Fuji Rakan LT и окачването MLink

Марката Fuji, както може да се предположи и от името, произхожда от Япония и аз лично бях изненадан да разбера, че има над 120 години история зад гърба си, тъй като е основана в далечната 1899 г. В момента обаче собствеността върху компанията е американска и принадлежи на холдинга Advanced Sports. Разбира се, това няма особено значение, защото тук няма да говорим за финанси и акции, а за велосипеди и по-специално за най-новия модел на Fuji, който се казва Rakan LT.

Съкращението LT идва от Long Travel и има за цел да разграничи новия байк от досегашния модел Rakan, който е със 120 мм ход на окачването. За разлика от него, Rakan LT има цели 150 мм ход отзад и 160 мм отпред, както и агресивна геометрия, ориентирана към по-добро представяне при спусканията. С други думи, това е типичен АМ/ендуро велосипед с 29-цолови колела и алуминиева рамка.

И макар че на пръв поглед не изглежда с нищо по-различен от много други подобни байкове на пазара, ако се вгледате по-внимателно в задния триъгълник, ще видите, че има една ставна връзка в средата на подверижните тръби (chainstays). И затова многозвенното окачване на Fuji се нарича MLink, идващо от Middle Link.

На кого и защо би му хрумнало подобно нещо? Една от първите причини, които идват наум, е оригиналност, т.е. за да се различава от другите четириставни конструкции на пазара. Освен това Fuji твърдят, че дизайнът им се характеризира с повече коравина, по-малко склонност към „затягане“ на ставите и по-малко натоварване върху тях. Така ли е, не е ли така… не мога да кажа, но още два модела на компанията използват окачването MLink, така че ако ви е интересно, може да разгледате сайта им.

https://www.fujibikes.com/

Реклама

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>