Forestal представи първия си е-байк Siryon

Forestal е производител на велосипеди, базиран в Андора, който първо стана известен с това, че успя да привлече Седрик Грасия като рекламно лице и спонсориран от тях атлет. Но този факт съвсем не е най-интересното, което може да се каже за тях.

Историята на компанията до момента, макар и съвсем кратка, се различава доста от тази на повечето традиционни велопроизводители. Forestal като идея и реализация се доближава най-много до т.нар. start-up компании, т.е. бизнеси, създадени и структурирани около някаква нова идея, която претендира да е революционна и да завладее вниманието на потребителите, а евентуално и достатъчно голям пазарен дял. Много неща около този нов производител звучат като приказка – споменава се за някакви инвеститори от Русия и Беларус, очевидно е, че се действа с огромен размах и на пръв поглед неограничени финанси (за пример, още преди да обяви първия си байк Siryon, компанията ангажира мосю Грасия и взе една 8-етажна сграда в Андора, която преоборудва в производствена, складова и развойна база). Ако ви е интересно, можете да прочетете подробна статия на тази тема в Singletrack World. Може би най-лесно ще разберете същността на бизнес модела им, ако прочетете един от рекламните им слогани – че те ще са Tesla при велосипедите. Остава да видим дали продуктите им наистина ще успеят да предизвикат същия интерес (hype, ако трябва да сме модерни), както автомобилите на Илон Мъск…

Както казах, Forestal имат солиден финансов гръб и това проличава в представения вече официално ендуро велосипед с електромотор Siryon. Няколко са важните акценти при него, но аз бих откроил това, че байкът със 170 мм ход на окачването и 29-цолови колела тежи 17.4 кг в размер М и използва двигател и батерия, които са собствено производство. Е, може би последното е само наполовина вярно, доколкото за тези технологии компанията от Андора си сътрудничи с един от най-големите азиатски производители Bafang, но това е нормално – човек и да има идея за нещо, не винаги може да има всички инструменти и средства и от икономическа гледна точка е по-добре понякога да намериш кой може да произведе за теб точно това, което искаш, отколкото да се опитваш да си го направиш сам.

Във всички случаи обаче моторът EonDrive е нещо, което е разработено специално за Forestal и със собствена маса 1.95 кг има важен принос за ниското тегло на велосипеда. За да постигнат този резултат, инженерите на компанията са използвали магнезиев корпус и титанови елементи в задвижващия механизъм. Мощността на електродвигателя е 250 вата, а въртящият момент е 60 Nm. По тези показатели той превъзхожда някои свои преки конкуренти в класа леки е-байкове (вероятно мнозина веднага ще се сетят за Lapierre и Specialized). Батерията Aurora с тегло 1.8 кг също е собствена разработка на Forestal и е с капацитет 350 Wh, но може да бъде добавена и втора (външна) батерия за удвояване на пробега.

Друга иновация, която може би ще допадне на младото поколение, пък и на любителите на изчистения дизайн, е вграденият в горната тръба контролен дисплей Smart Dashboard с размер 3.2 инча – сензорен, разбира се. Тази „джаджа“ всъщност представлява велокомпютър, захранван директно от батерията, вързан комуникационно по всички възможни начини (Wi-Fi, Bluetooth, ANT+, GPS и 4G), водоустойчив, удароустойчив и „препълнен“ с всевъзможни функции – състояние на батерията, режим на подпомагане, скорост, навигация, защита при кражба (чрез функция за намиране/проследяване на байка) и др.

За контрол на задвижването Forestal използват команда от кормилото, която изглежда почти като продължение на ръкохватката. Чрез нея можете да изберете един от трите основни режима – Eco, Sport и Race, както и „турбо“ режима Nitro, който осигурява максимална мощност в някои трудни ситуации. Важна подробност е тази, че при изключване на подпомагането, частите на мотора са напълно „разкачени“, т.е. не създават никакво триене, съпротивление и т.н.

Рамката, която Forestal наричат Alpha Box, е проектирана „на чисто“ с вдъхновение от природата и структурите, които човек може да срещне в нея. Тя е изработена от два вида карбонови платове, комбинирани умело за постигане на желаните характеристики в различните зони – повече коравина или повече гъвкавост. Всичко по нея – от проектирането до производството – се случва в т.нар. технологичен център Forestal в Андора, за чието изграждане стана дума в началото на статията.

Като геометрия байкът е съвременен – едва ли може да се очаква Седрик Грасия да кара с нещо друго. Сред най-важните параметри са 64° челен ъгъл и 77° ъгъл на седалковата тръба, но най-добре е да видите всички данни тук: 

Окачването на велосипеда е едноставно, но между люлеещото се рамо и шока са вмъкнати почти скрити ставни връзки, чрез които се моделират лостовото отношение и други параметри. Една от причините Forestal да се спрат на този тип окачване (търговското име, което му дават, е Twin Levity) е ниското тегло. Другата е, че просто са останали доволни от поведението и характеристиките му. Важно е да спомена, че окачването е проектирано индивидуално за всеки от размерите на рамката в съответствие с очакваните ръст и тегло на „средния“ потребител за съответната големина. Това е рядко срещан подход, но без съмнение е най-добрият начин да се постигне сходно усещане и характеристики за всеки колоездач. (Защото при много производители данните за anti-squat, anti-rise и т.н. са базирани върху среден размер велосипед и „подходящ“ за него колоедач, което означава, че могат да са повече или по-малко различни при другите размери и при други тегло и ръст на ездача.)

Реклама

Първите 999 броя, образуващи лимитианата серия Edition one – Polar Lights, ще бъдат с индивидуален номер (можете дори да си го изберете) и могат да бъдат поръчани с предплащане 2000 евро (при крайна цена 7999 евро), а ако някой клиент реши да предплати изцяло байка си, ще получи намаление 500 евро.

За повече информация посетете сайта на компанията: https://forestal.com/

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>