Интервю с Марк Шнайдер, директор на състезанието BIKE Transalp

Винаги в търсене на нови приключения

Като директор на състезанието BIKE Transalp,Марк Шнайдер е човекът, който задава насоките на тази надпревара – както в преносен смисъл (относно цялостната организация и концепция), така и във възможно най-прекия – откъде да минава маршрутът през Алпите. За 2020 г. той и екипът му подготвиха трасе, по което дори и най-редовните участници ще открият нови неща. Кои са акцентите в него? Ще промени ли наличието на соло категория цялостния характер на многоетапната надпревара? Отговорите, както и други интересни неща, са в това интервю.

Photo: Martin Sass

Защо човек не бива да пропуска BIKE Transalp 2020?

Очарованието от пресичането на Алпите с велосипед все още е налице и духът на откривателството тази година ще е особено силен. Разбира се, не става дума само за карането, но и за социалните преживявания. Страхотно е да видиш как хора от различни части на Европа и дори от други континенти се държат като приятели само след един ден, прекаран заедно в планината на две колела. 

Наричате изданието 2020 „пътуване в непознатото“. Дори след 22 години история на състезанието, намерихте нови и по-рядко използвани пътеки. Как се случва всичко – с велосипед ли отивате да проучвате маршрута, или планирането му става основно на компютъра?  

Ползваме всевъзможни източници – карти, GPS платформи, туристически портали на градовете-домакини и, разбира се, информация от местните колоездачи. Към всичко това добавяме и голямата колекция от предишни маршрути, които евентуално да интегрираме и модифицираме. Понякога просто се впускаме в приключението и търсим изцяло нови отсечки, както се случи миналата година в Passo Mortirolo, където ни трябваше връзка към Aprica. Пътеката се оказа чудесна… за пешеходни туристи! През повечето време бутахме и носихме байковете…

Очаква се новият маршрут да е див  и в същото време прекрасен. Можете ли да откроите някои от акцентите в него?

Маршрутът над Ливиньо към Valle delle Mine е епичен – усещането е сякаш човек се носи над върховете на дърветата. Или пък Passo delle Alpe – има страхотно спускане към Val di Rezzalo, първо е високопланинска пътека, следват засукани, криволичещи пътеки, които отвеждат до малки селца и стари каменни хижи, всичко това в средата на огромни планински масиви. Още един акцент: Forcella di Montozzo с връхна точка 2613 м – грапава пътека, която завършва при тюркоазените води на  Lago di Pian Pal. И последно, но не и по важност – Gardasee hinterland в етап 7. Всички познават Tremalzo, но малцина са качвали пътя нагоре към Lago d’Idro – свирепи пейзажи със стари и груби военни пътища, подсичащи върховете на планините Gardasee.

Много от пътеките тази година са по-стари, неравни и диви. Означава ли това, че ще са и по-трудни за каране? 

Когато се говори за нито на техническа трудност, хората често имат предвид скалата за пътеките, но тя не навсякъде е директно приложима. Маршрутът минава през региони, където пътеките и пътищата не винаги са били изравнявани за дърводобив или оформяни и поддържани за планинско колоездене. На места те може да са по-грапави и неравни, с повече ронливи камъни по повърхността. Това ги прави по-трудни за каране в сравнение с други, но без да са много по-уморителни при изкачванията. Така че аз не бих ги нарекъл по-трудни, а по-скоро по-некомфортни. Със сигурност колоездачите ще имат нужда от добро окачване, защото МТБ приключението ще е съвсем истинско! 

Реклама

Етап 4 от Aprica до Peio е „Кралския етап“: кое му дава тази титла?

Този етап натрупва най-много изкачвания (3232 м) и достига най-високата точка. Освен това спускането от Forcella di Montozzo по пътеки от типа, за който говорих преди малко, се доближава максимално до духа на тазгодишния Трансалп. А пък в последните метри към Forcella ще трябва да се бута. Не го приемайте като самоцелна прищявка на организаторите, а като алпийски условия, с каквито ще трябва да се справите, като част от преживяването BIKE Transalp.

От 2019 г. е позволено участието и на соло колоездачи. Променя ли това характера на състезанието?

Мисля, че през 2019 г. соло крачите безпроблемно се интегрираха с отборите и това по никакъв начин не се отрази на обичайния характер на състезанието. Така или иначе в него винаги се оформят групички.

Кое е любимото ти място в Алпите?

Sarn Valley в Южен Тирол. Уникално място и, за щастие, все още недокоснато от масовия туризъм. Между другото, то бе домакин на етап по време на BIKE Transalp 2014.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>