Ochain обещават „безверижно“ усещане

Почти всички производители на велосипеди с двойно окачване се хвалят, че са постигнали едновременно отлична ефективност при педалиране, активност при преминаване през неравности, независимост на окачването при спиране и т.н. Истината обаче е, че зад тези твърдения, когато са потвърдени в практиката, просто се крие един добър баланс между всички сили, действащи върху окачването при каране, и ефектите породени от тях. Или казано другояче, всеки тип окачване и всяка конкретна кинематика (в рамките на даден тип) си има плюсове и минуси; всеки малък детайл може да има съществено значение – няколко милиметра при разположението на ставните връзки, една или друга настройка на шока, геометрията на велосипеда, теглото и ръста на колоездача, движенията при каране и т.н., и т.н. Като цяло производителите се стремят (и често успяват) да намалят повечето негативните ефекти до степен, че да са незабележими за средностатистическия потребител. Но това не означава, че те напълно са изчезнали.

Един от основните постулати по тази тема е, че наличието на верига като част от системата за задвижване, повече или по-малко ограничава отзивчивостта и ефективността на задното окачване при спускане. Няма да навлизам в дълги обяснения защо и как, тъй като това би изместило фокуса на статията, но любопитните винаги могат да потърсят информация в интернет. Във всички случаи няколко драматични и незабравими спускания без верига в Световната купа или Световното първенство показаха, че топ атлетите могат да са много бързи надолу дори тогава, когато не могат да педалират. И някои хора свързват този факт безусловно и с по-добрата работа на окачването, когато веригата липсва. Сред тях са и създателите на продуктите Ochain.

За да стигнат до създаването на своите специални паяци за монтиране на предните венци, Ochain започват от идеята, че е необходимо да „откачат“ веригата от задното окачване при спускане и да я „закачат“ отново, когато е необходима за педалиране. Това е основната концепция, но как е постигнат реалният резултат? Доколкото може да се прецени от информацията в сайта им, техните „паяци“ са снабдени с механизъм, който позволява на предния венец да се завърта назад със свободен ход до определени градуси. Потребителят може дори да настройва този свободен ход, избирайки 6, 9 или 12 градуса. Колкото повече са градусите, толкова „по-безверижно“ ще е усещането, защото „ритането на педалите“ (pedal kickback) намалява значително или дори напълно изчезва (това зависи от кинематиката и хода на окачването). Когато искате да педалирате, просто завъртате напред, механизмът „зацепва“ и започва да предава усилието чрез веригата към задното колело.

Реклама

Преди години този продукт не би бил възможен, защото тогавашните стандарти с 2 или 3 венеца отпред не позволяват да се смести и такъв механизъм за свободен ход. В наши дни обаче новите байкове са преобладаващо с един венец отпред, при това той най-често е захванат директно към курбела чрез един или друг тип интерфейс. Ochain използват именно такъв захват за своите паяци – те се предлагат в различни варианти, предназначени за съответните марки курбели – Sram, Race Face и т.н. Самият преден венец се монтира с четири болта по стандарта BCD 104, което означава, че можете да избирате между голям асортимент от венци, без да сте обвързани с конкретен производител.

Продуктът на Ochain не е евтин – в черен цвят (покритие чрез анодизация) паяците струват 299 евро, а в светлия вариант Pregio (който е с някакво специално покритие) към цената се добавят още 50 евро. Но тъй като засега Ochain са насочени главно към хората, търсещи максимално добро представяне от велосипедите си, производителят едва ли разчита на масови продажби и затова цената е такава…

За протокола, теглото на паяка Ochain е 128 грама – едва ли ще стресне някого в наши дни, а компанията твърди, че продуктът е подходящ дори и за ХС велосипеди, макар че основната целева група са спускачите, ендуро маниаците и байкпарк карачите.

Повече можете да видите тук: https://www.ochain.bike/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>