Guerilla Gravity представи най-новия си модел Gnarvana

Guerilla Gravity е една много интересна компания за велосипеди, за която се каня да напиша статия повече от година. Сега те представиха поредния си нов байк и реших, че не бива да пропускам повода.

За модела Gnarvana няма да говоря твърде подробно. Той е АМ/ендуро байк с карбонова рамка, 29-цолови колела и 160 мм ход на окачването. На външен вид е красив и модерен, но в рамките на обичайното за производител от висок клас. Окачването му, наречено Freedom Linkage, е четириставно тип Horst Link, и също не е нещо, което да не сме виждали. Защо тогава ви занимавам с този велосипед и производителя му?

Може би заради името… Наистина, Guerilla Gravity (GG) звучи интересно, би паснало добре на напушена мексиканска банда, свиреща нещо забавно на китари. А Gnarvana e игра на думи, загатваща че при каране на байка по силно пресечен терен, човек може да изпита нирвана. Но дори и това не е причината. 

Е, няма повече накъде да бягам от същината на въпроса. Уникалното при Guerilla Gravity са материалът и производственият процес. Обобщеното им наименование е Revved Carbon Technology и се отличават от стандартните технологии при карбонови байкове в следните направления:
– Процесът на производство е патентован и изпълнен с помощта на модерно и високотехнологично оборудване, което позволява автоматизиране на голяма част от него. По този начин се пестят значителни ресурси от гледна точка на ръчен труд и време за производство. Например, при стандартното промишлено производство на карбонови рамки времето за „втвърдяване“ е между 2 и 4 часа, докато при GG е само 30 минути. Преди това поставянето и напасването на парчетата карбонов плат се прави от роботи, което намалява не само ръчния труд (който е един от най-оскъпяващите фактори), но и риска от човешки грешки, водещи до брак. Завършекът на „суровата“ рамка също е по-добър, така че шлайфането и довършителните процедури са с 90% по-малко, отколкото при стандартния процес.
– Самият материал също е по-различен от обичайно срещаните във велоиндустрията карбонови платове. Композитът на Revved Industries е с 300% по-устойчив на удари и механични наранявания, въпреки че не отстъпва на познатите материали като коравина и здравина. Това дава увереност на GG, че доставят на клиентите си един изключително качествен и издръжлив продукт.
– Освен „чудесата“ дотук, материалът на Revved позволява прахово боядисване, което създава по-здрав и твърд слой и предпазва допълнително композитния материал от надраскване и външни увреждания. Този тип покритие е и по-чисто от екологична гледна точка.
– GG наблягат сериозно на екологичността на продуктите си – като се започне от това, че материалът им е по-ефективен за рециклиране, мине се през безопасните му характеристики при изработването на рамката и се стигне до това, че всичко се произвежда в САЩ, което скъсява производствената верига и по този начин намалява въглеродния отпечатък. За някого тези подробности може и да са смешни, но екипът на GG вярва, че дори дребните неща имат значение.

Резултатът от всичко, описано по-горе е, че рамките и велосипедите на Guerilla Gravity, макар и произведени изцяло в САЩ, щата Колорадо, са с цени, които са доста по-ниски от преките им карбонови конкуренти. Преценете сами, рамката на Gnarvana се продава за 2195 долара без заден амортисьор, а трите готови байка варират от $3985 до $6395. Далеч съм от мисълта да ги нарека евтини, но все пак за продукт, произведен в САЩ, цената е доста разумна.

Реклама

Байковете на GG, включително и Gnarvana, се отличават и с интересен модулен подход, наречен Modular Frame Platform. С него адаптивността на байка достига нови нива, тъй като можете не просто да променяте геометрията или хода, а на практика да превърнете един модел велосипед в друг. Модулната платформа включва два основни елемента:

1. Системата GeoAdjust Headset в челната тръба. Чашките се монтират в специални вложки, които могат да се обръщат по подобие на чиповете при окачването на някои велосипеди. Тази смяна на посоката позволява промяна на хоризонталния обхват (reach) с 10 мм. И това не е всичко. Долната чашка се предлага в два различни размера – с височина 0 или 15 мм. Ниската по принцип е за 29-цолови велосипеди, а високата за 27.5, но са възможни и други комбинации, чрез което на практика променяте височината на кормилото и челния ъгъл.

2. Комплекти за смяна на стойките на веригата (seatstay tuning kits) – както подсказва името, можете да подмените част от задницата на байка си, като по този начин промените хода на окачването, размера на задното колело и геометрията.

Чрез модулния подход промените могат да са и по-големи, и по-малки. Ако искате да промените генерално концепцията на велосипеда си (например от 27.5 към 29-цолови колела), ще трябва да подмените и други компоненти, но най-важното в случая е, че това е възможно (и то не чрез случайни експерименти, а чрез изпитано и предложено от самия производител решение) и че е по-евтино, отколкото да си купите втори байк.

Ако всичко дотук ви е заинтригувало, сигурен съм, че ще намерите още интересни неща в сайта на Guerilla Gravity: https://ridegg.com/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>