Отбори и състезатели 2021, част 2

Посъбраха се новини и за втора част на статията, проследяваща някои от промените в отборите и спонсорствата за 2021 година.


Започвам с една от най-големите: Дани Харт ще кара за Cube Bikes. С това германската марка си осигурява солидно присъствие в Световната купа по спускане… Основният велосипед на британския състезател ще е DH моделът Two15, но извън състезанията вероятно ще го виждаме и с други байкове на компанията. По случая има и видео:

А още подробности можете да видите тук: https://www.cube.eu/en/cubeworld/racing/mtb/factoryracing/danny-hart/


Младият испанец Анхел Суарес, който до момента бе в отбора на YT Mob, от 2021 г. ще е състезател на Commencal. Видео по този повод: 

Суарес, който е шампион на Испания и през 2020 г. завърши на седмо място в крайното класиране за Световната купа, ще е част от отбора COMMENCAL 21 заедно със сънародника си Пау Менойо, който пък е шампион на страната си в категория юноши.

Името на отбора също е интересно – то отразява не само годината на създаването му, но и броят на държавите, в които испанският е официален език.

Повече може да прочетете тук: https://news.commencal.com/news/Welcome-Angel-Suarez/2047.html


Томи Мисер се завръща в Mondraker, където преди много години започна успешната му кариера. На по-младите ни читатели това име може да не говори много, но в Испания Томи Мисер е истинска легенда, защото той и брат му Пау Мисер бяха първите испански планински колоездачи с победи и успехи в Световната купа. През 90-те години Томи Мисер записа три победи в Световната купа (което тогава не бе никак лесна задача, както не е и сега) и, което е по-показателно за класата му, в продължение на 10 години бе неизменно в топ 10 на световната ранглиста. В последните години от професионалната си кариера, преди да се оттегли през 2003 г., Томи бе част от отбора на Mondraker – тогава все още нова марка, която тепърва започваше да се утвърждава – първо в Испания, а после и в целия свят.

Дори и след края на професионалната си спортна кариера Томи Мисер нито за миг не е спирал да се занимава с планинско колоездене, като винаги се е стараел да приема нови предизвикателства, да тества възможностите си до краен предел и да вдъхновява другите. Публикувал съм и в МТБ-БГ не един и два видеоклипа от предишния му спонсор Orbea, в които той е главно действащо лице. А през 2019 г. в рамките на Световното първенство Томи Мисер направи нещо, което едва ли някой смяташе, че ще видим отново – спечели шампионската титла в категория Masters (ветерани) както в спускането, така и в ХСО дисциплината. Пак добре, че не го направи с един и същи велосипед, както е било в началото на 90-те години на 20 век…

Официалната новина може да прочетете тук: https://www.mondraker.com/es/en/misser_the_legend_returns


Люис Буканан ще си партнира с Norco. Буканан е от Шотландия и кара от 16 годишен, т.е. вече има зад гърба си 10-годишна спортна кариера, като първата половина от нея е в Световната купа по спускане, където записа няколко добри класирания. След това шотландецът премина в дисциплината ендуро и за момента спортните му планове са насочени към постигане на успехи в EWS, но наред с това Люис смята да развива интензивно и YouTube канала си.

Повече за него и за бъдещите му планове с Norco може да прочетете тук: https://www.norco.com/news-events/news/general/2021/01/lewis-buchanan-joins-norco/

Реклама

Cannondale ангажира Мич Ропелато и Кера Лин за отбора си в дисциплината ендуро. Мич Ропелато е добре познат на международната сцена – първо от дисциплината спускане, а в последните години и в ендурото. Спортната кариера на Кера Лин все още е в своя начален стадий, но тя вече има успешни класирания в някои американски състезания и с тима на Cannondale ще направи следващата стъпка към EWS. Повече за нея можете да научите от това интервю: https://www.pinkbike.com/news/getting-to-know-cannondales-new-enduro-rider-kera-linn.html.

Линда Индерганд (Швейцария) и Сара Хил (ЮАР) ще бъдат част от дамския отбор Liv Factory. Ако случайно сте пропуснали, припомням, че Liv е марката на Giant за дамски велосипеди, а споменатите състезателки със сигурност имат какво да покажат на голямата сцена – Линда е вече утвърден претендент за призовите места, а Сара Хил има обещаващи резултати, особено в маратонските дисциплини.  

А пък канадската ХС състезателка Емили Бати подписа договор с Canyon и от 2021 г. ще кара техния ХС модел Lux, като се надява да се качи с него на не един и два подиума.  


Предполагам, че ще има поне още една статия от тази поредица, но засега толкоз…

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>