Jackal е новият топ-модел на Lazer при АМ/ендуро каските

Lazer може и да не е най-популярната марка за каски, но със сигурност има традиции в производството на добри продукти за защита на главата. А откакто белгийската компания премина под крилото на Shimano, в каталога им тече обновление на моделите за всички колоездачни дисциплини. През 2019 г. бяха представени новите каски за планинско колоездене Impala и Coyote, а сега МТБ линията е доразвита с нов топ-модел „отворена“ каска, наречена Jackal.

Конструкцията е типичната за повечето колоездачни каски – поликарбонатна черупка, отлята върху основа от твърда EPS пяна, абсорбираща енергията при удар. За допълнителна протекция може да изберете и вариант със системата MIPS, която помага за по-добро поемане на ротационни/усукващи натоварвания. Има и една малка особеност – черупката на Jackal всъщност се състои от седем отделни части. Дали това добавя някакво структурно предимство не мога да кажа, но ако не друго, със сигурност допринася за стилния и модерен външен вид. В тази насока потребителите ще харесат и възможността за избор между седем различни разцветки.

Според производителя стратегически разположените и оформени отвори за проветрение позволяват добра циркулация на въздуха дори и когато карате с маска за спускане. Регулируемата козирка също позволява носенето на маска под нея, когато се изкачвате например. В задната част на каската има специален панел с повишено триене – пак с цел ластика на маската за спускане (ако карате с такава) да не се хлъзга и измества. За тези, които обичат да снимат видеоклипове, каската е снабдена и с поставка за монтаж на екшън-камера.

За доброто пасване на каската върху главата се грижи системата Lazer Advanced Turnfit®, която може да се регулира както по хоризонтал (т.е. да се отпуска или притяга), така и по вертикал. Магнитната катарама под брадичката също улеснява пределно закопчаването и откопчаването, дори и без да сваляте ръкавиците.

Jackal отговаря на следните стандарти за безопасност: CE/CPSC/AS. А за потвърждение на защитните качества на новата каска, Lazer са изпратили продукта си за тестване на независимата лаборатория Virginia Tech и са получили оттам максималните пет звезди. Това е десетият продукт на Lazer с такава оценка.

Преди да се появи на пазара, каската е била тествана продължително от Томас Вандерхам и победителя в СК през 2020 г. Мат Уокър.

Реклама

Jackal се предлага в следните размери:

  • S: 52-56 см
  • M: 55-59 см
  • L: 58-61 см

Теглото (без системата MIPS) е съответно 340, 360 и 390 грама за всеки от размерите. В допълнение към това каските, които отговарят на австралийския стандарт (AS), са с около 10-20 грама по-тежки.

Препоръчителната цена за Европа е 159,95 евро без MIPS и 179,95 евро с MIPS.

https://www.lazersport.com/

Снимки: Laurence Crossman-Emms/Lazer


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>