Hustle Bike Labs REM – още един опит за магнитни педали

Редовните читатели на МТБ-БГ със сигурност ще си спомнят, че и преди съм писал за разработки на платформени педали с магнити. Последно ставаше дума за Magped, преди това е имало и други опити. По една или друга причина за момента този тип продукти предизвикват медиен интерес, но не печелят широка потребителска база. Дали това ще се промени с появата на още едно предложение? Трудно е да се каже, но не пречи да хвърлим един поглед към педалите REM на Hustle Bike Labs.


Както и при други продукти, идеята за тях хрумва на създателя им Крейг Пейн вследствие на реална нужда. По-конкретно, след инцидент на една технична пътека, при който Пейн за малко не умира, след като се сурва към една пропаст заради това, че не успява да откачи крака си от автомата достатъчно бързо, той решава, че трябва да има начин да съчетае в един и същи компонент плюсовете на платформените педали и на тези със закопчаване, елиминирайки обаче повечето от минусите. Решението в неговите очи включва т.нар. Rare Earth Magnets (редки земни магнити), откъдето идва и името REM. Най-достъпните и широко известни сред тях са неодимовите магнити и точно такива са използвани при педалите на Hustle Bike Labs.

Концепцията е ясна от пръв поглед и съвпада с тази на предишните продукти от този тип – да се осигури повече стабилност и по-сигурен контакт между стъпалото и педала при каране по силно пресечени терени (както е при педалите с автомати), но да се запази възможността за по-лесно освобождаване от педала и по-свободно движение на стъпалото върху него в различни посоки (както е, в някаква степен, при платформените педали). Конструкцията и дизайнът на педалите също не е нещо напълно ново и непознато – на външен вид те приличат на повечето платформени педали, само че в средната част са добавени магнити, които контактуват със стоманени плочки, монтиращи се с традиционните два болта към подметката на SPD съвместими обувки. Има все пак и някои разлики с досегашните разработки, които е важно да отбележа.

При REM магнитите са монтирани в блокче, което лагерува около оста на педала и може да се извърта леко спрямо нея. Това води до по-естествено усещане и по-добро напасване на подметката спрямо формата на педала. Друга съществена разлика е, че педалите REM използват по-силни магнити в сравнение с тези от познатите до момента продукти. Според Крейг Пейн това наистина доближава функцията им до тази на автоматите, но в същото време „откопчаването“ и леките движения на стъпалото са по-лесни. Причините за това са, че притегателната сила на магнитите е ориентирана само в посока север-юг, т.е. нагоре и надолу, и действа най-осезаемо в центъра им. Затова най-трудно, но все пак напълно възможно при достатъчно силно дръпване, е отделянето на крака нагоре, докато отделянето настрани или напред-назад е по-леко.

Реклама

Засега педалите все още са в прототипна фаза, но целта на Пейн е те да са готови за официално представяне и продажби през пролетта на 2020 г. Теглото все още не е официално обявено – очаква се да бъде около 600 грама за чифт, което не е малко, но подобен продукт със сигурност не е насочен към търсачите на най-леки компоненти, а по-скоро към хора, които желаят точно определени функции и повече сигурност. Цената също не е напълно уточнена, но се очаква да е около 200 щатски долара.

Повече за педалите REM можете да научите тук: https://hustlebikelabs.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>