Joe’s No Flats Eco-Nano Dry Lube

Продуктите на Joe’s No Flats се предлагат в България от пролетта на 2019 г., когато техен вносител за страната ни стана Цветелин Иванов (Цуцо) чрез своята нова фирма Two Wheel Distribution. Цуцо (в различни качества) е част от българския велобизнес поне от 20 години, така че едва ли има нужда да го представям отново и отново, затова ще се насоча към качествата на смазката, която той ми предостави за тестване преди почти една година. Фактът, че към настоящия момент в тубичката все още има повече от 1/3, означава, че това е може би най-трайната и устойчива смазка, която съм ползвал.

Продукт:Смазка за верига Joe’s No Flats Eco-Nano Dry Lube
Размери:
125 мл
Тегло:
Цена:18-20 лв. (в зависимост от магазина)
Продължителност на ползването:10 месеца

Не мога да ви кажа твърде много за състава на този продукт, но от описанието на производителя става ясно, че той е на водна основа, съдържа частици PTFE и екологични суровини и използва нано технология, за да осигури отлично проникване, трайно покритие и повишена издръжливост. Смели твърдения, характерни за маркетинтговите отдели, но дали имат покритие в реални условия?

На външен вид Eco-Nano Dry Lube прилича много на т.нар. восъчни смазки (wax lubes), каквито през годините съм ползвал от няколко марки. Не казвам, че е от такъв тип, но продуктът има същия млечно бял цвят и в покой съдържанието на шишенцето не е хомогенно, т.е. съществена част от обема му се утаява на дъното, а над него остава водата. За да се смесят добре, трябва известно време да „джуркате“ (друсате) интензивно бутилката, като в нея има и метално топче, което вдига доволно много шум, но помага за доброто смесване на водата и „твърдото“ вещество. Признавам си, че това е малко досадно, но нека това да ми е кахърът!

Капачката на шишето се състои от две части. Горната (заострената) се отвива леко и по този начин на върха ѝ се освобождава тесен отвор, който служи като дозатор за нанасяне на смазката върху веригата. Когато приключите, затягате надясно и отворът се затваря, като за момента не съм имал случай да протече в джоба на раницата или нещо от този род. Това решение много ми хареса – удобно, бързо, интелигентно и ефективно, защото ако се заиграете, можете дори да регулирате големината на отвора. При първата проба аз ползвах максималния му дебит и в общи линии омацах доволно плочките под байка:

В това отношение Eco-Nano Dry Lube прилича на повечето смазки за сухо време, които съм ползвал – те са по-редки и финото им нанасяне е по-трудно. При следващите опити обаче „задобрях“ в това да не губя излишен материал. В началото, виждайки обилните капки под веригата, си казах, че това шишенце я ми стигне за месец-два, я не. Продуктът обаче напълно ме опроверга и прояви забележителни качества, при това не само по отношение на издръжливостта.

Преди всичко, важно е да уточня какво разбирам под издръжливост и как я меря. Най-сигурно би било да засичам за всяка смазка изминатите километри между отделните нанасяния, като е хубаво каранията да са в еднакви условия. Ами сори, ама това ми звучи изпълнимо само при шосейното колоездене. В планината днес може да ме вали дъжд, утре да карам в прахоляк, след това да газя в река или да мия байка с водоструйка… Разбира се, аз също ползвам като ориентир за устойчивостта на смазките интервалите между подновяване на покритието (както и общия период, за който ми стига една разфасовка), но е важно да спомена субективния момент, а именно – кога решаваме, че трябва да бъде нанесен нов слой върху веригата? Някои хора нямат проблем да карат с почти сухи вериги, а при много смазки за сухо време производителите дори наблягат на това, че веригата ще бъде без видимо мазно покритие и че това не бива да ни притеснява, макар и да е съпроводено с малко по-силен шум при педалиране. Мога да го преживея, но все пак аз предпочитам визуално да има някаква смазка (макар и съвсем тънък филм) по веригата – не да е омацана цялата и да лепи прахоляк, но не и да изглежда (и звучи) съвсем суха. Поради това обикновено нанасям нов слой тогава, когато веригата започне да „дрънчи“ по-отчетливо и визуалната проверка покаже, че изглежда суха. Ако си позволя някакво обобщение, при повечето смазки, които съм ползвал, това означава подновяване на покритието след всеки 2-3 карания, т.е. грубо интервалите са между 30 и 60 км, а също и след всяко по-щателно измиване.

При Eco-Nano Dry Lube интервалите със сигурност бяха по-дълги – веригата обикновено издържаше поне 4-5 карания (50-100 км), а понякога дори и леко междинно измиване на байка, преди да я усетя и видя достатъчно суха, че да поискам да нанеса нов слой от смазката. Продуктът на Joe’s No Flats определено ме впечатли с едно доста интересно свое качество. Веднага след нанасянето веригата, разбира се, изглежда доволно „мокра“ и мазна. Производителят препоръчва да се изчака поне няколко минути, за да позасъхне смазката. Ако сте прекалили с количеството, може дори да забършете излишъка с парцал. Подобно на споменатите „восъчни“ смазки (а и не само на тях), Eco-Nano Dry Lube след време „засъхва“ леко (по-точната дума може би е прониква между звента) и оставя само тънък филм върху веригата. Разликата е, че този тънък филм има учудваща издръжливост – дори, когато веригата започне да изглежда сравнително суха, наличието на мажещия слой може да се установи както чрез пипане, така и по шума при педалиране. В същото време, макар визуално веригата да изглежда мазна по-дълго време, тя не лепи много прах и мръсотия – може би малко повече от „най-сухите“ смазки, но със сигурност не толкова, че да се образува от оная лепкава „гняс“, дето едва се чисти след това. Така че обобщено, качествата на смазката са отлично балансирани и определено надминаха очакванията ми.

Надминаха ги и по отношение на карането в кални и мокри условия. Не че имаше много такива от лятото на 2019 г. насам, но все пак (ако включим и измиванията на байка) мога да кажа, че дори след по-обилно мокрене и каляне, смазочният филм в голяма степен се запазва, което до момента съм наблюдавал предимно при т.нар. мокри смазки, които изрично са предназначени за по-тежки условия.

Реклама

Аз, за най-сигурно, в повечето случаи нанасям Eco-Nano Dry Lube (както и всеки друг смазочен продукт за верига) или след измиване на байка (когато е подсушен/изсъхнал), или вечерта преди каране. Това дава на смазката достатъчно дълго време да проникне между звената на веригата и да „позасъхне“ на повърхността. Ако все пак съм забравил да уцеля такъв момент и се наложи да намажа веригата по време на каране, гледам да е преди някое изкачване по асфалт, за да може при дългото педалиране смазката да се разнесе хубаво, без да лепи много прах. Спазвайки тези „правила“, продуктът на Joe’s No Flats стоеше върху веригата ми по-дълго от почти всяка друга смазка, която съм ползвал през годините (включително и такива, които не са за сухи условия) и в същото време лепеше много по-малко мръсотия, отколкото типичните „мокри“ смазки. Вярно е, че на пазара има и по-евтини продукти от Eco-Nano Dry Lube (както има и по-скъпи), но на практика се оказа, че с тази разфасовка ще изкарам цял един сезон (1 година) каране, което не помня дали се е случвало с друг продукт (освен може би с един-два тефлонови спрея, които бяха по 200 или повече милилитра флакони). Така че препоръчвам с две ръце!

+
Отлични смазочни качества – прониква добре, образува траен филм и не лепи много прах.
Отлична издръжливост, поне при моя тип каране и ползване.
При нанасянето трябва да се внимава малко повече, защото смазката е рядка.

За контакти:

Two Wheel Distribution
тел. +359889522153
e-mail: [email protected]
http://www.2wheeldistribution.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>