Сезонът по спускане започна с детско състезание в Тетевен

След всички перипетии, свързани с пандемията Covid-19, извънредното положение и т.н., първите спускачи, които застанаха на старта на сезон 2020, бяха предимно във възрастовите групи между 10 и 16 години. Отлагането на събития и пренареждането на спортния календар доведе до това, че едно събитие, което е дебютант на DH сцената, се оказа и откриващо за годината – Тетевен KIDS DH 2020.

Впрочем, макар Тетевен за пръв път да е домакин на събитие от Българските колоездачни серии, не за първи път приема спускачи или планински колоездачи на своя територия. Доколкото зная, първата надпревара с маунтин байкове там е проведена някъде около далечната 1998 г. (плюс-минус една). По-късно, през  2010 г., над града се проведоха състезания по спускане и крос-кънтри, за които дори можете да прочетете репортаж и да разгледате снимки в архивите на МТБ-БГ. Така стигаме и до 2020 г., когато китното планинско градче отново влезе в МТБ календара, този път с детско състезание по спускане.

В това, разбира се, има логика и то съвсем очевидна. Тетевен е мястото, където живее Изабела Янкова, която впрочем също все още попада в младежките възрастови групи. Това обаче не ѝ пречи да е в челните редици на състезанията от международните серии iXS в своята категория, което я нарежда и сред най-успешните български МТБ спортисти изобщо. Като добавим факта, че брат ѝ Енчо също върви уверено по нейните стъпки, става ясно защо семейството ѝ, заедно с Община Тетевен и клуб Riders United, в който двамата карат,  решиха да организират в града състезание, което да е част от Детските серии по спускане през 2020 г.

Хората, с които се познаваме по-отблизо, знаят, че в последните години Тетевен и региона са място, в което доста често пребивавам по семейни причини. Признавам си обаче, че когато видях града като домакин на състезание по спускане, бях леко изненадан. В Тетевенския Балкан зная чудесни маршрути и за крос-кънтри, и за АМ/ендуро, пребродил съм голяма част от склоновете и пътеките и с колело, и пеша, но трасе за спускане, дори и кратко (като за деца) не си представях съвсем къде би могло да бъде. Оказа се, че организаторите са избрали един склон южно от града и са преправили една пешеходна пътека, разширявайки я и добавяйки доста интересни елементи, без да я правят прекалено трудна. Да ви кажа ли какво мисля за трасето? Мисля, че нямам търпение следващия път да си взема колелото и да го спусна 2-3 пъти! Ако искате и вие да го пробвате, можете да изтеглите GPS следа от МТБ Справочника.

Като казах, че трасето не беше трудно, това не е съвсем вярно, защото почвата беше изсъхнала на барут и това правеше спирането и някои от завоите истинско предизвикателство, особено при скоростта, с която летяха много от участниците. Изобщо, пътеката беше точно от този тип, дето човек може да я мине бавно без особен зор, но отпусне ли достатъчно спирачките, нещата започват да стават на ръба. А младежите отпускаха яко спирачките, някои направо бяха забравили за тях! Дали защото в последните месеци нямаше състезания и съм отвикнал, но бях истински впечатлен от карането на някои състезатели, особено в групата 15-16 г.

А може би трябваше да започна с нещо друго… в състезанието имаше почти 100 участници!  В първия момент, когато чух бройката, си казах „Аха, явно заради голямата състезателна пауза, много от възрастните са решили да карат в отворената категория 17+.“ Но съвсем не беше така – в нея имаше 15-ина човека, много от които придружаващи по-малки участници. Така че основната част от състезателите бяха в детските и младежките категории, което говори за все по-голям интерес към детските серии. Дочух по трасето, че и много местни младежи са хванали кой какъвто байк и екипировка намери, за да се включат в надпреварата – не знам дали е вярно, но ако е, значи събитието е изпълнило едно от най-важните си цели. Във всички случаи имаше приличен интерес от местните хора към проявата.

Реклама

Класирането го публикувах още в понеделник, но при толкова нови лица, някои от имената в челото все още не ми говорят много. Детската байк сцена е твърде динамична и ако човек не ходи на всички състезания, бързо губи представа кои са фаворитите в момента, ако изобщо може да се говори за постоянни такива. Няколко интересни бележки, които ще направя, са:

Момчетата и момичетата караха в общи групи, разделени само според възрастта. Бих казал, че в това има логика, защото на тази възраст разликите в нивото им се топят всяка година и двата пола вече изглеждат напълно конкурентни.

Типичен пример за това е Изабела Янкова, която за лош късмет падна точно след този завой и това я запрати на последно място, но и това се случва, особено когато си на собствен терен и искаш да се раздадеш максимално.

Димитър Мазнейков, друг от фаворитите в групата 15-16, също се хлъзна на един от първите завои и продължи ядосан към финала, далеч от челните позиции, с които е свикнал.

Имаше и други леки инциденти, но като цяло състезанието премина без контузии, така че паданията само загатнаха, че всяко класиране е несигурно и че високата скорост може да донесе не само победа, но и загуба, ако човек изпусне контрола.

Затова пък една от легендите в българското спускане, Боби Крумов, показа, че не е изгубил нито скоростта, нито контрола си, и завърши на второ място в отворената категория, отстъпвайки само на Пламен Тотев от чисто новия клуб „Хоталич Севлиево“, ръководен от Светлин Гатев – отбор, който още с първото състезание прави сериозна заявка за добри класирания.

А за протокола, най-доброто време сред всички участници принадлежи на Иван Коцев, който е и победител в категорията 15-16 години.

Организаторите се бяха постарали и с други екстри като пряко видео излъчване (за квалификациите се оказа, че кабелът е скъсан, но за финалите успяха с доста усилия да прекарат нов) и резултати на живо в интернет.

Следващият старт от сериите е този уикенд в Бургас, а според прогнозите участниците и придружителите им ще могат да се насладят на перфектна комбинация от колоездене и плаж.

Още снимки от Тетевен KIDS DH 2020 можете да разгледате в този албум: https://mtb-bg.com/gallery/тетевен-kids-dh-2020.

Читателите, които имат абонамент в MTB-BG.com, могат да получат снимките за избран от тях участник в оригинален размер, както и евентуално такива, които са останали извън селекцията за публикуване.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>