NS Bikes създадоха ХС байк, наречен Synonym

Полската компания NS Bikes стана световно известна първо със своите Dirt Jump байкове и фрийрайд твърдаци. Успехът им бе последван от DH, ендуро и АМ модели, но като цяло марката досега винаги е била свързвана с по-агресивно каране, предимно в посока надолу. Затова новината, че на пазара вече присъства и техен ХС байк, може би ще прозвучи шокиращо за някои, но ако човек разгледа подробностите за него, може би ще заключи, че това всъщност е една съвсем логична стъпка…

NS Bikes твърдят, че Synonym е един down-country байк. Какво ще рече това? Вълк в овча кожа. Модерна All Mountain геометрия, съчетана с ниско тегло и малък ход на окачването. Ракета нагоре и… ракета надолу!

Създаването на този байк започва с желанието на част от екипа да карат крос-кънтри с лекота нагоре, но и с максимален кеф надолу. Не че при класическите ХС байкове няма кеф, но ако човек е привикнал към стабилността на АМ/ендуро велосипедите, един по-къс и „по-забит“ напред ХС байк може да му се стори малко „стресиращ“ при по-технични и стръмни спускания. Затова хората в NS Bikes решили да пробват какво ще стане, ако запазят повечето технически параметри на ХС возилата, но ги гарнират с геометрия, подхождаща на по-дългоходови велосипеди. Още при първите проби се оказало, че няма недоволни!

И понеже от началото на статията повтарям геометрия, та геометрия, ето я и нея:

Сигурно веднага забелязахте, че Synonym ще се предлага в два варианта – RC (race) и TR (trail). И двата са леки, стабилни и забавни, но все пак RC е насочен повече към състезателите, а TR към колоездачи, които обичат хем дълги и натоварващи, хем технични карания. При TR стойностите на челния и седалковия ъгли са изместени с 1 градус надолу,  а ходът на окачването е увеличен с 20 мм.

Разлики има и в други детайли. Карбоновите платове, използвани при рамката на RC, са малко по-различни от тези при TR. Първата рамка е оптимизирана за по-ниско тегло, втората за малко повече здравина. И при двете карбоновият преден триъгълник е комбиниран със задница от същия материал, като между стойките на седалката и на веригата няма става (за да е по-ниско теглото) – при сгъване на окачването се разчита на гъвкавостта на материала. Това е само едно от нещата, които са типични за модерните ХС байкове. Малкият ход на окачването (100 мм), по-твърдата му настройка, правото кормило, свалено доста ниско, и теглото 10.5 кг за размер М са все неща, по които RC1 може да съперничи на всеки друг подобен велосипед. Но ако сравните позицията на ездача върху един класически ХС байк и върху Synonym, ще се получи ето това:

Разбира се, далеч съм от мисълта да твърдя, че е единствен. Напротив, общата тенденция при ХС велосипедите все по-устойчиво „отпуска“ геометрията, защото кой би искал да се спуска неуверено, ако може да е другояче? Друг атрибут, допринасящ в тази насока, е понижаващият кол за седалка – Synonym е снабден и с такъв, като при RC1 това е свръх-лекия KS LEV Ci Carbon, докато при останалите в семейството са използвани по-обикновени модели.

В сравнение с RC, двата варианта TR се различават не само по рамката, но и по някои компоненти – кормилото е извито, лапата е малко по-къса и не толкова свалена надолу, гумите са малко по-агресивни. Заради всичко това теглото на TR1 е 11.8 кг, което все още е много приятно за каране нагоре, особено за байк с такава геометрия и възможности надолу.

Реклама

Топ-моделите RC1 (6999 евро) и TR1 (5999 евро) са екипирани с окачване Fox Factory (задният амортисьор е настроен специално за NS Bikes), задвижване X01 Eagle от SRAM и колела NS Enigma с алуминиеви капли, като целият комплект тежи само 1530 грама.  По-икономичните версии RC2 и TR2 използват Fox Performance, SRAM GX Eagle, понижаващ кол X-Fusion Manic колела с капли WTB ST Light i25 и главини NS.

Пълни подробности за велосипедите можете да видите в сайта на производителя: https://nsbikes.com/.

В България марката се внася от Веломания/DragZone, така че нищо чудно някой такъв да се разходи и по българските пътеки.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>