Няколко интересни обувки за платформени педали през 2020 г.

Конкуренцията при колоездачните обувки в последните години става все по-голяма и макар в състезанията да преобладават участниците с автомати, при масовите потребители предпочитанията далеч не са толкова еднозначни и платформените педали са широко разпространени, а обувките за тях стават все по-добри и разнообразни. В тази статия ще ви представя набързо няколко интересни модела, които ми попаднаха пред очите в последните месеци, като не е изключено по-нататък да има и продължение.

Adidas Five Ten Trail Cross

Five Ten e производителят, който направи революция при обувките за платформени педали преди доста години. С познанията и опита си от обувките за катерене, те бяха едни от първите, които разработиха подметки от мека каучукова смес (наречена от тях Stealth Rubber), в която шиповете на педалите се забиват агресивно и по този начин контактът става изключително плътен и сигурен. През 2011 г. компанията бе купена от Adidas и оттогава е базирана в Германия. И макар че засега продължава да предлага продуктите си под своята марка, напоследък все по-често можете да ги срещнете и под името Adidas Five Ten.

Както и да е, оставяме историята и се пренасяме директно в настоящето с два от най-новите модели на Adidas Five Ten. Те носят общото име Trail Cross, което отразява и широкото им предназначение – за любителите на пътеки от всякакъв вид, от трасетата в байкпарковете, до дивите и затънтени пътеки в слабо населени и посещавани планински райони. Trail Cross Mid Pro са високи обувки, покриващи напълно глезените, докато Trail Cross LT са ниски и по-леки.

Обща и за двата модела е подметката, която ползва характерната шарка на Five Ten с големи кръгли бутони, но в предната  и задната част е оформена по-различно, за да осигури адекватно сцепление и при ходене, включително по силно пресечени терени. Като цяло всички характеристики на двата модела са оптимизирани и за онзи тип каране, който включва носене и бутане.

Trail Cross Mid Pro изглеждат почти като зимни, заради високата задна част, която включва и защитна „яка“, пречеща на прахолякът и мръсотията да проникват вътре. В действителност обаче синтетичните материи, от които е изработен продуктът, са подбрани така, че да бъдат максимално дишащи, леки и издръжливи, а обувките са трисезонни, т.е. могат да се ползват от пролетта до есента. На практика основната им особеност е по-сериозната защита за глезените.

При Trail Cross LT дизайнът наподобява планински маратонки, предлагат се в три различни цвята, а теглото им е под 700 грама за чифт.

За повече информация: https://www.adidasoutdoor.com/


Leatt DBX 3.0 и 2.0

Южноафриканската компания Leatt навлезе в света на планинското колоездене със своите „яки“ за шлемове, предпазващи от счупване на врата, но постепенно разшириха гамата си от продукти и в момента предлагат доста видове екипировка, включително (отскоро) и МТБ обувки. В каталога им има два модела за платформени педали.

DBX 3.0 е по-професионалният модел, насочен към спускачи, фрийрайдъри и ендуро карачи. Горната част е от синтетични материи, със защита за пръстите и повдигната вътрешна страна за предпазване на глезена. Предвидени са и отвори за проветрение с мембрана MoistureCool, която не позволява на водата да проникне през тях. Калъпът, който е разработен от Leatt за този модел, осигурява отличен баланс между комфорт при ходене и контрол при каране чрез регулиране на коравината и гъвкавостта в различни зони. Разбира се, най-важен е материалът от долната страна на подметката – Leatt са разработили собствена каучукова смес, за която твърдят, че е много мека и „лепкава“. Не е за подценяване и шарката, която в областта за контакт с педалите е тип „решетка“, а в предната и задната част има масивни грайфери, които са полезни при ходене по пресечен терен.

DBX 2.0 е по-ежедневна обувка, приличаща на обикновени кецове, с горна част от изкуствен велур (с допълнително водоотблъскващо покритие), с които на никого няма да се набиете на очи, ако влезете в кафене или бирария. Подметката обаче е със същите качества като при DBX 3.0, така че можете напълно да разчитате на максимално сцепление при каране по пътеките. Просто 2.0 са по-леки и без повдигната вътрешна част за защита на глезените.

За повече информация: https://www.leatt.com/

Реклама

ION Scrub

ION e германски производител на екипировка, който навлезе ударно на пазара преди няколко години с продукти в ярки цветове, с високо качество на материалите и отлична функционалност. Започвайки с дрехи и протектори, сега компанията вече предлага и обувки, като моделите за платформени педали носят общото име Scrub, но са в три разновидности. 

Най-луксозни са Scrub Select. Горната част от естествена кожа гарантира комфорт, издръжливост и добър, естествен баланс между проветривост и водоотблъскване. В допълнение към връзките има и велкро-ремък за перфектно регулиране на предната част. Стандартни за такъв тип продукти са елементи като по-твърд защитен материал на върховете (за да пази пръстите) и повдигната вътрешна част при глезените. За удобството се грижат стелките Ortholite Eco Plush, както и цялостната конструкция на подметките, а каучуковата смес, осигуряваща сцеплението с педалите, е още по-мека спрямо предишното поколение. Шарката от долната страна на подметката на пръв поглед е еднаква, но в предната и задната част е изпъкнала, докато в зоната за педалите е вдлъбната. Това осигурява както място за шиповете, така и грайфери за ходене при бутане или носене на велосипеда.

Най-екстравагантни, поне в тази разцветка, са Scrub AMP, които са и носители на награда за дизайн и иновации за 2020 г. При тях горната част е от синтетични материали и липсва велкро-ремъкът, но подметката е същата. Ако шаренията ви идва в повече, моделът се предлага в още три разцветки, които не са толкова фрапантни.

Най-достъпният модел, Scrub, е с малко по-опростена конструкция и без високата вътрешна част за предпазване на глезена. При него имате избор между три цвята.

За повече информация: https://www.ion-products.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>