Motion Instruments прави професионалния анализ на окачването достъпен за всеки

Ако сте от хората, които се интересуват от настройки на окачването, индивидуален подход при велосипедите на професионалните спортисти и други подобни теми, със сигурност сте чували, виждали и знаете, че в планинското колоездене отдавна се използват сложни и скъпи системи за събиране на точни и прецизни данни, които да бъдат анализирани и въз основа на тях да бъдат приложени едни или други решения. Може би сте виждали по снимки и видеоклипове, свързани с тестване на прототипи и на състезателни байкове, велосипеди, които са накичени с кабели, датчици, кутийки и телескопични устройства, подобни на тънки амортисьори. Подобни измервателни системи са далеч от всякаква естетика и със сигурност не са предназначени за ползване в ежедневието, при всяко каране, но за разбиращите от материята те дават ценна и обективна информация, която да бъде съпоставена със субективните усещания на колоездача и да позволи да се открият проблеми в настройките или работата на окачването и да се намерят правилните и най-ефективни начини за отстраняването им. Досега подобни системи бяха трудно достъпни – и заради цената, и заради самата технология, която изисква познания и в инженерните науки, и в софтуерното програмиране, за да могат изобщо да бъдат извлечени данните в някакъв полезен вид. Най-често велокомпаниите, които по една или друга причина прибягваха до подобни измервания, ползваха под наем оборудване за тестване на автомобили, което чрез модификации и чрез написване на съответния специален софтуер успяваше да достави необходимата ценна информация. Сега всичко това става много по-достъпно чрез комплектите на Motion Instruments.

Тези комплекти, налични във варианти за крос-кънтри, ендуро и спускане, както и в две ценови нива (Expert и Pro), включват сензори (тип линейни потенциометри) за вилката и задното окачване, които чрез Bluetooth изпращат информацията до мобилно приложение за смартфон – към момента такова е налично само за iOS, но скоро ще е готова и версията за Android. В приложението потребителят може да види детайлни данни за работата на окачването – кога и каква част от хода е използвана, с каква скорост се сгъва и разгъва и още много друга задълбочена информация. Motion Instruments твърдят, че всичко е направено по лесен за разбиране начин, за да е от полза за максимално широк кръг от хора, но все пак е необходимо да знаете коя настройка в каква насока действа, за да може въз основа на получените данни да продължите с експериментите, докато получите оптимален за вас резултат.

Затова не е учудващо, че първите клиенти на компанията, преди продуктът изобщо да се появи официално на пазара, са били някои отбори и състезатели, както и някои производители на велосипеди. Като се има предвид цената на комплектите (най-евтиният е $360, а най-скъпият $999, като това са цени за предварителна поръчка с 25% отстъпка; а освен хардуера, има и абонаментна такса за софтуера), вероятно е и занапред основните купувачи на тези измервателни системи да са отбори, магазини/сервизи и изобщо хора, които са достатъчно „напред с материала“, за да могат да използват пълноценно тази технология. Това, разбира се, не означава, че средностатистическият планински колоездач няма нужда от настройване на окачването – напротив, точно той обикновено би спечелил най-много от нея, но е по-вероятно да я получи под формата на специфична услуга, предоставяна от магазин/сервиз/специалист, оборудвани с необходимите технически средства.

Реклама

Може би тук е моментът да разгранича продуктите на Motion Instruments от някои други подобни. Ако ги сравняваме със споменатите измервателни апаратури за автомобили, разликите са в това, че комплектите на Motion Instruments са специално пригодени и разработени за велосипеди, даже всеки от тях е предназначен за конкретен тип велосипеди с определен ход на окачването и т.н. Другото сериозно предимство е цената – при представените тук продукти, както стана ясно, получавате хардуер (който не е никак евтин, ако трябва да си го купите отделно) + софтуер (който всъщност до момента увеличаваше много цената за подобни тестове, тъй като трябваше да бъде писан индивидуално за всеки отделен случай). Някои от вас може би веднага ще се сетят, че на пазара и в момента има уреди като ShockWiz и др. В сравнение с тях системите на Motion Instruments осигуряват по-задълбочена и прецизна информация, тъй като отчитат не само работата на конкретната вилка или заден амортисьор, но и други важни фактори – геометрията на байка, кривата на лостовото отношение на задното окачване, информация за сцеплението на предното и задното колело, информация за баланса между предното и задното окачване, както и информация за терена под гумите. Конкретно за геометрията и кривата на лостовото отношение в софтуерното приложение има предварително въведени профили за различни марки и модели велосипеди, като Motion Instruments постоянно разширяват тази база данни (за целта те зависят от информация, която трябва да им предоставят производителите). Така че, казано най-просто, техният продукт е по-професионален и дава възможност за още по-прецизна настройка.

Интересен е и бутонът, който можете да монтирате на кормилото. Чрез него можете да поставяте „маркери“ на определени места в „записа“, чрез които да отбележите специфични моменти от карането, към които да се върнете при последващия анализ на данните. Например, можете да отбележите по такъв начин началото/края на различни секции от пътеката, с различен тип терен; или пък да отбележите момент, в който сте усетили нещо не както трябва. Бутонът е полезен и в процедурата за измерване на началното сгъване – изправяте се в позиция за каране, натискате бутона и системата отчита sag-а на вилката и шока.

Изобщо, с подобни продукти любителите на прецизните настройки и на техническото познание ще имат доста материал за експерименти и ще могат да подготвят велосипедите си (или на други хора) по начина, по който го правят Грег Минар и още доста професионални състезатели.

За повече подробности прочетете тук:

https://motioninstruments.com/

https://bikerumor.com/2020/02/04/motion-instruments-dials-in-suspension-for-pro-dh-enduro-and-xc-riders-and-now-you/

https://www.pinkbike.com/news/motion-instruments-announces-6-data-analysis-systems.html

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>