Няколко думи за новата вилка на Fox – 38

Освен на всичко друго, пандемията COVID-19 се отрази и на представянето на нови продукти в байк индустрията. Както вероятно знаете, производителите най-често използват за тази цел някои от пролетните байк фестивали (например Sea Otter Classic в Калифорния), както и специализирани изложения като това в Тайпе, но в последните 2 месеца всички тези събития бяха отложени или отменени. Разбира се, това не означава, че няма да има нови продукти – напротив, те са планирани и проектирани отдавна, а скоро някои от тях ще са на пазара, макар да се водят модели за 2021 година. В тази връзка Fox Racing Shox се отчетоха с един съвсем нов модел – 38.

Ако сте запознати с имената при Fox, веднага ще разберете, че тази нова ендуро/фрийрайд вилка е с 38 мм диаметър на горните тръби. Тя е еднокоронна, предлага се във варианти 27.5 и 29, а ходът е 160, 170 или 180 мм. Теглото за най-лекия 27.5 вариант е 2180 грама, като при 29-цоловите версии достига до около 2.4-2.5 кг. Цената е между $949 и $1199.

Причината Fox да прибегнат до нов диаметър на тръбите е желанието им да добавят още коравина, макар че тя идва и от други елементи в конструкцията на вилката – например елипсовиден профил на стержена при захващането му към короната, изцяло нов дизайн на арката и ботушите. При арката е важно да отбележа, че тя „стърчи“ малко по-напред в сравнение с моделите от предишни години, за да е сигурно, че няма да се удря в челната тръба при някои модерни рамки, при които тя е твърде дебела и/или издадена.

Друга новост е плаващата проходна ос – целта е да се осигури перфектна съосност между ботушите и горните тръби, което пък е гаранция за плавна работа и ниско триене. Каква е ролята на оста? По-скоро става дума за главините – ако предната главина не е с достатъчно прецизни размери, е възможно при стягане на оста двата края на вилката да се „съберат“ леко навътре. Плаващата ос решава този проблем. Зад това наименование всъщност се крие една алуминиева втулка в десния отвор за оста (гледано отгоре), която се фиксира с един болт отдолу. При първоначалния монтаж разхлабвате болта, за да може втулката да се движи свободно. Стягайки оста, втулката при нужда коригира леки неточности в размерите на главината – със затягането на болта я фиксирате и можете да забравите за нея, поне докато използвате тази главина.

От задната страна на ботушите също могат да се видят интересни неща – по-специално по един вертикален вътрешен канал, снабден с малко бутонче. Бутончето служи за обезвъздушаване на ботушите. Защо е нужно това? Защото при съвременните вилки уплътнителите са доста добри и понякога задържат не само мръсотията, но и въздуха, който е вътре между ботушите и горните тръби. Или другояче казано, при работата на вилката (сгъване и разгъване) е възможно вътре да влезе допълнителен въздух, който след това да не може да излезе. Ефектът от това е, че в някакъв момент вилката може да започне по-трудно да се сгъва и да не може да изпълни целия си ход. Решението досега беше да мушнете върха на тънка „свинска опашка“ между уплътнението и горната тръба, за да чуете как въздухът излиза от системата. Сега Fox са добавили тези външни бутончета, които значително улесняват процедурата. Що се отнася до каналите, те помагат на маслото, което е между ботушите и горните тръби, да достига по-лесно до уплътненията и втулките, където е най-необходимо.

Реклама

Във вътрешността на вилката също има новости. 38 Factory се предлага с общо четири варианта за амортизация. GRIP2 и FIT4 са познати от досегашните поколения на моделите 36 и не само. Live Valve е интересна технология за автоматично електрическо саморегулиране на вилката в зависимост от терена – някой ден може би ще я представя в отделна статия, но ако сте любопитни, може да погледнете тук: https://www.ridefox.com/content.php?c=livevalve-bike. Водещият патрон за амортизация при 38 обаче е новият GRIP2 с VVC, като тези три букви означават Variable Valve Control. Трудно ми е да обясня с подробности как е реализирана тази технология, но по-важен е ефектът – тя позволява отвън чрез регулатора да промените поведението на комплекта шайби, който контролира клапана така, сякаш сте отворили вилката и сте пренаредили шайбите. Досега VVC бе използвана от Fox при реглажа на high-speed rebound, но при новия патрон тази технология е добавена и при високоскоростната компресия.

38 Factory се предлага в три цвята, като те са свързани и с някои важни разлики в характеристиките, включително тип проходна ос, offset (изместване) и др. Налице са и две по-достъпни нива – Performance Elite и Performance. Към вилката се предлага и оригинален калник, който се монтира към арката чрез болт, за да не се занимавате с кабелни връзки.

Между другото, наред с новия продукт, напълно са обновени и АМ/ендуро вилките 36, както и DH модела 40. Повечето промени при тях отразяват новостите, въведени при 38, включително дизайна на арката.

За повече подробности разгледайте сайта на Fox: https://www.ridefox.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>