Още нови продукти от Shimano – по-силни батерии за е-байкове, Alivio, Tourney, извънсерийни

Наред с новото поколение на групата Deore, което предизвиква сериозен интерес, Shimano представи още няколко нови компонента, които заслужават внимание.

На първо място, за любителите на е-байкове, са три нови батерии за системите с електрическо задвижване STEPS. Две от тези батерии – BT-E8036 (за интеграция в рамката) и BT-E8016 (външна) – са с капацитет 630 Wh, което ги прави най-силните до момента в каталога на Shimano. За потребителите това означава по-голям пробег и по-редки зареждания. Третата батерия (BT-E8035-L) е вътрешна и е с по-малък капацитет (504 Wh), но изисква по-кратко време за зареждане (4 часа за пълен цикъл и 2.5 часа за зареждане до 80%) и е с по-ниско тегло – 3.15 кг.

Както и другите батерии на Shimano, новите модели наблягат на издръжливостта и високото качество. Производителят твърди, че дори след 1000 цикъла на разреждане/зареждане, те запазват около 60% от капацитета си. Това означава, че ако човек зарежда бетерията си веднъж седмично, дори след 19 години употреба тя все още ще е в добро състояние.

Реклама

За е-байковете има и нов преден венец за 12-скоростни системи, който е предназначен за велосипеди с новите, по-широки задни главини (157 мм O.L.D.). За градските STEPS групи има и нов дисплей.

Пак в тази връзка и заради този „нов стандарт“, който навлиза все повече, в групата XTR е добавен нов комплект курбели FC-M9130-1, които са за 1х12 предавки с технологията Dynamic Chain Engagement+ и с линия на веригата 56.5 мм, съответстваща на главини 157 мм отзад. Въпреки това Q-факторът (разкрачът) остава сравнително малък – 171 мм.

Нов извънсериен модел, само че за 2х12 предавки, са курбелите FC-MT610-2/B2, които гравитират около нивото на групата Deore. Те са с 36/26 зъба и са предназначени за задни главини с ос 142 или 148 мм.

В съответствие с „експанзията“ на останалите компоненти в посока 1х12, нови продукти има и при колелата и главините. Новият комплект наплетени колела WH-MT601 попада в класа Deore и използва задна главина с барабан MICROSPLINE и капли за безкамерни гуми. Предлага се в размери 27.5 и 29, както и с размери на проходните оси отпред/отзад  100/142 и 110/148 мм.

Има и нови главини MT410, попадащи точно на границата между начален и среден клас, които са със стоманен барабан MICROSPLINE и във варианти с проходна ос 142/148 мм или QR ос 135/141 мм, което на практика означава, че скоро ще виждаме 12-скоростни системи на Shimano дори при велосипеди с доста достъпна цена.

Следващата новост е в по-високите класове – XTR, XT и SLX. Става дума за нови спирачни апарати, използващи т.нар. Flat Mount захват към рамката? Този стандарт идва от шосейните велосипеди и има за цел да направи спирачния апарат колкото се може по-компактен. Затова болтовете минават през рамката и се завиват директно в тялото на спирачния апарат. Причина за създаването на новия тип апарати в МТБ групите е това, че някои производители започват да използват захвата Flat Mount при ХС велосипедите си. Апаратът XTR е предназначен за дискове 140 или 160 мм, а SLX и XT са съвместими и със 180 мм дискове.

Напълно обновени са и две от групите в началния клас.

Новите компоненти ALIVIO M3100 са във варианти 2×9 и 3×9 скорости с нови команди, дерайльори и венци, включващи технологии като SHADOW RD, 2-WAY RELEASE, RAPIDFIRE PLUS MONO, HG HYPERGLIDE и др.

В обновената серия TOURNEY компонентите остават във варианти 3×7 или 3×6 скорости с нови REVOSHIFT команди, нови венци с по-голяма устойчивост срещу ръжда и нови дерайльори.

Всички нови компоненти ще бъдат на пазара през лятото на 2020 г.
https://mtb.shimano.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>