Новото поколение Rock Shox SID вече е тук!

За сезон 2020/2021 SRAM решиха, че е време за пълно обновяване на ХС моделите SID. На 17 март те представиха две линии вилки – SID SL и SID, както и нови задни амортисьори SIDLuxe, които да ги допълват.

Новостите не са никак малко и са доста интересни. Например това, че никоя от вилките не е с карбонов стержен-корона, но въпреки това теглото е намалено спрямо предходното поколение. Става дума най-вече за моделите SID SL, но за да не подведа някого и да направим нещата по-ясни от самото начало, ето какви са приликите и разликите между SID SL и SID.

И двете моделни линии са насочени към ХС колоездачите, поради което се предлагат само във вариант за 29-цолови колела. Проучванията на SRAM сочат, че почти никой не ползва по-малките размери за ХС каране и за късоходови велосипеди.

И двата вида вилки използват обновена пневматична пружина DebonAir, която е тунингована специално за ХС каране. Това се отразява най-вече на началното сгъване, т.е. в сравнение с АМ и ендуро моделите, за които е нормално за бъдат карани с начално сгъване (sag) около 25-30%, при SID и SID SL настройката е такава, че нормалният sag да е около 15-25%. Разбира се, това винаги е въпрос и на лични предпочитания.

И в двете линии топ-моделите използват нов патрон за амортизация Charger Race Day, който е най-лекият на Rock Shox до момента и е създаден и настроен специално за ХС употреба. Както и всичко друго във вилките SID, фокусът при този патрон е върху ниското тегло и ефективността. Потребителите разполагат с настройка за low-speed rebound, както и с две позиции за компресията – отключена и заключена. Sram са стъпили върху съответни проучвания на пазара и смятат, че това е най-същественото, от което се нуждаят ХС състезателите и ентусиастите. Наред с ниското тегло, разбира се.

Като говорим за ниско тегло, то е постигнато най-вече чрез внимателно премисляне на всеки един детайл – размерите, формата и начините за изработката му. Sram не крият, че някои неща просто са с по-малки размери, за да тежат по-малко, но настояват, че това не е за сметка на качествената работа на окачването.

Реклама

Съществената разлика между SID SL и SID е именно в размерите, в „шасито“. SID SL запазва 32 мм диаметър на горните тръби и 100 мм ход, но самата вилка е по-тясна в сравнение с предходното поколение, и това е само една от малките подробности, водещи до тегло 1326 грама за топ-модела Ultimate.

Линията SID залага на по-яка конструкция с 35 мм горни тръби, макар че и тук са приложени всички мерки за намаляване на теглото до възможния минимум. Ходът тук също е по-голям – 120 мм, което прави тези модели по-отдалечени от състезателите и по-подходящи за любителите на трудни и технични пътеки, но достигащи до тях с ХС байковете си.

Сходствата между двата продукта продължават с маслото Maxima Plush, което се ползва за амортизацията, както и качествените уплътнители SKF, които гарантират гладкото движение и добрата защита от прах и мръсотия между горните тръби и ботушите.

Съществена новост, представена с моделите SID и SID SL, е командата за дистанционно заключване TwistLOC. Както подсказва името ѝ, тя ползва принципа на популярния Grip Shift, само че за нуждите на окачването. По този начин се осигуряват няколко неща: изчистен външен вид, без претрупаност по кормилото; съвместимост с желанията на почти всеки потребител – с една или две команди за скоростите, с или без команда за понижаващ кол на седалата и т.н.; лесно опериране – завъртате, докато щракне, за да заключите, а отключването става с натискане на бутон; може да командвате само вилката или вилката + задния амортисьор.

Като стана дума за шоковете SIDLuxe, за тях подробностите все още са малко, може би защото първо ще се появят като OEM продукти за вграждане. Засега Rock Shox твърдят, че това ще бъдат най-леките задни амортисьори на пазара, а обяснението отново се крие в по-малките размери на различните детайли, включително и на въздушната камера. Sram не крият, че това я прави по-прогресивна, но твърдят, че подобен ефект дори е желан при късоходовите ХС байкове, за да не достигат лесно края на хода си. Затова те са се погрижили SIDLuxe да работят меко и отзивчиво в началото, но след това постепенно да се „втвърдяват“ и да осигуряват добра защита срещу „продънване“. Със сигурност не може да се очакват характеристики като при дългоходов ендуро байк (където се търси по-линейно усещане в голямата част от хода), но не това е била и целта. За момента все още няма официална информация за тегло, размери и характеристики. Знае се обаче, че в стремежа си да премахнат максимален брой грамове, Rock Shox са решили да реглажът на разгъването (rebound) да става с инструмент. Ако ползвате шок SIDLuxe в комплект с вилка SID Ultimate или SID SL Utimate, техните регулатори за rebound могат да се махат и да се ползват за настройка на шока.

Макар че всички представени модели са за 2021 година, първите бройки от вилките ще бъдат на пазара още към края на настоящия месец. Цените ще са както следва:
SID SL Ultimate – 869 – 949 евро
SID SL Select – 649 – 729 евро
SID Ultimate – 979 – 1059 евро
SID Select – 759 – 839 евро

www.sram.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>