DT Swiss представя серията 232 One

ХС колоездачите също обичат спусканията. Или поне някои от тях. Може би повечето. Затова не е учудващо, че днешните ХС трасета са по-технични и трудни от всякога, а съвременните ХС байкове, макар и запазвайки възможно най-ниско тегло, все повече акцентират и върху спускаческите характеристики – по-малък челен ъгъл, по-корави и издръжливи компоненти, понижаващи колове за седалката… В крак с тези тенденции и даже с амбицията да е в авангарда на промените, швейцарският производител DT Swiss представи платформата (както той нарича тази група компоненти) 232 One, включваща вилка, заден амортисьор и регулируем кол.


За мен най-интересен е понижаващият кол D 232 One, защото той използва нов „обърнат“ дизайн, по подобие на вилките с подобна конструкция. Доколкото съм запознат, такъв подход досега не е била прилаган при серийни колове за седалка. (Има един продукт на FRM, който доста прилича по характеристики на D 232 One, но не съм сигурен дали реално се произвежда и продава.) Именно фактът, че става дума за ХС продукт с работен ход 60 мм и че се очаква колът да стърчи достатъчно над ръба на седалковата тръба правят  подобен дизайн възможен, защото минималната височина в разгънато състояние е 210 мм, а в сгънато 150 мм.

И макар че на пръв поглед продуктът изглежда малко по-особено, DT Swiss не са избрали тази конструкция самоцелно. В горната част се помещава изцяло механична система, която блокира или отпуска движението на кола. Механизмът е пределно прост и включва само метална пружина за разгъването – без въздушна камера, без хидравлика. Обърнатата конструкция с по-широка горна част позволява такова оразмеряване на елементите, което да ги направи надеждни и издръжливи във времето. Друг сриозен плюс е възможността за бърза и лесна поддръжка, без изобщо да вадите кола и да го откачате от жилото към командата – както си е монтиран, трябва просто да освободите един притягащ пръстен, да отворите горната част и да смажете с грес няколко от елементите, след което да затворите системата. Цялата процедура отнема 5 минути, не изисква инструменти и може да бъде извършена на практика от всеки. Закачането на жилото към долната част на кола също е бързо и лесно, така че при нужда от махането му (например за транспортиране), това няма да е проблем за никой потребител.

Една от най-важните характеристики на кола е теглото му. Бидейки насочен към ХС състезатели и любители, D 232 One е един от най-леките на пазара – 369 грама (без командата, жилото и бронята) по данни на производителя. За да постигнат такава стойност, DT Swiss са използвали въглеродни нишки както за долната тръба на кола, така и за скобата, която хваща релсите на седалката.

Единственото, което не става напълно ясно от прес-изявлението на производителя, е дали колът може да бъде блокиран в междинно положение. В текста се казва, че той има две позиции – нагоре и надолу, което навежда на мисълта, че може да се ползва или в изцяло сгънато, или в изцяло разгънато състояние, но без да съм го виждал на живо, няма как да съм сигурен дали е така, или може да се заключва и в междинна позиция.

D 232 One се предлага с диаметър 27.2 и 30.9 мм, като към рамки за 31.6 мм кол се монтира чрез преходник. Препоръчителната цена за Европа е 498 евро, което е сериозна сума, но почитателите на леки продукти сякаш са свикнали с математическото уравнение „ниско тегло = висока цена“.

Реклама

Вилката F 232 One също се отличава с доста ниско тегло – 1480 грама за най-лекия вариант от общо три – с ход съответно 100, 110 и 120 мм. Постигнато е най-вече чрез процес, който DT Swiss наричат топологична оптимизация. Не се стряскайте – това е добре познатият подход, при който чрез прецизен компютърен анализ, тестове и т.н. се определят зоните с по-големи натоварвания, в които трябва да се добави повече материал, и тези с по-ниска натовареност, от които може да се отнеме.

Вилките са с пневматична пружина LINEAIR, която позволява и настройване на прогресията чрез добавяне или изваждане на втулки (токени). От страната на хидравликата системата за амортизация INCONTROL включва три позиции: Open, Drive и Lock. При Open е наличен допълнителен реглаж на компресията при ниска скорост на сгъване; режимът Drive отрязва изцяло кръга на Low Speed Compression, като по този начин увеличава значително съпротивлението, осигурявайки добра опора при педалиране; в заключено състояние всички канали за циркулация на маслото са затворени и вилката е на практика твърда, но е предвиден и праг за отключване при по-сериозно натоварване. Всяка от трите вилки има възможност за дистанционен контрол от кормилото или стандартен чрез регулатор от горната страна на десния крак.

F 232 One е само за 29-цолови велосипеди, е цената за Европа е 980 евро.


Към вилката се предлага и интегриран калник

Подобни са възможностите и на задния амортисьор R 232 One. Той също е с пневматична пружина LINEAIR и с амортизация INCONTROL, но с тази разлика, че при отключен режим няма допълнителен реглаж на Low Speed компресията. Затова пък шокът се предлага в 4 размера, два вида захват (стандартен и Trunnion) и във варианти с дистанционно заключване от кормилото.Теглото започва от 230 грама за най-леката разновидност, а цената от 430 евро.

За представянето на продуктите DT Swiss избраха един 300-годишен рудник в Германия, така че снимките са малко необичайни, но със сигурност интересни.

Повече за продуктите можете да научите тук: https://www.dtswiss.com/en/232one

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>