Alutech представи е-байк за 16 000 евро с алуминиева CNC-фрезована рамка

Ако ви се струва, че планинските велосипеди в днешно време са скъпички, бъдете уверени, че надпреварата в това отношение продължава с пълна сила! Един от новите фаворити за приза „най-скъп сериен маунтин байк“ е специалният модел с електрическо подпомагане от серията e-Fanes на Alutech, който е със CNC-фрезована алуминиева рамка и струва 15 999 евро.

Тук няма да навлизам в подробности относно електрическото задвижване на байка (ще кажа само, че той ползва система Shimano STEPS) или останалата част от окомплектовката, а ще се фокусирам върху рамката, защото оттам идва и високата цена. Тя е изработена чрез заваряване на предварително подготвени чрез фрезоване половини. Заваряването е изпълнено по специален способ при по-ниска температура, за да не се влошават качествата на материала в зоните на заварките. От долната страна на долната тръба заварката се вижда ясно, но от горната е шлифована, за да кореспондира по-добре с цялостния загладен и лъскав облик на рамката. Това впрочем също е интересно, защото при фрезоването повърхностите обикновено остават със специфичен „щрих“, но при Alutech завършекът е доста по-фин – не зная дали се дължи на по-скъпи фрези или на някаква довършителна обработка.

CNC-фрезоването е добре позната технология при производството на някои (предимно скъпи) компоненти, но сред производителите на велосипеди тези, които ползват подобен подход за серийно производство, все още се броят на пръсти и са все във високия клас. Причината е, че този метод на производство е много скъп, което е видно и от цената на този Alutech. Предимствата на CNC фрезоването са в съотношението тегло/здравина, а за някои хора и в самия „машинен“ завършек на детайлите.

Реклама

С тегло 21.15 кг CNC e-Fanes със сигурност не е шампион в категорията си, но все пак е конкурентен на много карбонови ендуро е-байкове със 170 мм ход на окачването. За да оправдае солената си цена, байкът е оборудван и с топ-компоненти като окачване Fox Float Factory, скоростна система Sram XX1, колела DT Swiss и др. Цолажът на колелата е 29“ отпред и 27.5“ отзад.

Повече за модела може да научите тук: https://alutech-cycles.com/CNC-E-FANES-29-275_1.

Дали CNC-фрезованите рамки ще бъдат една от тенденциите на бъдещето? Трудно е да се каже, особено докато цената им е толкова висока, но като се има предвид сериозното поскъпване на топ-моделите в последните години, нищо вече не ме учудва…

Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>