбазите разполагат с набор от ключове, измежду които да намерят съответния номер, или пък успяват лесно да разбият ключалките с подръчни средства… Ако е първото, липсата на номер при ключалките на Yakima би било сериозно предимство. Ако е второто, не знам – не съм специалист по ключалки и не мога да преценя нивото на сигурност на тези, използвани от Yakima, но едва ли ще затруднят някой опитен в занаята. Иначе външно изглеждат с една идея по-сериозни от тези на Thule, но това си е изцяло лаишко предположение от моя страна. Още едно малко предимство е, че за момента Yakima все още не са толкова разпространени и познати, включително и за престъпниците, но на това е трудно да се разчита.

Между другото в това отношение HighRoad може би има едно уязвимо място – специалните ремъци, с които се закрепва. Както казах, те представляват метални пластини, но не вярвам да не могат да бъдат срязани с подходящ инструмент. Вярно е, че по този начин крадецът на практика поврежда багажника и след това трябва да се търси специфична резервна част, което би могло да го издаде, но все пак има такъв риск. Изобщо, продукти, които са измислени за максимално удобство, не винаги могат да бъдат достатъчно защитени при ширеща се битова престъпност. Точно тук обаче се сещам за преходниците за монтиране към Т-образен канал – те биха премахнали тази уязвимост, ако я приемем за реална, и даже биха добавили сигурност, тъй като евентуалният злодей ще трябва да се справи и с ключалките на напречните греди.

И тъй като във всички случаи не би било приятно човек да „подари“ на мизерните крадци вещ за 300 или 400 лв., най-сигурната защита си остава демонтирането на багажниците. Това обаче, поне за мен, влиза в конфликт с основната идея за бързина и удобство, с която бих си купил подобен продукт. Вярно е, че свалянето на един багажник става за 5 минути, но като сложим и прибиране в мазе/таван/апартамент и ако го умножим по 2 или 3 броя багажници, загубата на време започва да става осезаема, ако човек кара често. Така че по този въпрос не смея да давам препоръки и заключения – всеки трябва да си го реши сам. Аз засега избрах да ги свалям през зимния сезон, когато каранията са по-нарядко, но като зачестят до 2-3 излизания седмично, не знам как ще е… Честно казано, ако трябва да монтирам или демонтирам постоянно 2-3 багажника, по-скоро бих се ориентирал към поставяне на теглич и покупка на багажник, който се прикрепя към него.

Цена и заключение

И двата багажника не са от евтините, това е очевидно! В интерес на истината, не са и по-скъпи от прекия им конкурент – един сходен като принцип модел на Thule. Ако си говорим честно, не виждам нещо в конструкцията или материалите, което да е по-скъпо, отколкото масовите багажници, които хващат рамката. Но идеята и детайлите… както знаем, обикновено заради тях се прибират „пачките“.

За мен лично, сред багажниците, които съм ползвал по-дълго и разнообразно, Yakima HighRoad се нарежда на първо място по универсалност и удобство. Наистина не мога да си представя по-бързо и лесно качване на велосипедите, почти всякакви велосипеди за възрастни! За моите нужди той е по-добрият от двата в почти всяко отношение – байкът се качва и сваля по-лесно и по-бързо; дизайнът му е по-изчистен и според мен е по-аеродинамичен; вариантите за монтаж към гредите са по-фини и може да се ползват (чрез преходници) Т-образните канали, ако има такива. Като цяло разликата в цената ми се струва оправдана.

Означава ли това, че Yakima FrontLoader e излишен? Съвсем не! За мен основното му предимство е възможността за качване на детски велосипеди. За семейства с едно или повече деца, които очакват тепърва да сменят размерите на колелата, такъв багажник може да се окаже ценен и незаменим помощник при пътуванията. Миналата година ми се наложи 2-3 пъти да возя един детски велосипед (20-цолов) на Thule-то и закрепването му определено беше проблемно – губех толкова време в допълнителното му връзване, че в един момент стана по-лесно да го прибирам направо в багажника на колата при свалена задна седалка. Ако тогава разполагах с FrontLoader-а, щеше да ми свърши добра работа.

Струва ли си човек да даде 300 или 400 лв. за багажник? Ето това е труден въпрос, на който аз не мога да дам еднозначен отговор. Нарочно написах толкова дълга и подробна статия, надявайки се да е достатъчно полезна за всеки, който има интерес към темата велобагажници, за да може да стигне сам до най-добрия за него извод. Моя отговор ще го разделя на две:
1. По отношение на самите продукти
По принцип никога не съм пестил от багажници, защото добре измислените такива винаги са ми спестявали време, усилия и дори повреди по колата и от тази гледна точка си заслужават парите. Има хора, за които това не е от първостепенно значение и напълно ги разбирам – ако ползвах багажниците 2-3 пъти в месеца, може би не бих похарчил толкова голяма сума за тях, макар че дори и тогава си струва инвестицията, ако човек може да си я позволи, защото и самите багажници, и велосипедът върху тях се монтират/демонтират лесно и бързо. Аз обаче ги ползвам поне 2-3 пъти седмично, което драстично променя нещата. При такава употреба предимствата започват да се усещат още по-отчетливо. Така че на редовни карачи винаги бих препоръчал продукт като Yakima HighRoad, който намирам за много бърз и удобен при ползване. FrontLoader, както вече казах, бих го предпочел най-вече при наличие на детски велосипеди с размер на колелата под 26 цола. Качествените велобагажници също така издържат години наред интензивна употреба, което е още един плюс за хората, които ги ползват редовно – не се съмнявам, че и тези на Yakima ще издържат теста на времето.
2. По отношение на българската действителност
Ситуацията с честите кражби на багажници от покривите на колите в последно време връща отговора ми в полето на несигурността. Ако съм принуден от обстоятелствата да монтирам и демонтирам багажниците преди/след всяко каране, това ме лишава от едно много съществено предимство на тези скъпи продукти – бързината. И тогава вероятно бих се насочил към багажник за теглич, стига да имам такъв на колата, или към някое по-евтино решение за покрив, което ще ми гълта повече време, но по-лесно ще „преживея“, ако ми бъде отнето. Тъжно е, че изобщо се налага да коментирам тази хипотеза, но няма как… не всеки има гараж или паркинг с ограничен достъп, така че рискът не е за подценяване.

За контакти:
https://www.innovativecamping.com/
Шоурум: София, кв. Изток, ул. „Латинка“ 6-9
Тел: +359879664181


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>