Няколко нови каски през 2020 година

През пролетта обикновено се появяват толкова много нови продукти, че бих могъл да пиша за тях чак до края на годината (и вероятно точно така ще стане!). Все пак, добре е да „отмятам“ някои от тях, които смятам за интересни по един или друг начин, така че в следващите редове ще видите няколко актуални за 2020 година каски, които ми хванаха окото, а може би ще бъдат и следващ избор на някой от вас?

Fox Speedframe

Speedframe е „отворената“ АМ/ендуро каска на калифорнийската компания Fox Racing. За нея производителят твърди, че е най-удобната, добре пасваща и проветрива каска, която са създавали за последните 45 години, откакто са в този бизнес. Изчистеният и модерен дизайн на каската е придружен от множество важни за комфорта и защитата детайли. Speedframe се предлага в две разновидности – PRO (160 долара) и MIPS (110 долара). Разбира се, Pro версията също е снабдена със системата MIPS, която намалява негативните ефекти от усукващите натоварвания при удар, но също така добавя и Varizorb™ тяло от EPS пяна с две различни нива на плътност, което абсорбира още по-добре енергията при различни типове удари. Други екстри при по-скъпия модел са магнитната закопчалка Fidlock SNAP и антибактериалната омекотяваща подплата XT2. И двата модела споделят основни детайли като системата за регулиране 360 Fit System и козирката с 3 позиции, която позволява маската да се фиксира под нея, когато не е на лицето ви. Теглото на Spedframe Pro е 380 грама, а размерите, в които се предлага, са три.

Fox Dropframe Pro

От същия производител си струва да представя още един модел, който е малко труден за категоризиране. Отгоре и отзад прилича изцяло на full face шлем, но отпред е отворен, подобно на АМ/ендуро каска. Fox казват за него, че е отворена каска с максимално покритие от всички страни. И наистина, задната и странични части, макар и снабдени с големи отвори за проветрение, покриват тила чак до врата и предпазват ушите и скулите отстрани, така че единствената уязвима част остава лицето. В същото време, въпреки повишената защита от три страни, Dropframe запазва прилична проветривост и сравнително ниско тегло (под половин килограм), което повишава комфорта в сравнение с шлемовете с подбрадник, дори и олекотените такива. Технологиите, използвани при Dropframe, са вече изброените Varizorb, MIPS, Fidlock и др.
https://www.foxracing.com/


Bell Spark MIPS

Spark е нов модел в средния клас, представен от Bell през 2019 г. Това е типична „отворена“ АМ ендуро каска с изчистени линии и голямо покритие на тила. Отвън каската изглежда доста солидна, но Bell твърдят, че 13-те отвора за вентилация са проектирани и разположени така, че да осигуряват и отлично проветрение при каране. Елементите на защитата MIPS са интегрирани в притягащата система Ergo Fit, чрез която каската може да се регулира бързо и лесно дори с една ръка. Теглото на Spark е 365 грама, а размерите са два – Universal Adult (53-60 см) и Universal XL (58-63 см). Spark се предлага в голямо разнообразие от цветове, а също и в дамски и детски варианти.

Всъщност новостите при Bell не са никак малко, така че в бъдеще е възможно да ви представя още няколко модела от колекцията им в отделна статия.

https://www.bellhelmets.com / DragZone


100% Altec

От същия тип (АМ/ендуро каска тип половинка) е и моделът Altec на 100%. Затова не е изненадващо, че и при него характеристиките са сходни – EPS тяло с двойна плътност, обширно покритие на тила и големи отвори за проветрение, цели 15 на брой. Дизайнът е леко футуристичен, но най-интересна е системата Smartshock, която подобрява поемането на всякакъв тип удари – директни, усукващи и каквито още може да се случат.

Smartshock включва 14 еластомерни тампона, интегрирани между подплатата и тялото на каската, които играят ролята на буфери при директен удар, но също така позволяват на подплатата да се движи спрямо основата, което помага при усукващи (ротационни) сили. Разбира се, козирката е регулируема и позволява под нея да се поставят очила или маска, а за очилата е предвидено и специално закрепване в задната част на каската. Разнообразието от цветове също не е малко.

https://www.100percent.com/


Specialized Ambush Comp

Няма как, и петата каска в статията е тип All Mountain, защото в момента тенденцията на пазара е основно към такива продукти. При този нов модел на Specialized тялото на каската е от EPS пяна, но с интегрирана в нея композитна матрица (вътрешен скелет), която подобрява защитата при по-сериозен удар. Налице е и системата MIPS, а за капак на всичко това каската е снабдена и с ANGi Crash Sensor – малко устройство с датчик, който може да регистрира падане и да изпрати чрез приложение на телефона ви текстово съобщение на близък човек, а също и координати за инцидента. Системата за регулиране на каската Mindset 360 позволява добро напасване и по хоризонтал, и по вертикал (с цели пет позиции); регулируема е и козирката. Ambush Comp се предлага в 8 разцветки и 4 цвята.

https://www.specialized.com / Bike Center


А на вас коя ви хареса най-много? 😉

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>