Коронавирусът започва да се отразява все по-сериозно и на планинското колоездене

Може би си спомняте, че преди месец бе обявено отлагането на Taipei Cycle Show, едно от най-големите търговски изложения за велосипеди, заради опасността от разпространението на коронавируса Covid-19. Тогава той все още вилнееше предимно в Китай и съседните му държави, но седмица-две по-късно Европа вече е сериозно засегната и държавите предприемат сериозни мерки за ограничаване на заразата, изразяващи се и в отлагане/отменяне на масови културни, спортни и други събития.

В тази връзка в началото на март UCI (Международния колоездачен съюз) излезе с официално изявление, в което се казва, че засега не се планира някаква обща отмяна на събития, но че е възможно по места, в зависимост от предписанията на националните власти, да се стигне до отлагане на състезания. Наред с това всички организатори трябва да вземат допълнителни мерки за безопасност, например увеличаване на разстоянието между състезателите и публиката, спазване на стриктен медицински протокол и много други. Пълния текст на съобщението можете да прочетете тук: https://www.uci.org/inside-uci/press-releases/impact-of-the-coronavirus-on-the-uci-international-calendar.

Вчера (10 март) стана ясно, че първият кръг от Световната купа по спускане в Луса, Португалия, ще бъде отложен. UCI потвърди информацията за Pinkbike, макар че все още не е готово съобщението до медиите. Разочарованието за топ-състезателите е голямо, тъй като Луса за първи път щеше да е домакин на кръг от сериите, а в същото време е добре познато и любимо място на много от професионалните спускачи, които често провеждат тренировъчни лагери там преди началото на сезона.

Реклама

Отвъд океана положението не е по-розово. Един от най-популярните МТБ фестивали в САЩ, Sea Otter Classic, също бе отложен – чак за месец октомври. По традиция това събитие, провеждащо се в началото на април в Монтерей, Калифорния, се ползваше от много производители за показване на новите продукти за следващия сезон, т.е. за 2021 година в нашия случай.

Тези примери са достатъчно големи, за да объркат работите в спорта и индустрията, а и едва ли ще останат единствените, така че е възможно в бъдеще да има още лоши новини в тази насока.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>