WTB представи два нови модела капли

Американският производител WTB е един от тези, чиито продукти може да срещнете често и във фабричните окомплектовки, и в магазините по света и у нас. Затова предполагам, че двата нови модела капли, които те представиха, ще предизвикат интерес и у някои от читателите на МТБ-БГ. Става дума за карбоновите модели CZR и за подсилените е-байк шини HTZ.

Разбира се, WTB далеч не са първите, които посягат към композитните материали за подобно приложение. Даже може да се каже, че доста се позабавиха, но това пък им дава други предимства – могат да се сравняват с конкуренцията и да декларират превъзходство на продуктите си в едно или друго отношение. За това след малко…

Преди това нека спомена накратко основните характеристики на карбоновите капли CZR. Ако започнем от профила на каплите, те са двустенни, асиметрични, с отчетливи удебелявания около отворите за спиците и напълно пригодни за безкамерни гуми, като използват новата система TCS 2.0 – при каналът с отворите са спиците първо се запълва със специален тесен бандаж, а над него се добавя изолиращото „тиксо“ за безкамерна употреба. Целта е по този начин тиксото да се положи върху равна основа, без да се образуват „джобове“ с въздух при отворите за спиците, а допълнителен „бонус“ е, че тази система е и по-надеждна в случай на скъсване на спица, т.е. не би довела до пробиване на уплътняващата лента за безкамерни гуми и загуба на налягане. CZR се прадлагат в две разновидности – i23 700c с 24 или 28 отвора за спици и тегло съответно 331 или 345 грама и i30 29″ с 28 или 32 отвора за спици, тежащи съответно 472 и 484 грама. Разбира се, 700c и 29″ е едно и също, когато говорим за размер на колелата, така че къде е уловката? Чрез обознаването на размера по различен начин WTB искат да наблегнат на това, че по-тесните и леки i23 са насочени най-вече към т.нар. gravel велосипеди, докато i30 са типични АМ/ендуро шини, готови да поемат големи гуми и големи натоварвания. Аз лично не бих се учудил обаче, ако видя ХС велосипеди, оборудвани с модела CZR i23, особено като се имат предвид твърденията на производителя за здравината им.

А ето какви са те: WTB посочват в прес-изявлението си, че в процеса на разработка са преминали през стотици тестови мостри, десетки различни комбинации от карбонови платове, смоли, дебелина и дори са сменили първоначалния „калъп“, докато стигнат до финалния дизайн на продукта, който пък след това е бил тестван безмилостно цяла година и никой от изпитателите на компанията не е успял да счупи дори една капла. За всеки случай обаче компанията е предоставила каплите за деструктивно тестване и на независима лаборатория, за да бъдат сравнени по този показател с продукти, които се явяват техни преки конкуренти. Резултатите са показали по-голяма странична устойчивост и 38% по-голяма устойчивост на удар (impact resistance) за CZR i23 и 10% по-голяма при CZR i30.

След всичко това производителят твърди, че и цената на CZR, макар в никакъв случай да не е ниска, е по-добра от повечето преки конкуренти – $569.95 за капла. Продуктът е с ограничена доживотна гаранция срещу производствени дефекти за оригиналния собственик и с политика за подмяна – ако оригиналният собственик успее да счупи капла CZR по време на каране, той ще получи нова безплатно, без значение каква линия е избрал, дали е скочил, паднал и т.н.; ако пък счупването е настъпило по време, в което велосипедът не е бил каран (транспортиране, съхранение и т.н.), новата капла ще може да бъде купена на 50% от цената.

Реклама

Другият модел, HTZ, е насочен към e-байковете и се характеризира с 25-30% по-дебели стени в сравение с и без това здравите ендуро шини KOM Tough. Профилът е двустенен, с допълнителна вертикална „стена“ в средата, и е изработен от алуминиева сплав 6069. Моделът ще се предлага с 32 отвора за спици и в няколко широчини – i23, i25, i27, i30 и i35, като при диаметър 27.5 ще ги има само трите най-широки профила, а 29-цоловите ще са във всички размери.

Новите продукти вече са налични в САЩ, а до края на месеца се очакват и в Европа.

https://www.wtb.com/

П.П. След публикуването на статията WTB направиха промени в политиката си за подмяна, които са в полза на клиента и са отразени на съответното място в текста.

Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>