Mondraker добавя система за телеметрия в някои от байковете си

Испанският производител Mondraker в последните години неизменно се опитва да бъде сред лидерите в иновациите при планинските велосипеди. Те бяха едни от първите, които дръзнаха да направят съществени (даже твърде смели за някои) промени в геометрията преди години и не спират да експериментират в това отношение; системата им на окачване FSS също е добре оптимизирана и доста ефективна. Сега към всичко това Mondraker добавя и технологията MIND, която като начало ще се предлага като част от стандартното оборудване на карбоновите модели Foxy и Crafter (е-байк).

Какво представлява MIND?

Казано най-просто, това е система от сензори, които събират разнообразна и прецизна информация за работата на окачването и за натоварванията и особеностите на карането, която след това се изпраща към приложението myMondraker и може да се ползва за споделяне, анализ и настройване на велосипеда. С други думи, това е опростена и удобна алтернатива на далеч по-сложните системи за телеметрия, използвани от Mondraker и много други производители и отбори при тестването на нови модели, настройването на състезателни велосипеди и т.н. Сигурно сте виждали снимки на байкове, накичени с безброй кабели, кутийки и бутони. При MIND сензорите са по-простички и много по-изчистени, но въпреки това могат да осигурят интересна и полезна (за някои потребители) информация. Има един сензор за работата на вилката, един за работата на задното окачване и контролен модул в челната тръба. В допълнение към това има и GPS модул + SIM карта, така че дори не е необходимо да карате със смартфон – данните могат да се изпращат до приложението дистанционно. Целият комплект тежи около 200 грама, захранва се от акумулаторни батерии (зареждат се с USB кабел) и е интегриран по начин, който да не дразни окото и да се вписва в общата визия на велосипеда.

Каква информация предоставя MIND?

Ако започнем от най-простото, чрез тази система можете да записвате каранията си – както по отношение на геолокацията, така и параметри от типа на изминато разстояние, скорост и прочие. С други думи, всички базови функции на един велокомпютър и GPS тракер са налични и в MIND.

Наред с тях обаче, системата добавя данни за сгъването и разгъването на вилката и задното окачване (по-специално за неща като начално сгъване, използване на хода, сгъване докрай и др.), престой във въздуха (продължителност, височина и брой скокове) и други подобни неща.

Всичко това може да се визуализира в приложението (на телефон или на компютър) със съответните графики, статистики, обобщения и т.н.

За кого може да е полезна системата MIND?

Една от функциите на MIND, която без съмнение може да е от полза за всеки потребител, без значение от нивото му на каране и интерес към подобни данни, е възможността за постигане на идеалното начално сгъване на окачването (т.нар. sag) и някои други настройки на вилката и шока. Системата и приложението могат буквално да ви водят и насочват в този процес, като предварително се въвеждат определени данни за колоездача (тегло и др.) и се избира стил на каране.

Оттам нататък нещата стават малко по-субективни. От една страна, технологията ще пасне перфектно на тези колоездачи, които винаги са жадни за максимум статистики и данни за карането си, обичат да ги споделят, да променят и експериментират, да вярват, че всяка малка и незначителна за останалите промяна в настройките води до голямо предимство при каране и са готови да спорят за това до безкрай.

Друга група колоездачи, които могат да извлекат полза от MIND, са тези, които наистина разбират добре работата на окачването и знаят как да го променят, за да постигнат едни или други характеристики. В общия случай те могат да се справят добре и без такава система, но ако искат повече прецизност и ако им се налага често да променят определени параметри и да следят ефекта от тях, тогава подробните данни биха им послужили добре.

Една голяма група потребители вероятно са тези, които нямат необходимите знания, за да настроят перфектно окачването си, но биха могли да потърсят помощ от техни начетени приятели или от компетентен велосервиз и в този случай събраните чрез MIND данни могат да послужат като база за избиране на конкретни настройки. Затова според мен най-полезно би било, ако към приложението се добави функция „Съветник“, която на база на събраните данни да дава конкретни предложения за промяна на една или друга настройка – за момента в сайта на Mondraker не е спомената такава функционалност, извън първоначалната настройка, за която стана дума.

Вероятно не са малко и хората, които ще имат някакво начално увлечение към данните и вероятно ще настроят добре байка си, благодарение на тях, но след това бързо ще изгубят интерес и ще продължат да си карат, без да се вълнуват особено от статистиките.

Реклама

С оглед на всички изброени сценарии, рекламното видео за системата MIND може би е малко подвеждащо, защото в него се внушава, че докато другите настройват окачването си преди каране, екипираният с високотехнологичната система герой започва директно да кара, без да се интересува от настройки и т.н. Това би било вярно, ако MIND включваше и самонастройващо се окачване в зависимост от данните, подавани от сензорите – това е логична следваща стъпка и вече има подобни разработки от FOX и други производители на вилки и задни амортисьори. За момента обаче изглежда, че по-скоро потребителите, ползващи система като MIND, ще са тези, които ще се занимават по-често или по-рядко с настройване на байковете си до перфектните параметри, докато останалите просто ще карат с еднократно направени настройки, без да се вълнуват от чак такива подробности.

Повече вижте тук: https://mondraker.com/es/en/mind


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>