Отбори и състезатели 2021, част 1

Състезателният сезон 2020 беше меко казано странен, а по-точно казано провален заради пандемията, но нещата са такива, каквито са, и състезателите не могат да направят кой знае какво, освен да гледат напред и да тренират усилено за 2021 година. За някои от тях обаче има и допълнителни предизвикателства, защото в края на годината и началото на новата по традиция се отваря „трансферният прозорец“, т.е. някои спонсорски договори изтичат и е време или за подновяването им, или за сключване на нови. И както обикновено, в една или повече статии ще събера информацията  която съм успял да събера за всякакви такива промени в отборите и спонсорствата. 

Една от най-големите новини по тази тема е преминаването на Лорис Вержие от Santa Cruz Syndicate към Trek Factory Racing. Това се случва след сезон, в който Лорис два пъти поред спечели Световната купа, колкото и малко да бяха състезанията. В новия тим компания ще му правят още няколко изгряващи звезди – световният шампион за 2020 г. Рийс Уилсън (който се оказа най-стабилният и уверен състезател в невъобразимите условия в Леоганг), Чарли Харисън и Кейд Едуардс. Средната възраст в отбора е 23 години – звучи перфектно, тъй като това са карачи, които със сигурност имат накъде да разгръщат потенциала си, но също така вече са натрупали и немалко опит по трасетата. Повече може да прочетете тук: https://racing.trekbikes.com/stories/tfr-downhill/meet-the-2021-trek-factory-racing-downhill-squad

Santa Cruz, на свой ред, също привлича нови попълнения, макар и не като членове на „Синдиката“. Такива са фрийрайдърката Вероник Сандлър (родом от Нова Зеландия, но живееща във Великобритания), която досега караше за Marin Bikes, както и спускачът Елиът Джаксън. В олимпийската 2021 г. калифорнийската компания засилва присъствието си и в ХС състезанията. За целта в отбора Santa Cruz FSA бяха привлечени Максим Марот (досега караше за Cannondale) и Лука Брайдо, а представителки на нежния пол в тима ще бъдат Мартина Берта и Грета Зайвалд.

Изобщо, на ХС сцената не е по-малко интересно. Световният шампион за 2020 г. Жордан Сару преминава в Specialized и това със сигурност е водеща новина за любителите на тази дисциплина. Това стана ясно от негов пост в Instagram на 1 януари:

Малко след това се появи и следващ пост с новия му байк Epic, боядисан в специална шампионска окраска: https://www.instagram.com/p/CJu8aIyhgOW/. Сару със сигурност ще е един от основните фаворити за Олимпийските игри тази година. При това той съвсем няма да е единственото силно оръжие в арсенала на Specialized. Наред с него в тима са привлечени Герхард Кершбаумер (Италия), Зина Фрай (Швейцария) и Лаура Щигер (Австрия), като съм сигурен, че за феновете на ХСО дисциплината никое от тези имена няма нужда от допълнително представяне.

Световната ХСО шампионка Полин Феран Прево също сменя отбора за 2021 г. Тя става част от Absolute Absalon, тима на Жулиен Абсалон, и ще кара с байковете на BMC.

А пък Лоана Лакомте, която блесна изненадващо в Нове место през 2020 г., продължава с досегашния си спонсор Massi.

И понеже споменах ХС отбора на Cannondale, в него остават Енрике Авансини и Мануел Фумик, а за 2021 г. съставът ще бъде допълнен с още двама млади и обещаващи атлети – Алън Хатърли (от ЮАР, бивш световен шампион в категориите U23 и E-bike) и Зимон Андреасен (Дания, бивш CX и XC световен шампион при младежите). За Cannondale, без да е част от отбор, ще кара и фрийрайдърът Луис Ребул.

Един от най-колоритните ендуро състезатели, французинът Йоан Барели, който в последните 1-2 години живее в Канада, вече ще кара велосипедите на иновативната американска компания Guerilla Gravity. Вижте и неговото видео за добре дошъл:

https://youtu.be/QqFNMBLOOOM

Друга знаменитост в YouTube и социалните мрежи, Реми Метайе, след 4 години с Cube Bikes обяви, че пътищата им се разделят и благодари с една 20-минутна видео-компилация, която може да гледате тук: https://youtu.be/r-z_yFJBTGM

Сам Хил, нарочно или не, внесе смут в душите на феновете си с един инстаграм пост, в който изказа благодарност към Team CRC Nukeproof, но без да спомене нищо за удължаване на договора си. Слуховете тръгнаха на момента – някои спрягаха преминаване на Сам в нов отбор, други директно се опитаха да „прекратят“ състезателната му кариера. След това обаче се появи още един пост, в който австралиецът потвърди удължаване на договора си с нови 3 години.

И още от ендурото: френският национален шампион Тео Гали подписа 2-годишен договор със Sunn French Connexion Racing Team. Това е съвсем нов отбор, чиито пълен състав скоро ще бъде обявен.

YT каза довиждане на Вали Хол, Адолф Силва и Кам Зинк. И за тримата е малко да се каже, че са топ-атлети в своите дисциплини, така че ще е интересно кои ще са следващите им спонсори. Разбира се, подобни „загуби“ трябва бързо да бъдат запълнени по достоен начин. Сред новите спонсорства на YT е фрийрайд звездата Греъм Агасис, който досега караше за Evil Bikes. Дакота Нортън, който бе част от Unior Devinci, също преминава на щат в YT, само че в DH отбора YT Mob.

Като стана дума за Unior Tools и Devinci, от 2021 г. съвместният им отбор прекратява съществуването си, като всяка от компаниите вероятно ще продължи участието си в Световната купа с нови партньори.  

В отбора Madison Saracen също се случиха промени. Дани Харт напусна, но бе привлечена една от младите надежди в женското спускане – Вероника Уидман.

А пък Orbea са новият спонсор на известния фрийрайдър Джоф Гюлевич. Интересни в това партньорство са поне две неща. Първо, „Гъли“ получава ендуро модела Rallon, а не DH байк, макар че това едва ли ще му попречи да впечатлява с карането си, както винаги го е правил; и второ, това (както и спонсорирането на риалитито „Академия Pinkbike“) е ясен знак, че испанската компания смята да атакува сериозно североамериканския пазар…

Има и атлети, които се оттеглят от активна състезателна дейност. Такива новини дойдоха от Катрин Щирнеман, а също и от Трейси Хана, която през 2021 няма да кара в стартове за Световната купа, но все пак ще продължи да се състезава в някои други събития.

Не случайно озаглавих тази статия „част 1“, защото към момента много от известните атлети са „свободни агенти“ и тепърва ще има още новини по темата.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>