Велозона ще дистрибутира Giant и Liv в България

Трудно е да си представим почитател на колоезденето, който да не е виждал някъде логото на Giant или да не е чувал името на тази компания. Освен че разполагат с богата колекция от качествени велосипеди, отбори с върхови постижения в различни колоездачни дисциплини и че се продават в над 12 000 магазина по целия свят, има още нещо, което разграничава Giant от повечето други марки – те са най-големият производител на велосипеди в света. Официално, при това от доста време насам. И като казвам най-голям производител, имам предвид не само на продукти под собствена марка. Всъщност през годините Giant са произвеждали рамки и за свои преки конкуренти на крайния пазар. Тайванската компания (която е такава по-скоро като място на учредяване, защото заводите ѝ отдавна са разположени и извън територията на Тайван) е производител в най-пълния смисъл на тази дума – от идеята и проекта през производството на рамката до боядисването, сглобяването и пакетирането на готовия велосипед. А това им дава един наистина пълен контрол върху технологиите, качеството и производствените процеси, позволява им да прилагат иновациите в момента, в който ги създадат, и да оптимизират съотношението цена/качество за крайни клиент. Именно това е и една от тайните на успеха за Giant – преди много години, през 1972 г., компанията е създадена именно с идеята да предложи по-достъпни, но и качествени велосипеди – за всеки и навсякъде.


Въпреки всичко това, този най-голям и световноизвестен производител до скоро не бе представен на българския пазар. През 2020 г. обаче ситуацията вече е променена, защото веригата магазини „Велозона“ става официален вносител/дистрибутор за България на марките Giant и Liv (марката на Giant за дамски велосипеди и аксесоари), така че огромният асортимент от техни продукти вече ще бъде достъпен и за българските любители на колоезденето. За българските потребители е важно да знаят, че стремежът на „Велозона“ ще бъде да осигури за българския пазар всички моделни линии, които се предлагат в Европа. В сайта www.velozona.bg може да се разгледат наличните в момента модели, като по-скъпи или по-редки ще могат да се доставят при запитвания от клиенти. И точно поради факта, че с тези две марки се предлагат десетки модели велосипеди, в следващите редове ще запозная читателите на МТБ-БГ съвсем накратко с основните линии на Giant и Liv.


Giant Trance Advanced

Разбира се, логично е да започнем с маунтин байковете, а пък сред тях най-универсални са All Mountain моделите Trance, които от своя страна имат няколко разновидности. Ако сте почитатели на 27.5-цоловите колела, можете да избирате между модификации с алуминиева или карбонова рамка (те са с добавката Advanced) към името. И в двата случая ходът на задното окачване Maestro, което Giant постоянно усъвършенства и напасва за всяка моделна линия, е 140 мм, а вилката е със 150 мм. Като добавим и модерната геометрия (просторен преден триъгълник, дълго междуосие, малък челен ъгъл, „по-изправена“ седалкова тръба), получаваме велосипед, който ще ви радва по всяка пътека и всеки маршрут. Любителите на по-големия размер колела също не са пренебрегнати, защото има и Trance 29, отново с алуминиева или карбонова рамка. При тези модели ходът на окачването е по-малък – 115 мм отзад и 130 мм отпред, защото се разчита на по-доброто газене на 29-цоловите гуми. Дори и за подрастващите колоездачи има Trance Jr с 26-цолови колела и по-къса и ниска рамка.


Giant Trance Advanced Pro 29


Giant Stance

Един подобен модел, но доста по-достъпен като цена, е Stance. Предлага се с 27.5″ и с 29-цолови колела, ходът на окачването му е 120 мм, но тук не е използвана системата Maestro, а „по-обикновено“ окачване. Рамките са само алуминиеви, а геометрията не е толкова агресивна, но все пак е „по-отпусната“ в сравнение с тази на ХС байковете.


Giant Reign

Ако продължим в посока на популярната дисциплина ендуро, там ще срещнем моделите Reign. И тук разнообразието от варианти е голямо. Ако говорим за материала на рамката, има както алуминиеви, така и карбонови (нали помните, всички с добавката Advanced!). По-интересното е, че освен два размера на колелата – 27.5“ със 170/160 мм ход на окачването отпред/отзад и 29“ със 160/146 мм окачване – в серията Reign има и разновидности SX (с алуминиеви рамки), които са фокусирани още повече към карането в байкпаркове и към фрийрайда, защото са с още по-дългоходови вилки – 180 мм при 27.5 и 170 мм при 29-ките.


Giant Reign Advanced


Giant Reign Advanced Pro 29


Giant Glory

За любителите на чистото спускане и на фрийрайда е моделът със славното име Glory – 200 мм ход на окачването Maestro, 27.5-цолови колела, алуминиева рамка и оптимална DH окомплектовка.


Giant Anthem

Ако се върнем в „обратната посока“, т.е. към велосипедите, които са по-леки и оптимизирани за по-дълги изкачвания и за ХС каране, моделът с двойно окачване в тази категория е Antem 29. Както показва името му и както е характерно за дисциплината, той се предлага само с големия размер колела, които осигуряват страхотна инерция, повишена стабилност и по-добър контрол по пресечен терен. Окачването Maestro тук е по-минималистично, с 90 мм ход на задницата, допълнено от вилки със 100 мм ход отпред. Перфектната му работа обаче ще ви осигури ефективно педалиране и достатъчно комфорт и контрол по трудните и технични пътеки. Ако сте по-пестеливи, вероятно ще предпочетете моделите с алуминиева рамка; ако пък искате максимално ниско тегло, Anthem Advanced Pro са с изцяло карбонови рамки (преден и заден триъгълник).


Giant Anthem Advanced


Giant XTC Advanced

„Твърдият“ вариант на Anthem са ХС моделите XTC Advanced. Интересното при тези твърдаци е, че се предлагат не само с 29-цолови колела (тук има две разновидности – стандартна и Advanced SL, които са с още по-лека карбонова рамка), но и с 27.5-цола, а също и във вариант с 27.5+ гуми , който е и с по-голям ход на вилката (130 мм) и регулируем кол за седалка, така че вече отива по-скоро към ХС/АМ предназначение. Изобщо, байковете с твърди рамки имат доста съществено място в каталога на Giant, защото чрез тях компанията може да предложи по нещо за всеки – като се започне от споменатите ХС машини, мине се през по-универсални и All Mountain ориентирани модели като Fathom (отново във варианти 27.5 и 29) и се стигне до класическите за марката Terrago (любителски твърдаци от среден клас), Talon и ATX (в началния клас), които навремето помогнаха на Giant да завладее своя голям пазарен дял. Има дори и фетбайкове – моделите Yukon – за по-екстравагантните или за тези, които обичат да карат в сняг и пясък.


Giant XTC Advanced+


Giant Fathom


Giant Terrago


Giant Talon


Giant Trance E+

Много от изброените имена ще срещнете и в гамата от електрически велосипеди на Giant – например Fathom E+, Stance E+, Trance E+ и Reign E+. Това са само малка част от всички модели е-байкове, които производителят предлага – сред тях има и градски, и туристически, и дори шосейни! Общото между всички тях е, че за реализацията им Giant използва собствени технологии – моторите SyncDrive (разработени в партньорство с Yamaha), батериите EnergyPak и уредите за контрол, интегрирани към кормилото. Защо са избрали такъв подход? Първо, защото са достатъчно големи, могат да си го позволят и са уверени, че могат да предложат най-доброто на пазара. Второ, защото по този начин могат да оптимизират и интегрират перфектно електрическото задвижване към всеки модел и стил на каране. Като е има предвид непрекъснато увеличаващия се дял на е-байковете, Giant предпочитат да държат тези продукти изцяло под свой контрол, а не да зависят от други производители.


Giant Fathom E+

Разбира се, Giant имат силно присъствие и във всички останали сегменти на колоезденето – шосейни, хибридни, градски, детски, че дори и сгъваеми. За да останем в рамките на планинското колоездене, няма да се спирам с подробности на тези видове велосипеди, но определено има какво да се види в сайта на компанията.


Giant TCR Advanced SL

Специално по отношение на шосейните велосипеди си струва да отбележа набързо, че през 1995-1997 г. Giant създават първия шосеен велосипед с леко наклонена надолу горна тръба в посока от челото към седалката (дотогава наклонът е бил по-скоро обратен – от седалковата към челната тръба). Компанията нарича този дизайн Compact Road и го ползва и до ден днешен при много свои модели. Името не е случайно, защото чрез тази промяна рамките стават по-компактни, горната тръба по-къса и това прави велосипедите по-удобни и за хора с по-малък ръст. Част от тази концепция е и по-късият заден триъгълник, което пък подобрява маневреността и ускорението на велосипедите. На всичкото отгоре теглото на рамката също става по-ниско заради намалената дължина на няколко от тръбите. Giant са и сред първите, които експериментират с въглеродните нишки – още през 1987 г. при модела Cadex тайванският производител започва да използва компютърен дизайн и технологии за масово производство на карбонови рамки (дотогава такива са се правели по-скоро в единични бройки). Това наследство дава богати резултати и днес, макар че като дизайн, форма и характеристики настоящите модели Propel, TCR Advanced, Defy Advanced, Contend и др. са много по-напред от онези техни предци.


Giant Propel Advanced SL

Велосипедите с марка Liv следват категориите на Giant, но са оптимизирани изцяло за жени. При много производители спецификата на дамските модели се ограничава до по-различни периферни компоненти, съобразена с пропорциите на женското тяло геометрия и, в добрите случаи, тунинговано окачване, което да работи по-добре при колоездачки с по-ниско тегло. При Liv получавате още по-задълбочен подход – не е случайно, че още преди години Giant отдели тази марка като самостоятелна, защото байковете в нея са проектирани за жени, започвайки „от нулата“, т.е. от дизайна на рамката, дебелината на тръбите (при алуминиеви рамки), калъпите и слоевете (при карбоновите), геометрията, характеристиките на окачването и т.н. Затова и имената а моделите са различни, тъй като това са съвсем различни байкове, макар да са предвидени за съответното предназначение. Така например Hail е моделът за ендуро, Intrigue са дамските All Mountain байкове, Embolden са по-достъпните ХС/АМ велосипеди с двойно окачване (по подобие на Stance при Giant), а Pique са „наточените“ ХС машини с максимално ниско тегло. При твърдаците имената говорят сами за себе си – Obsess са ХС моделите за напреднали колоездачки, които искат максимума от байка си; Tempt са за тези дами, които вече с изкушени от планинските пътеки, но подхождат по-любителски към тях, а Bliss са началния клас дамски планински велосипеди на Liv. Както и при Giant, в каталога на Liv са широко застъпени и е-байковете, както и велосипеди за почти всички видове каране – по шосетата, в града и за децата.


Liv Hail


Liv Intrigue


Liv Pique


Liv Tempt

Както вероятно сте се уверили от всичко дотук, изборът на велосипед е доста по-лесен, когато Giant присъстват на пазара, понеже те са безспорен лидер в съотношението между цена и качество. Затова разгледайте предложенията във „Велозона“, но не се ограничавайте само с тях – вашият байк с марка Giant или Liv може да бъде доставен и по поръчка, ако не е наличен в момента.

http://www.velozona.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>