Troy Lee Designs – четвърто поколение на шлемовете Daytona

Едва ли има каска с подбрадник, която да е по-известна и популярна от моделите Daytona (познати просто като D1, D2 и D3 според поколението си) на Troy Lee Designs. Не казвам, че това са най-продаваните шлемове в света, може и да не са, но през последните 20 и повече години те са стояли на главите на толкова много шампиони и МТБ звезди, с толкова различни десени и поръчкови графики, че едва ли има човек, който да не ги е виждал и да не разпознава дизайна им. Когато TLD наричат продукта си легенда, може би имат основание за това…

И понеже все пак става дума за продукт, колкото и легендарен да е, той трябва да се променя, защото пазарът се развива, технологиите напредват и конкурентите не спят. През февруари 2020 г. американската компания представи четвъртото поколение Daytona или казано по-простичко – D4. Няколко са основните акцента по отношение на изцяло обновения модел:

D4 е най-леката DH/BMX каска, която TLD са създавали до момента. Тя се предлага в два варианта – с карбонова TeXtreme външна черупка (облицовка) или с композитна, т.е. от фибростъкло. В първия случай теглото за размер М е около 1000 грама, а във втория с 50 грама повече. И в двата случая конструкцията е тип In-Mold PC, при която отворите и откритите части на EPS тялото на каската са защитени с поликарбонатен слой. При карбоновия модел са използвани и титанови елементи (катарамите, болтовете и т.н.) за допълнително намаляване на теглото.

И в двата си варианта каската предлага повишена защита чрез няколко основни елемента. Единият е добре познатата система MIPS, която помага за абсорбиране на усукващите натоварвания. Другият елемент е т.нар. Collarbone suspension system, което бих го превел като система за предпазване на ключицата. Както знаете, това е едно доста уязвимо място при колоездачите. Системата представлява два панела в долната част на каската, които са от специален материал и по този начин намаляват/абсорбират силата на ударите, които ръбът на каската би нанесъл върху ключицата.

За комфорта се грижат лесно свалящите се омекотяващи подложки за бузите XT2 3D, както и подплатата X-Static/XT2, която също може да се сваля и да се пере. Всички тези елементи са от материали, които са бързо съхнещи и третирани срещу микроби. Проветрението също е част от удобството при каране – за него се грижат общо 24 отвора – 11 в предната част (като зад тези в подбрадника има полимерна „решетка“, която допълнително да насочи въздушната струя), 6 от горната страна и 7 отзад.

Реклама

TLD D4 отговаря поне на следните стандарти: CPSC 1203, CE EN1078, ASTM F1952 -DH, ASTM 2032 – BMX. Казвам „поне“, защото списъкът вероятно може да бъде и разширен, в зависимост от стандартите, които действат в различни региони и държави по света.

D4 Carbon е с цена $575, а D4 Composite е малко „по-достъпна“ с цена $399. Както може да се очаква от TLD, каските се предлагат с разнообразен графичен дизайн, а със сигурност по състезанията ще виждаме и много поръчкови изпълнения.

Повече подробности вижте тук: https://troyleedesigns.com/pages/d4-bike-helmet

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>