Maxxis представи ново поколение на модела Shorty

Историята на гумата Shorty е интересна с това, че този модел, може да се каже, бе създаден от състезателите в Световната купа и техните механици. Както знаете, за тях е съвсем нормално и обичайно да подрязват и модифицират грайферите на различни гуми, за да ги пригодят възможно най-добре към специфичните условия на каране и характеристики на трасето и по този начин да осигурят и най-малкото възможно предимство на топ-атлетите. Един от най-честите обекти на подобни интервенции беше моделът за кал Wetscream на Maxxis. Неговите високи и агресивни бутони често биваха скъсявани, за да осигурят по-добро търкаляне и завиване в условия, които не са прекалено кални, но не са и за някоя от „сухите“ шарки. С течение на времето се оказа, че с такъв дизайн гумата става приложима за доста широк кръг от условия и терени, изискващи агресивна шарка – например в много рохкави почви, чакъл и т.н. На този етап Maxxis вече бяха усетили потенциала ѝ, затова предложиха на пазара първото поколение на модела Shorty, описвано като „Wetscream с по-къси бутони“. Няколко години и стотици състезания по-късно, компанията реши, че е време за редизайн на Shorty, стъпвайки върху опита на десетки професионални състезатели в дисциплините спускане и ендуро.

Макар общият изглед на гумата да не изглежда драматично променен, ако поиграете на „Открий десетте разлики“, ще намерите лесно новостите в шарката. Широките „сдвоени“ централни грайфери на стария модел са разделени на два отделни бутона при новия. „Подпорите“ на страничните грайфери са премахнати в полза на по-опростена форма, но с надлъжни канали, вероятно и с цел да осигурят малко повече податливост. Според Maxxis промените в шарката са направени за подобряване на сцеплението във влажни условия, завиването и очистването от калта.

Засега новото Shorty ще се предлага само в една широчина – 2.40 инча, във варианти 27.5 и 29 цола. Конструктивно гумата е от типа Wide Trail (WT), т.е. оптимизирана за съвременните по-широки капли (30-35 мм). Всички варианти са със сгъваем борд и са Tubeless Ready (TR), но при всеки цолаж има една модификация за спускане с DH каркас и трикомпонентен протектор 3C MaxxGrip, и два варианта за ендуро, които са с Double Down каркас и с 3C MaxxTerra или 3C MaxxGrip. Теглото е от 929 грама при по-лекия 27.5 ендуро вариант до 1286 грама при 29-цоловата DH версия.

Реклама

Ето и едно видео със Сам Бленкинсоп, демонстриращо възможностите за дълбока оран на новото поколение Shorty:

https://www.maxxis.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>