Крис Коварик и STFU Bike с интересен продукт за обезшумяване на веригата

Крис Коварик едва ли се нуждае от представяне, особено за тези, които са му набори, но за всеки случай ще припомня, че той е един от най-забележителните състезатели по спускане в края на 90-те г. на миналия век и през първото десетилетие на нашия. Австралиецът, който понастоящем живее и работи в Уислър, Канада, бе известен не само с добри резултати, но най-вече с агресивния си, запомнящ се стил на каране. Бруталните дрифтове са негова запазена марка и дори сега няма да се намерят много хора, които могат да му съперничат в това отношение.

През всички години, в които кара активно, Крис е пробвал какви ли не методи, за да намали шумовете от съприкосновението на веригата с рамката. Може би и вие сте пробвали много от тези решения – различни видове залепващи ленти (тиксо, изолирбанд, гафер и т.н.), изрязани парчета от вътрешна гума, специални протектори за стойките на веригата и т.н. Сега, след доста експерименти, Коварик и свързаната с него компания STFU Bike пуснаха в продажба своя интересен продукт, който не само ще заглуши досадните шумове от веригата, но и ще допринесе (евентуално) за нейния по-дълъг живот.

На английски наименованието на продукта е chain damper, на български най-удачния превод ми се струва „успокоител“ или „заглушител“ за верига, защото на практика изпълнява и двете функции. Предлага се в три варианта:
Trail – ХС/АМ/ендуро байкове с 1 венец отпред и до 52 зъба касета отзад;
DH-10 – за DH байкове с 10 предавки;
DH-7 – за DH байкове със 7 предавки.

Разликата между Trail и DH моделите е в това, че при Trail елементите са изработени от два материала – сърцевината е от по-твърд материал, наподобяващ пластмаса, а повърхността е от по-мек каучук, който заглушава шума и контактува с веригата и с рамката на велосипеда.

Иначе принципът на действие и при трите модела е еднакъв. Всеки от двата елемента включва основа, която чрез кабелни връзки се монтира върху стойката на веригата (chainstay), и халка/обръч, през която минава самата верига. Всичко е оразмерено така, че при правилен монтаж веригата да не докосва халката на успокоителя, когато е опъната (т.е. при педалиране), но при спускане, когато веригата започне да подскача във всички посоки, двата обръча не само заглушават дрънченето ѝ, но също така ѝ пречат да описва твърде големи и резки амплитуди, с което намаляват и износването ѝ.

Реклама

За правилен монтаж трябва да прочетете внимателно инструкциите. Казано най-общо, основата на всеки от двата елемента трябва да се отреже с макетен нож до подходяща дължина, така че халките да са достатъчно далеч от веригата при двете крайни предавки (най-малък и най-голям венец отзад). По принцип успокоителите на STFU Bike не са съвместими със скоростни системи с два венеца отпред, нито пък с рамки, при които рамото или задницата минават изцяло над веригата.

За да добиете достатъчно ясна представа как и в каква степен действат успокоителите, можете да гледате този видеоклип от байка на Крис Коварик:

Цената за Европа на двата DH комлекта е 27.95 евро, а на Trail модела 32.95 евро.

За повече подробности и подробни инструкции за монтаж разгледайте сайта на производителя: https://stfubike.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>