Кормило и лапа Crosser XCS101 35 мм

Текст и снимки:
Андрей Цолев, Любомир Ботушаров

Още през месец януари 2020 г. Крос представиха нови компоненти за стандарта 35 мм в серията Crosser XCS101 и още тогава ми изпратиха за тест един комплект кормило и лапа ярък и приятен син цвят. Като цяло на мен ми беше ясно, че е по-добре да потърся друг карач-изпитател за компонентите, тъй като за моя байк 40 мм дължина на лапата би била прекалено малка. На помощ дойде не кой да е, а Андрей Цолев, който не само е доказано кадърен планински колоездач (особено в ендуро сериите), но и притежава син велосипед, на който продуктите паснаха идеално като цвят. Разбира се, по-важно е как се представиха те в полеви условия, което можете да разберете от впечатленията на Андрей по-долу. Преди това обаче ще си позволя да започна аз, излагайки малко размисли и наблюдения върху компонентите веднага след разопаковането им.

XCS101 35 мм е типичен АМ/ендуро комплект лапа и кормило. Лапата е къса, само 40 мм с нулев наклон, което я прави подходяща за съвременните байкове с по-дълъг преден триъгълник. Скобата за захват на кормилото е с 4 болта, а тази за стержена с два срещуположни за по-равномерно затягане.

Кормилото е доста широко, цели 800 мм, като има удобно разграфяване, ако желаете да го скъсите. Има и маркер в средата за улесняване на центрирането. Стените на кормилото са двойно изтънени за намаляване на теглото.

Електронната ми везна отчете 352 грама за кормилото и 126 грама за лапата – бих казал, че това са напълно приемливи стойности с оглед на размерите и конструкцията на компонентите.

Покритието изглежда много добро – гладко и лъскаво, прилича на анодизация.

Геометрията е интересна – 5 градуса наклон нагоре и 7 градуса назад. Не че има стандарт в това отношение, но ако приемем като най-често срещана комбинацията 5х9 градуса, то при кормилото на Crosser извивката назад е по-малка, което вероятно би довело до малко по-агресивна позиция, т.е. малко повече тежест върху предницата. В тази насока действа и това, че кормилото е доста ниско – само с 15 мм издигане.

Цената е 41.50 лв. за кормилото и 29.90 лв. за лапата. Това означава, че всеки би могъл да ги пробва без финансови затруднения, за да разбере дали диаметърът 35 мм му харесва, както и самите компоненти, разбира се. Именно достъпната цена е това, което прави тези продукти особено атрактивни.

Реклама

Впечатления от Адрей Цолев

Първото нещо, което си мислех при налагането на поредния нов стандарт, беше: кому е нужно? 35 мм захват, ОК – теоретично би следвало да е по-здраво и да води до по-малко усукване. Действително усетих кормилото по-кораво от това, с което карам по принцип (Nukeproof Sam Hill series riser bar със „стандартно“ захващане 31.8 мм и 35 mm издигане). Дали това е добре, или не, е друг въпрос – аз лично избягвам карбонови кормила именно поради това, че са прекалено корави, но други точно това търсят като ефект.

Монтирайки компонентите, ми направи впечатление високото качество на цветното покритие (предполагам анодизация), дори след демонтаж и яки карания + храсталясване не забелязах никакви надирания.

Друго, което ми направи впечатление, беше реакцията на приятели, когато им казах че тествам кокпит (кормило + лапа), струващи под 80 лева общо. „Ти луд ли си?“ „Ще се пречукаш, как не те е страх?“. След тези думи се почувствах като ТВ зрител след пореден епизод на кризисния щаб – генералът ми казваше „Няма да караш!“. Е да, ама не! – карах си и не се пречуках, даже останах доста доволен от компонентите.

Първото ми впечатление беше коравината на кормилото, второто – ниското издигане – нещо, с което не бях свикнал. Няма да говоря за градуси и геометрия, те са строго индивидуални, като при седалката – избира се според предпочитанията. Това, което е безусловен факт при ниските кормила обаче, е повечето тегло върху предницата на колелото и следователно:

  • По-добро сцепление при катерене, особено на стръмни участъци.
  • При 29-цоловите байкове предницата по принцип е по-висока (axle-to-crown, или разстоянието от оста на главината до короната е по-голямо) и съответно високо е и самото колело. Тук по-нисък cockpit би бил резонен избор.
  • При стръмни спускания изнасянето на тялото назад не винаги би било достатъчно, за да запазим сцеплението на задната гума, „човкирането“ също надделява една идея по-лесно. 🙂
  • По-свит кръст и шанс за професионално развитие на дисковата ми херния.

Лапата е с дължина само 40 мм и без издигане, което е в крак с тенденциите за дълги колела и reach на днешните рамки. Би било проблем обаче при по-къси old-school байкове. Болтовете са с 4 мм шестостенни глави и обозначение за максималната сила на затягане. Тук мисля, че бих предпочел 5 мм болтове при лапата, но това би рефлектирало върху дизайн, тегло и т.н.

Кормилото е с дължина 800 мм, веднага премахнах по 20 мм от всяка страна, за да съвпадне с моите изисквания. Тук отново е помислено, защото има гравирани 5 милиметрови отстояния за тази цел. Също така имаме и маркировка за правилно монтиране към лапата.

Цялостно впечатление: Кро харесва!

За цвят съм качил скромно видео от едно по-леко и карантинно каране с компонентите:

За контакти:
Velosiped.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>